Перевірка документів поліцією
Getty Images

Верховна Рада 2 листопада прийняла за основу проєкт закону про встановлення кримінальної відповідальності за підробку документів щодо профілактичних щеплень. За відповідне рішення проголосувало 282 народних депутата. Окрім того, нардепи надали дозвіл на скорочення терміну підготовки законопроєкту до другого читання.

Якщо документ стане законом, ним буде передбачено:

За використання підроблених довідок про вакцинацію проти COVID-19 штраф у 17 — 34 тис. грн або обмеження волі на строк до двох років.

Для медичних працівників, що йдуть на такий злочин, — штраф від 34 до 68 тис. грн або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

За виготовлення підроблених документів про щеплення з метою збуту та їхній збут — штраф у розмірі від 85 до 170 тис. грн або позбавлення волі на строк до трьох років.

Поліціянт виписує протокол

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що в Україні почастішали випадки виявлення підроблених документів про вакцинацію проти COVID-19. Відсутність відповідальності за такі проступки створює передумови для подальшого розвитку ринку фальшивих довідок.

Цікаво: якщо новий закон все-таки ухвалять, відповідальність наставатиме не лише за підроблені довідки про щеплення від COVID-19, а й про щеплення від інших інфекційних хвороб.

До чого ж тут наркотики?

Найцікавішим є те, що автори документу помістили майбутню статтю у розділ Кримінального кодексу, який стосується правопорушень у сфері обігу наркотиків. Фактично, новою статтею законотворці пропонують доповнити чинну норму про покарання за злочини, пов’язані з незаконним виробництвом, виготовленням чи придбанням сильнодіючих речовин або лікарських засобів.

Засідання Верховної Ради

Відзначимо, в Кримінальному кодексі наразі є стаття про кримінальну відповідальність за підробку документів. Нагадаємо, що народному депутату попереднього скликання Надії Савченко змогли вручити підозру про використання підробного сертифікату і без змін у законодавстві.

Якщо можна зібрати докази, що відповідний лікар зловживав своєю професійною діяльністю, то додаткова стаття для цього не потрібна

В'ячеслав Аброськін, колишній перший заступник голови Нацполіції України, вважає, що в чинному кодексі є достатньо статей для притягнення до відповідальності за злочини проти здоров'я та підробку документів. Тому сумнівно, що нова норма якимось чином вплине на ситуацію.

«Я згоден з тим, що відповідальність потрібно посилювати, але не розумію, навіщо вводити додаткову статтю до Кримінального кодексу. Там вже є відповідна стаття, санкцію якої можна змінити чи доповнити. Якщо можна зібрати докази, що відповідний лікар зловживав своєю професійною діяльністю, то додаткова стаття для цього не потрібна», — говорить Аброськін.

Не всі погоджуються, що нова стаття взагалі потрібна

Профільний парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності не надав документу одноголосного схвалення. До розгляду у сесійній залі проєкт закону рекомендували лише 12 членів комітету, що є мінімально необхідною нормою. Як пояснив Chas News народний депутат Сергій Алєксєєв («Європейська Солідарність»), у членів комітету виникли зауваження саме щодо дублювання норм відповідальності про підробку документів.

Чим відрізняється підробка умовного рецепту, виписаного лікарем, від підробки документів про вакцинацію? Закон повністю популістський, але на сьогодні його треба приймати

«Чим відрізняється підробка умовного рецепту, виписаного лікарем, від підробки документів про вакцинацію? Відповідна норма вже є, тому буде дублювання статей та нагромадження кодексу. Закон повністю популістський, але на сьогодні його треба приймати», — вважає Алєксєєв.

Втім, народний депутат Олександра Устінова («Голос») не погоджується, що запропоновані зміни до КК будуть дублювати чинні норми, тому що стосуються конкретного питання, яке не зафіксовано в нинішньому кодексі.

Тут не йдеться про дублювання. Законопроєкт має чітко визначити питання підробки документації про щеплення від інфекційних хвороб. Подібні норми є в законодавствах більшості країн світу

«Мене важко назвати прихильницею ініціатив уряду, але тут не йдеться про дублювання. Законопроєкт має чітко визначити питання підробки документації про щеплення від інфекційних хвороб. Подібні норми є в законодавствах більшості країн світу», — вважає Устінова.

Нема статті — нема відповідальності

У нинішньому вигляді розроблений Кабміном проєкт закону про посилення відповідальності за підробку сертифікатів вакцинації скоріше виглядає як пропагандистський захід, мета якого — викликати у населення відчуття неминучої відповідальності за порушення.

Проте ми добре пам’ятаємо, як під час локдауну навесні 2020 року більшість постанов про накладання штрафів за порушення протиепідемічних норм з успіхом оскаржували в судах.

Основною підставою для оскарження адмінпостанов була саме відсутність відповідних законодавчих актів щодо відповідальності за подібні проступки. Якщо депутати внесуть нову статтю в Кримінальний кодекс, державі стане значно легше вигравати справи проти порушників у судах.

До речі, за прогнозом Устінової, у другому читанні законопроєкт можуть розглянути вже наступного пленарного тижня.

МОЗ дозволив щепити підлітків проти COVID-19. Навіщо? Вони ж важко не хворіють?
Допоможуть згенерувати COVID-сертифікат. У Києві відкрили пункти підтримки «Дії»
У Польщі почали вакцинувати дорослих третьою дозою. Але є одна умова