військові зсу евакуація цивільних

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіапростір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Американське видання написало про звірства іноземних найманців в Україні

Посольство росії у Південній Африці опублікувало на своїй сторінці у соцмережі Х (колишній Twitter) уривок статті з «американського видання» The Boston Times, у якому розповідається про нібито злочини «іноземних найманців» в Україні проти мирного населення. Головним експертом у матеріалі виступила «правозахисниця», директор «Фонду боротьби з репресіями» Міра Терада.

Цей матеріал також поширили у соцмережах проросійські користувачі та кремлівські боти.

Спростування. The Boston Times — одне з десятків фейкових медіа, які росія створила за останні два роки для просування своєї пропаганди за кордоном.

На сайті «видання» стверджується, що «з моменту заснування в 1972 році газета була маяком чесності журналістів» та навіть отримала Пулітцерівську премію. Однак, як встановили фактчекери з проєкту Lead Stories, цей сайт зареєстрували лише у січні 2024 року, а логотипи і довідку про The Boston Times з вирогідністю 99,9% згенерував штучний інтелект.

Насправді російські пропагандисти привласнили для свого творіння історію реальної відомої газети The Boston Globe, журналісти якої справді 23 рази нагороджувалися Пулітцерівською премією.

Перевірка логотипу The Boston Times за допомогою сервісу Hive Moderation, який визначає згенерований нейромережею контент

Міра Терада (до заміжжя — Оксана Вовк) — громадянка росії. У 2019 році її заарештували у США за торгівлю наркотиками і за два роки депортували до рф. Після повернення додому вона очолила «Фонд боротьби з репресіями», який створив ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. З того часу стала видавати себе за правозахисницю, «жертву суддівського свавілля» і активно поширювати російські фейки про Україну. У 2022 році її внесли у базу «Миротворця».

Тож російське посольство поширило відверту брехню власного «агітпрому». Така практика вже давно стала звичною для російських дипломатів. Зокрема, минулого місяця це ж диппредставництво поширило фейкову статтю про купівлю Володомиром Зеленським маєтку у британського короля Карла ІІІ.

Фейк. Сирський видав наказ про боротьбу з масовим дезертирством

Російське державне агентство «РИА Новости» стверджує, що українські військові масово тікають з поля бою та відмовляються виконувати накази командирів. Про це нібито йдеться у наказі Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який віднайшли пропагандисти.

Спростування.  «Наказ» Сирського містить одразу кілька ознак фейковості. По-перше, він суперечить нормам українського діловодства.

Подібні документи у вступній частині мають включати посилання на закони та інші нормативно-правові акти, на основі яких ухвалюється рішення. Однак у цьому випадку на початку розповідається лише про необхідність «нові виклики у протидії злочинності, які потребують негайного реагування шляхом узгодження дій».

По-друге, в тексті у кількох місцях пропущенні пробіли між словами. Малоімовірно, щоб на такі помилки не звернули  увагу при підготовці наказу такого рівня.

По-третє, на опублікованому документі є печатка, але відсутній підпис.

І найголовніше. Представлений пропагандистами «наказ» нібито виданий 4 квітня під номером 129. Однак насправді цей порядковий номер використано щонайменше на кілька тижнів раніше. 15 березня Олександр Сирський призначив нового речника Повітряний сил ЗСУ своїм указом 480.

 

І на додачу треба зазначити, що навіть у цьому фейковому документі жодним чином не згадується про «масове дезертирство». У ньому лише без конкретики йдеться про затвердження якоїсь Системи роботи посадових осіб ЗСУ, ВСП спільно з правоохоронцями щодо протидії військовим кримінальним правопорушенням. Тож пропагандисти навіть не змогли зробити підробний документ на підтвердження своєї брехні.

Фейк. Військові побили та вигнали дідуся з власного будинку на Харківщині

Російська пропаганда продовжує спотворювати реальні інформаційні повідомлення і створювати на їхній основі нові фейки.  

Цього разу ворожі пабліки поширили новину про «побиття» жителя селища Козача Лопань бійцями 121-го батальйону 113-ї бригади ТРО. Нібито дідусь відмовився звільнити свій будинок для військових і тоді його виселили силою, побили та зламали ногу.

На підтвердження своїх слів пропагандисти опублікували фото пресслужби 113-ї бригади, на якій військові супроводжують чоловіка на милицях.

Спростування. На Харківщині дійсно у низці громад ще минулого року оголосили обов'язкову евакуацію населення, і їхній список поступово розширюється. Переважно йдеться про населені пункти Куп’янського району, які знаходяться неподалік від лінії фронту і регулярно страждають від російських обстрілів. Однак мова про виселення силою не йде, у разі небажання виїжджати люди можуть написати про це офіційний лист-відмову.

Примусова евакуація може стосуватися лише родин із дітьми. 11 квітня Рада оборони області ухвалила рішення про її проведення у 47 прифронтових населених пунктах. Планувалося вивести у безпечне місце сім'ї з 182 дітьми.

Місцева влада вже давно закликає евакуюватися і жителів Козачої Лопані — росіяни регулярно обстрілюють селище. Наприклад, у грудні 2023 року внаслідок удару КАБами була зруйнована місцева амбулаторія. Проте попри небезпеку станом на середину березня тут ще досі проживали близько 1500 місцевих жителів, зокрема 100 дітей.

Евакуювати людей, у першу чергу маломобільних громадян, допомагають місцеві адміністрації, волонтери та військові.

Для своєї пропаганди окупанти використали фотографії з Facebook-сторінки 113-ї бригади ТРО. На них показано, як група цивільно-військового співробітництва 121-го окремого батальйону евакуювала 74-річного дідуся, домівку якого повністю зруйнували загарбники.

При цьому на фото, які оминули ворожі пабліки, не видно жодних слідів бійки чи перелому — навпаки чоловік самостійно пересувається на милицях без жодного примусу.

Фейк. У Харкові стрімко зростає захворюваність на кашлюк

І ще один фейк, створений за схожою методикою. Російські пабліки з посиланням на МОЗ України стверджують, що жителі Харкова масово хворіють на кашлюк. Нібито у місті за два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків хвороби — у 19 разів більше за увесь минулий рік.

Причиною спалаху пропагандисти називають відсутність електрики та проблеми із водопостачанням. Крім того, вони прогнозують, що місцеві жителі будуть займатися самолікуванням, оскільки «міські лікарні переповнені українськими бойовиками».

Спростування. Щоб спростувати російську брехню, достатньо прочитати скріншот, який запостили пропагандисти.

У повідомленні МОЗ дійсно йдеться про стрімке зростання захворюваності на кашлюк, однак 515 випадків хвороби зафіксовані у межах усієї України, а не тільки у Харкові. Цей показник насправді виріс у 19 разів, але у порівнянні з аналогічним періодом 2023-року, а не з даними за увесь рік, як стверджують пропагандисти.

Що ж до захворюваності у Харкові, то за січень-лютий 2024-го у місті зафіксували 4 випадки кашлюку.

При цьому на поширення кашлюка відсутність світла чи води не впливає, оскільки він передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Головна причина нинішньої ситуації — спад рівня вакцинації серед дітей. Лише щеплення надійно убезпечує від небезпечної хвороби.

Окремо відзначимо, що ситуація із електро- і водопостачанням у Харкові не така тяжка, як її зображують пропагандисти. Внаслідок російських ударів по ТЕЦ у місті та області діють графіки відключення світла (по три години на добу). Проблеми ж з водопостачанням виникали одразу після обстрілів, однак їх швидко вирішували. Так само працюють у звичному режимі і медичні заклади міста.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.