Марк Рютте

26 червня прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте обрали на посаду генерального секретаря НАТО. Його кандидатуру підтримали представники усіх 32 країн-членів Альянсу.

До своїх повноважень Рютте приступить з 1 жовтня, коли закінчить мандат генсека Єнса Столтенберга. Останній обіймав посаду з 2014 року і мав залишити її ще 1 жовтня 2022 року, однак потім його мандат двічі продовжували через російське вторгнення до України.

Хто такий Марк Рютте

Марку Рютте зараз — 57 років. Він народився 14 лютого 1967 року в протестантській родині в Гаазі. Рютте вивчав історію в Лейденському університеті, який закінчив у 1992 році.

Марк Рютте у студентські роки

Свою політичну кар’єру він почав ще у студентські роки — з 1988 до 1991 року був головою Молодіжної організації свободи і демократії, молодіжного крила Народної партії за свободу і демократію. Після закінчення університету протягом десяти років працював менеджером з персоналу в харчовій компанії Unilever.

У 2002-му Рютте став державним секретарем із соціальних питань та зайнятості в першому уряді Яна Петера Балкененде. А з 2004 по 2006-го його призначили держсекретарем з вищої освіти і науки, освіти, культури та науки. А у 2006 році Рютте став лідером Народної партії за свободу і демократію та займав цю посаду до 2023 року.

14 жовтня 2010 року Рютте став прем’єр-міністром Нідерландів. Він став першим політиком, якого обрали на цю посаду від Народної партії за свободу і демократію. Так, Рютте очолював уряд 13 років —найдовше в історії країни. У лині 2023 року він повідомив про рішення піти у відставку після формування нового уряду за результатами парламентських виборів.

У жовтні 2023 року політик оголосив, що планує балотуватися на посаду Генсека НАТО. Тоді його кандидатуру підтримали уряди США, Великої Британії, Німеччини та Франції.

Ставлення Рютте до росії

Саме на прем’єрство Рютте припала катастрофа з пасажирським літаком MH17, який у 2014 році російські терористи збили в небі над Донеччиною. Більшість жертв стали саме громадяни Нідерландів — 196 з 298 всього загиблих. Авіакатастрофа остаточно спалила мости між Нідерландами та рф.

«Рани від 17 липня 2014 року досі не загоїлися. Ми об'єднані з українцями у нашій скорботі, бо українці також зараз втрачають своїх рідних. Трагедія MH-17 зміцнила наш зв'язок з вами. Ми активно працюємо для того, щоб усі винні у воєнних злочинах опинилися у трибуналі в Гаазі. Мир та справедливість повинні перемогти», — казав Рютте.

Ставлення Рютте до війни в Україні

Марк Рютте активно підтримує Україну від початку повномасштабного вторгнення. Нідерланди — одна з країн, які роблять найбільший внесок у фінансову та військову допомогу нашій країні.  

Рютте неодноразово заявляв, що його держава підтримуватиме українців стільки, скільки це буде потрібно, включно з посиленням ППО та навчанням пілотів на F-16. До того ж, політик був серед тих, хто шукав Україні додаткові системи ППО Patriot, коли росіяни посили атаки на енергетику навесні 2024 року.

Під час візиту президента Володимира Зеленського до Нідерландів у травні 2023 року лідери домовились, що спецтрибунал щодо злочину агресії рф має відбутися у Гаазі. Рютте та Зеленський вважають, що жоден наявний міжнародний механізм не може здійснювати юрисдикцію над злочином агресії, скоєним в Україні.

У січні 2023 року Рютте нагородили Орденом князя Ярослава Мудрого I ст. за вагомий внесок у зміцнення співробітництва з Україною та підтримку її незалежності.

Від початку вторгнення Рютте чотири рази відвідував Україну. А влітку 2022 року побував у зруйнованих після російської окупації Ірпені, Бучі та Бородянці.

«Це жахливо. Люди, які жили тут постраждали без всякої причини і попередження… Ми повинні бути тут, щоб дійсно зрозуміти, що це все не тільки на картинках. Я хотів побачити, що трапилось тут, своїми очима, і розповісти людям в Нідерландах. Це привід для підтримки України. Все, що сталося — неприйнятно», — поділився Рютте враженням від побаченого.

НАТО: історія створення і цікаві факти про Альянс