Колонка
undefined

Чи можна паркуватися на напрямному острівці, як стоять машини на фото з Google maps? Скажемо так, ПДР цього не забороняють. Як про це говорить неофіційний сайт київської поліції, по суті, — спільнота самих патрульних: «у ПДР немає прямої заборони на зупинку на напрямних острівцях. І «покарати» водія за порушення правил зупинки або стоянки інспектор патрульної служби не зможе. Але інспектор зможе виписати законний штраф за порушення вимог дорожньої розмітки». Логіка, гідна єзуїта, але бог з нею. Головне з’ясували: карати саме за порушення правил паркування в цьому випадку не можна. Та й в цілому — припаркована в цьому місці машина не створює перешкод пішоходам, не утруднює рух транспорту і не закриває огляд. Одним словом, нікому не заважає.

Саме так я міркував до попередньої суботи, поки не заплатив за паркування на цьому самому місці 1,9 тис. грн і не провів вечір у дзвінках до поліції, спробах сплатити евакуацію авто через «Київ цифровий» і чарівній поїздці на штрафмайданчик на таксі. До слова, грошове стягнення куди жорсткіше, ніж якби я став винуватцем ДТП, або проїхав на червоне світло, лякаючи пішоходів. Жорсткіше навіть, ніж якби я літав по київських вулицях зі швидкістю понад 100 км/год, наражаючи на небезпеку життя людей. Нонсенс. Але це так.

Фатальна тяга до прекрасного

В суботу я вирішив сходити у ботсад: одна з небагатьох легальних розваг під час локдауну. Природно — поїхав туди на машині, адже метро працює лише за спецперепусткою, якої у мене немає. Природно — подібним чином вчинив не тільки я, тому паркуватися не було де. І ось якраз коли о другій годині дня я під'їжджав до ботсаду, на цьому самому острові, що на фото, утворилася «дірка» серед десятка інших авто. Я радісно в неї втиснувся і пішов милуватися першими магноліями і рододендронами.

А о 18.20, коли повертався назад, моєї машини на місці вже не було. Більш того, лише тоді я помітив, що і самого «острівця», який розділяє смуги руху, більше не існує. Залишилися лише сліди від старої розмітки. Офіційно це місце наразі виглядає, як на скріншоті карти КМДА (хоча у реальності нічого не змінилося). Тобто суто формально я припаркував автівку прямо на перехресті, тому її о 18.11 забрав евакуатор. Як забрав ще штук п'ять машин. Відразу після того, як люди почали роз'їжджатися і між авто з'явилися діри.

Чому я так детально описую час? Тому що він показує — евакуаторники і поліція заздалегідь розуміли, що на цьому місці буде стояти багато машин, що всі вони формально припарковані не за правилами. Що їхня основна маса поїде до 18.00. І що відразу після цього можна відправлятися на промисел. Тому до ботсаду одразу приїхало декілька евакуаторів, які забрали всі машини буквально за кілька хвилин. Таку б оперативність та в інші сфери управління містом, де КМДА роками не може впоратися зі своїми обов’язками — як от поремонтувати «втомлені» комунікації, чи банально залатати ями на вулицях.

Коли я напросився до хлопців у кіосках з кавою підживити розряджений телефон, щоб оплатити через «Київ електронний» штраф, вони мені розповіли, що з того місця машини забирають регулярно.

Три і багатій

Навіщо знадобилося прибирати розмітку на перехресті? Кому і чим вона заважала? Її відсутність жодним чином не зробила рух більш безпечним. Навпаки — на нерегульованому перехресті з'явилися потенційно небезпечні ліві повороти, які там абсолютно не потрібні, — в 50 метрах є розворотне коло. Так навіщо? Єдине логічне пояснення — розмітка не давала «законно» евакуйовувати машини, припарковані біля в'їзду в ботсад.

Але гаразд, поліції видніше. Втім, першочергове завдання поліції — запобігти правопорушенню. Хіба не так? Якщо Нацполіція знає, що кожні вихідні на тому місці паркуються, чому б не повісити там щит з поясненням, що ставити автівку не можна і авто евакуюють? Як це повсюдно прийнято в «неоднозначних» місцях в Європі. Чи хоча б не поставити там декілька пластикових конусів — справа на пару хвилин.

Якщо Нацполіція знає, що кожні вихідні на тому місці паркуються, чому б не повісити там щит з поясненням, що ставити автівку не можна і авто евакуюють?

Відповідь на це питання криється у розбивці суми, яку я заплатив за неправильне паркування: 340 грн — сам штраф, 144 грн — використання штрафмайданчику, 1270 грн — «послуги» евакуатора, 175 грн — комісія сервісу «Київ електронний». Тобто: з оплачених мною грошей до бюджету пішло лише 484 грн. Решта — власнику евакуаторів, незрозумілій фірмі «Експедиція 777», що зареєстрована на номінального бенефіціара і так само невідомому власнику додатку «Київ цифровий». До слова — «Київ цифровий» це окрема, майже детективна, історія: ніхто не розуміє, звідки він з'явився, кому належить і чому ним замінили Kyiv Smart City.

Той факт, що майже з 2 тис. грн, які платять власники евакуйованих авто, місто отримує лише близько 500 грн, підтверджує й сам Віталій Кличко, мер Києва. За минулий рік мерія евакуювала 50 тис. автівок, і отримала за це 25 млн грн.

При цьому у мене під будинком регулярно ставлять машини біля виїзду з дворів. Я був свідком щонайменше одного ДТП, яке сталося через те, що ряд щільно припаркованих машин цілком закривав огляд. Але їх ніхто не забирає — спальний район, їхати по пробках довго, довго везти на штрафмайданчик... Простіше пару разів кинутися по центру кабанчиком і заробити набагато більше.

А до ботсаду сходіть. Рододендрони і перші магнолії дуже красиво цвітуть. Єдине, краще їдьте туди на велосипеді, як на камеру їздить Віталій Кличко, сподіваючись завоювати симпатії виборців. Хоча мої симпатії він уже ніколи не завоює. На наступних виборах один голос мінус.

Диво від Кличка. За добу у Києві створили 187 ліжок з підведеним киснем
Шмигаль натякнув, що мер Києва політично піариться на темі COVID-19