ракета кинджал

Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Росіяни запевняють, що ЗРК Patriot не може збивати їхні ракети «Кинджал»

Фейк. 6 травня Повітряні сили ЗСУ підтвердили, що ЗРК Patriot знищив у небі на Києвом російську «аналоговнєтну» ракету «Кинджал». На п'ятий день цю інформацію вперше прокоментували у Міноборони рф та заявили, що такого не може бути. Мовляв, ракета настільки швидка і маневрена, що її не може збити жодна наявна в України система ППО.

На захист цього твердження російські «журналісти», «експерти» та блогери в один голос почали переконувати, що продемонстровані у Києві уламки не відповідають справжньому «Кинджалу».


Спростування. Факт збиття саме «Кинджалу» підтвердили не лише в Україні, але й в США. І за словами Патріка Райдера, речника Пентагона, це зробив саме ЗРК Patriot. 

Що ж до продемонстрованих у Києві уламків, то у мережі вже встановили, що вони справді відповідають бойовій частині «Кинджалу», захованій усередині корпусу ракети. Аналогічні уламки знайшли у вересні 2022 року біля російського Ставрополя. Там через несправність впав «Кинджал», який окупанти хотіли запустити по Україні.

Зверху аналіз уламків «Кинджалу», який впав у Ставрополі. Знизу зліва — фрагменти ракети, які знайшли у Києві.

Цікаво, що висновок про збиття над Україною саме «Кинджалу» зробила навіть частина ворожих пабліків, які спеціалізуються на військовій тематиці.

А вночі 16 травня заяви росіян про повну невразливість «Кинджалу» ще раз спростували Повітряні сили ЗСУ, коли збили над столицею одразу шість таких ракет.

«Арешт» Залужного та Сирського

Фейк. У травні російські творці фейків вирішили зосередитися на українських генералах. Спочатку вони розповідали про «загибель» Валерія Залужного чи Олександра Сирського, а потім вирішили їх «заарештувати» за «непокору Зеленському».

Таку сенсаційну звістку російському пропагандистському порталу ura.ru повідомив «ексофіцер спецназу, розвідник та полковник у відставці» Анатолій Матвійчук. У результаті «арешту», за його словами, українськими військам на фронті ніхто не керує і вони «доживають останні дні».

Попри абсурдність такої заяви її успішно передрукувало багато російських медіа, зокрема, офіційне видання уряду «Російська газета».

Спростування. 10 травня «заарештований» Залужний завітав на весілля та розписав ветерана Максима Алєксєєва з його коханою. А Сирський того ж дня прозвітував про успішні контратаки українських військ під Бахмутом. 

Валерій Залужний на весіллі Максима Алєксєєва та Катерини Поліщук

Олександр Сирський з бійцями 3-ї ОШБр

Прокоментував вигадки росЗМІ і радник голови ОП Михайло Подоляк. За його словами, ворожі «експерти», не маючи впливу на події на фронті, «створюють особистий шизофренічний світ», у якому усіх перемагають за три дні.

У Хмельницькому нібито виріс рівень радіації через знищення снарядів зі збідненим ураном

Дезінформація. У ніч на 13 травня чотири російських «шахеди» вдарили по передмістю Хмельницького. Жителі міста спостерігали масштабний вибух, а російські пропагандисти почали вигадувати версії, що могло його спричинити. Наступного дня вони дійшли висновку про знищення танкових снарядів зі збідненим ураном, внаслідок чого у місті нібито різко підвищився радіаційний фон.

Поширення фейку відбулося за традиційною схемою. Спочатку повідомлення з'явилися в анонімних Telegram-каналах, потім його підхопили «воєнкори»-пропагандисти, а далі настала черга ЗМІ.


Спростування. Російських пропагандистів вчергове підвела доказова база. 

«Доказ 1»: у місті з'явилися доземетричні патрулі, а мешканці міста викладають у чати фотографії дозиметрів із підвищеними нормами радіації.

Однак жодного фото, відео чи скріншота на підтвердження цього росіяни не наводять. Максимум — згенеровані нейромережею Midjourney колажі на тему «Радіаційний патруль у Хмельницькому».

«Доказ 2»: через страх радіації пожежу у Хмельницькому тушили роботи.

Однак наявність роботів-пожежників підтверджує лише факт високотехнологічної підтримки України іноземними партнерами. Подібні роботи, зокрема, успішно допомагають пожежникам у Києві та Миколаєві.

«Доказ 3»: український портал SaveEcoBot зафіксував різкий стрибок радіації — з 80-100 нЗв/год 12 травня до 140-160 нЗв/год після вибуху.

Це вже цілковита брехня. За даними, якими оперує SaveEcoBot, 12 травня радіаційний фон у Хмельницькому становив 120 нЗв/год, 13 травня — 140 нЗв/год, а 14 травня — 110 нЗв/год. Тож ніякого різкого стрибка не відбулося, тим паче, що в Україні допустимим вважається рівень до 300 нЗв/год.

Реальний радіаційний фон у Хмельницькому SaveEcoBot

Проте це не завадило російським пропагандистам і надалі писати, що рівень радіації у місті продовжує підвищуватися. Деякі пішли далі і повідомили про знищення ще однієї партії снарядів зі збідненим ураном — тепер вже у Тернопілі вночі 14 травня.

Начальник Тернопільної ОВА Володимир Труш у відповідь назвав цю маячню фейком і запевнив, що жодні боєприпаси під час ракетного удару не вибухали. Натомість росіяни знищили у місті склад з гуманітарною допомогою благодійного фонду «Світло Реформації» та автопарк приватної фірми. 

Французи начебто створили мультфільм про «багатоликого» Зеленського

Фейк. 11 травня у програмі «Вести» на телеканалі «росія 24» окремий сюжет присвятили новому епізоду «французького» мультсеріалу Ukraine Inc. У ньому «багатоликий» Володимир Зеленський під різними образами виманює гроші у «західних покровителів», а сам «мріє про особистий літак».

Кремлівські пропагандисти заявили, що «прості європейці прийняли ролик на ура», а це значить, що вони не підтримують виділення коштів на допомогу Україні.

Спростування. Відсутні будь-які докази, що мультфільм створили французи. Про це розповідають лише російські медіа, але при цьому не згадують ні назву студії, ні імена аніматорів.

Епізоди Ukraine Inc. публікують на однойменному сайті, де також відсутня хоч якась інформація — у наявності лише мультфільми та кнопка поширення у соцмережах.

Є вагомі підстави припустити, що це замовлення росіян. По-перше, усі серії (їх поки три) рясніють штампами російської пропаганди, наприклад, про наркозалежність Зеленського.

По-друге, у серпні 2022 року вже вийшов подібний мультфільм Stop Nazi Games. Він теж повторював російські наративи і зображував Зеленського. Його творцем росЗМІ називали «незалежну французьку студію», проте у соцмережі «Вконтакте» авторство приписували вірменському мультиплікатору Давиду Саакянцу. Журналісти латвійського видання Delfi тоді зауважили, що стиль мульфільма дійсно нагадує роботи Саакянца. Раніше він створив серію мультфільмів Kill Dim, у яких Азербайджан змальовувався як маріонетка Туреччини та загроза для безпеки Вірменії.

Стоп-кадр з Ukraine Inc.

Справа — стоп-кадр із мультфільму Kill Dim , зліва — зі Stop nazi games / VoxUkraine

Тож «французьке» походження нових пропагандистських мультфільмів про Зеленського викликає великі сумніви. А заява, що ролик сподобався «простим європейцям» видає бажане росіянами за дійсне. За даними SimilarWeb, сайт Ukraine Inc. за весь час відвідали лише 49 тис. користувачів, а на YouTube та у соцмережах пропагандистські мультики поширюють лише росіяни.

На НСК «Олімпійський» очікували три матчі «в пам'ять про 300 тис. палих героїв»

Фейк. 15 травня у російському сегменті соцмереж стало поширюватися відео, яке нібито спочатку розмістила, а потім видалила Українська асоціація футболу. У ньому нібито анонсувалися три матчі на НСК «Олімпійський» в пам'ять про 300 тис. загиблих на війні.

Спростування. Відео змонтоване людиною, яка далека від українського футболу і українського правопису.

У фейковому ролику анонсовані три матчі Української прем'єр-лиги — 6, 7 та 8 червня. Натомість, згідно з календарем УПЛ, змагання цього сезону закінчуються 3 червня. А на НСК «Олімпійський» вже певний час взагалі не проводять поєдинків. До того ж формулювання «при пустих стадіонах» не лише безграмотне. Людина, хоч трохи дотична до УАФ і українського футболу, знала би, що у нас пишуть «за порожніх трибун».

Автор фейку припустився й інших помилок при перекладі тексту з російської на українську. Він не знає, що «павшие» перекладається як «полеглі», а не «палі». А «їх душі» української правильно «їхні душі».

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України