Зеленський у Берліні
ОП

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Окупанти збили український гелікоптер — вже 249-й з початку війни

14 жовтня 2023 року міноборони рф повідомило, що російські військові біля міста Лиман на Донеччині збили український гелікоптер Мі-8 — нібито вже 249-й за загальним рахунком.

Тобто, якщо вірити відомству шойгу, окупанти знищили вже у два з половиною рази більше гелікоптерів, ніж Україна мала напередодні вторгнення. Адже, за даними довідника про авіацію World Air Forces 2022, на озброєнні ЗСУ станом на кінець 2021 року перебували лише 107 гелікоптерів різних типів.

Жодних доказів міноборони рф традиційно не надало. Натомість наступного дня фото ураженого гелікоптера «знайшли» російські блогери і Telegram-канали. Щоправда, воно виявилося трирічної давнини.

Спростування. Поширене російськими пропагандистами фото — це насправді скріншот з відео, опублікованого у лютому 2020 року. На ньому зафільмовано гелікоптер сирійських урядових військ, який збили місцеві повстанці у провінції Ідліб.

Фейк. Українські екологи пропонують ховати загиблих солдатів у біорозкладних мішках, щоб зробити ґрунт родючішим

Російські пропагандисти сфабрикували сюжет нібито з ефіру українського телемарафону від імені каналу «1+1». Жіночий голос за кадром розповідає, що українські екологи пропонують «ховати загиблих солдатів у спеціальних біорозкладних капсулах-мішка, щоб зробити ґрунт родючішим». У майбутньому на місцях таких кладовищ нібито можуть з'явитися сквери, парки і навіть сільськогосподарські угіддя.

Спростування. У Сполучених Штатах вже кілька років замість звичайних похоронів можна вибрати метод поховання за допомогою перероблення на добрива. Тіло поміщають в закриту посудину разом з такими матеріалами, як деревна стружка, люцерна чи солома, і приблизно за місяць під дією мікробів воно перетворюється на ґрунт. Цей спосіб рекламують як більш екологічний за традиційне поховання чи кремацію.

У 2019 році Вашингтон став першим штатом, який легалізував таку практику. Згодом його приклад наслідували Колорадо, Орегон, Вермонт, Каліфорнія та Нью-Йорк.

Але в Україні жодні екологи не пропонували використовувати такий метод, і сюжет про це на «1+1» чи на іншому каналі не виходив.

Поширювали «новину» виключно російські пабліки та медіа. Щоправда, згодом до них додалися і україномовні боти у Facebook. На це вказують порожні або з закритим доступом сторінки, фейкові аватарки та дивні назви акаунтів. Кілька таких прикладів знайшов проєкт «По той бік новин».

Що ж до самого відео, то його фейковість видають погана озвучка, жахлива графіка, відсутність будь-яких деталай, наприклад, прізвищ «екологів», та наявність російських субтитрів.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО наголошують, що мета подібних фейків показати перебільшені втрати ЗСУ, щоби деморалізувати військових та пригальмувати мобілізаційні заходи в Україні.

Фейк. Українські генерали створили петицію із закликом розігнати Верховну Раду.

У TikTok масово поширюють повідомлення, що українські генерали нібито створили петицію про розпуск Верховної Ради та подальшої мобілізації депутатів. У різних варіаціях її авторами виступають головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, начальник ГУР МО Кирило Буданов, генерал Дмитро Марченка та інші відомі офіцери. Компанію їм складає голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. 

Усі вони нібито закликають закликають якнайшвидше перейти за посиланням та поставити свій підпис під петицією. 

Деякі з цих відео, попри повну абсурдніть, назбирали понад мільйон переглядів. 

Спростування. На сайті Офісу президента зареєстревано чимало петицій від невдоволених громадян із закликом розпустити Верховну Раду. Однак військових серед авторів немає.

А посилання з TikTok із закликом проголосувати насправді ведуть на різні Telegram-канали та сторонні сайти. Таким чином, завдяки клікбейтним підписам, недобросовісні ресурси намагаються збільшити кількість переглядів та залучити нових користувачів.

Фейк. Комбат 14-ї бригади продавав психотропи своїм бійцям

Російські пабліки у Telegram поширюють «новину» про те, що у Нововолинську затримали командира батальйону 14-ї механізованої бригади за збут наркотиків. Нібито під час перебування у відпустці він дізнався, що його сестра разом з новим хлопцем продає психотропи Альфа «PVP», і вирішив  долучитися до їхнього «бізнесу».

Стверджується, що офіцер планував росповсюджувати пігулки серед бійців свого батальйону.

Спростування. 16 вересня поліція дійсно затримала у Нововолинську групу наркозбувачів — жінку та двох чоловіків. Проте, відповідно до повідомлення правоохоронців, військових серед них не було. Натомість затримані чоловіки, віком 20 та 45 років, раніше вже мали судимості. Тепер їм разом з 35-річною спільнецею загрожує від 9 до 10 років позбавлення волі. 

Фейк. У Берліні та Парижі з'явилися графіті із Зеленським у ролі людожера

Користувачі соцмереж та російські ЗМІ повідомили про антиукраїнські графіті, які нібито з'явилися у Берліні та Парижі. На них президент Володимир Зеленський зображений у ролі канібала, що поїдає українських військових.

Для достовірності автори фейків додали «скріншоти» поважних західних медіа, які нібито виступили першоджерелами.

У випадку Німеччини йшлося про газету Frankfurter Allgemeine Zeitung та інформагенство Deutsche Welle. Перше видання у своїй «статті» розповідало, що поліція Берліна розшукує «автора провокаційних графіті». А DW на своїй Instagram-сторінці опублікувала «сторіз» з підписом «Німеччина: скандальні графіті в Берліні».

Згодом подібний малюнок «з'явився» у Парижі і про нього нібито написав французький журнал Le Point.

Ці скріншоти активно поширювали не лише росЗМІ, але й англомовні акаунти у соцмережі Х. Так, пост користувача @Megatron_ron за п'ять  днів зібрав 382 тис. переглядів та майже 3300 репостів. 

Спростування. Жодне з перелічених видань не писало про графіті із Зеленським. Відповідні згадки відсутні на їхніх сайтах та сторінках у соцмережах. Про подібні малюнки не написало жодне поважне західне медіа.

При цьому автори фейкового скріншоту Frankfurter Allgemeine Zeitung двічі по різному написали прізвище Зеленського. Спочатку — Vladimir Zelensky, а потім — Zelinsky. Але вони усе одно не вгадали. Німецькою ім'я та прізвище Зеленського пишеться як Wolodymyr Selenskyj і саме такий варіант використовує газета.

Проте головним промахом ворожої пропаганди виявилися не граматичні помилки. Фактчекери з американського проєкту Lead Stories знайшли будинок, на якому нібито намалювали графіті. Насправді він знаходиться не у Берліні, а у Варшаві за адресою Ignacego Potockiego N4. У цьому можна легко пересвідчитися, якщо подивитися на будівлю у Google Maps.

У випадку із Парижем автори фейку краще підготувалися. Прізвище Зеленського вони правильно написали, а своє графіті помістили на будинок у Монтреї — передмісті Парижу. Знаходиться він за адресою 36 rue de Lagny. Однак поширення скріншоту неіснуючої статті Le Point свідчить, що і у цьому випадку графіті у столиці Франції ніхто не малював.

 Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Воєнний стан та стан війни: пояснюємо різницю