саміт НАТО

У Вашингтоні з 9 по 11 липня відбувся 75-й ювілейний саміт Північноатлантичного альянсу. Одним з ключових питань зустрічі стало посилення України в рамках російсько-української війни, умови запрошення країни в Альянс та багато іншого.

Розповідаємо, які рішення щодо України ухвалили країн-союзники.

Незворотність членства України в НАТО

У спільній декларації за результатами саміту визначили, що Україна перебуває на «незворотному шляху» до членства в Альянсі.

У спільному документі заявили що, «майбутнє України — в НАТО» та визнали, що Україна стає дедалі оперативно та політично інтегрованішою з Альянсом. У НАТО привітали «конкретний прогрес», якого Україна досягла після тогорічного Вільнюського саміту щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ. 

Водночас союзники погодили для України «міст до членства» в НАТО. В інтервʼю Голосу Америки Майкл Карпентер, директор з питань Європи Ради національної безпеки США, заявив, що це суттєвий результат саміту. На практиці «міст до членства» України в НАТО означає, що Альянс створює ціле нове командування у Вісбадені у Німеччині для підтримки України у навчанні, координації, оснащенні, логістиці, розвитку військ.

Щодо запрошення, то його Україні надішлють коли будуть виконані необхідні умови.

Довготривала і потужна підтримка союзників

Крім того, країни-союзники зобовʼязалися надавати довгострокову безпекову допомогу Україні. Для цього вони мають зробити пропорційні внески для фінансування України на 2025 рік на загальну суму €40 млрд.

Поза тим також домовилися виділити $7 млн на підтримку жінок, що служать у Збройних силах України — ці кошти витратять на понад 10 тис. уніформ, взуття та іншого необхідного спорядження для жінок-військових.

За результатами саміту заснували структуру щодо підтримки безпеки та підготовки для України, яка підтримуватиме трансформацію Сил оборони та безпеки, забезпечуючи подальшу інтеграцію з НАТО.

Нові рішення саміту також стосувалися західних винищувачів F-16, які вже багато місяців обіцяють надати Україні, та іншого озброєння.

Так, на заході стало відомо, що Данія та Нідерланди вже почали процес передання Україні західних винищувачів F-16. Вони літатимуть в українському небі вже цього літа. Додаткові подробиці передачі літаків наразі не розголошують з міркувань операційної безпеки.

А Норвегія оголосила, що передасть Україні шість винищувачів F-16. Наразі українські пілоти й технічний персонал проходять підготовку.

Крім літаків, партнери нададуть Україні додаткові системи ППО, зокрема NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM та IRIS T-SLS, а також зенітні установки Gepard. Серед іншого країни-члени НАТО привітали рішення генерального секретаря призначити старшого представника Альянсу в Україні.

Критика Ірану і КНДР

Лідери країн-членів НАТО розкритикували Іран та КНДР, які підживлюють агресивну війну росії проти України, надаючи пряму військові підтримку рф.

Зокрема, боєприпаси та БпЛА, що серйозно впливає на євроатлантичну безпеку та підриває глобальний режим нерозповсюдження.

Заява про Китай

У Північноатлантичному Альянсі зробили дві гучні заяви стосовно Китаю. Зокрема, у декларації сказано, що Китай став вирішальним чинником, що сприяє війні росії проти України.

«КНР стала вирішальним чинником війни Росії проти України через своє так зване «безмежне» партнерство та широкомасштабну підтримку оборонно-промислової бази Росії. Це посилює загрозу, яку Росія становить для своїх сусідів і для євроатлантичної безпеки», — сказано у документі.

У зв'язку з цим Альянс закликав Китай, як постійного члена Ради Безпеки ООН, який несе особливу відповідальність за дотримання цілей і принципів Статуту ООН — припинити будь-яку матеріальну та політичну підтримку військових зусиль рф. У документі уточнили, що мова йде про передачу матеріалів подвійного призначення. Зокрема, компоненти зброї, обладнання та сировину, які служать ресурсами для оборонного сектора росії.

Крім того, НАТО заявило, що Китай продовжує створювати системні проблеми для євроатлантичної безпеки.

Безпекові угоди для України: як вони захистять нашу країну зараз і в майбутньому