Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Зеленський продав за кордон понад 1 млн літрів донорської крові

Російські ЗМІ та Telegram-канали поширили дезінформацію, що Україна нібито продала за кордон понад 1 млн літрів донорської крові, яку збирали для допомоги цивільним та пораненим бійцям.

При цьому пропагандисти посилаються на слова жінки на імʼя Міра Терада, яку називають «міжнародна правозахисниця». На її думку, «сірий експорт» крові здійснюють за допомогою США.

Сайт російської організації «Фонд боротьби з репресіями», який очолює Терада, опублікував ціле «розслідування» про експорт крові, у якому, зокрема, посилається на невідомі «джерела» та стверджує, що біологічний матеріал з країни вивозять у вантажівках від гуманітарної допомоги.

Спростування. Міра Терада, на слова якої посилаються пропагандисти, насправді є росіянкою, а її імʼя до одруження — Оксана Вовк. Що цікаво, «міжнародна правозахисниця» колись була арештована в США за підозрою у відмиванні грошей та порушенні законодавства у сфері боротьби з поширенням наркотиків.

Міра Терада майже чотири роки провела у вʼязниці, а коли повернулась в росію, почала працювати в уже згадуваній організації «Фонд боротьби з репресіями». Її засновником був військовий злочинець, очільник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин. Сайт організації регулярно публікує конспірологічні теорії.

Щодо заяв про «1 млн літрів донорської крові», то такі цифри ніяк не можуть відповідати дійсності. Згідно з даними «ДонорUA», у 2023 році українці здали трохи більше 7 тис. літрів крові. 

Також в Україні офіційно заборонений експорт донорської крові. Реалізовувати дозволяють лише препарати на її основі і тільки, якщо виробник має незнижувальний запас препаратів, з якого мінімум 50% є готовим продуктом. 

Фейк. Українських жінок кидають воювати на «нулі»

У мережі TikTok опублікували відео, в якому нібито українські жінки скаржаться на те, що їх відправили на оборону Авдіївки. На кадрах можна побачити одягнених у військову форму дівчат, які заходять у приміщення, схоже на бліндаж.

Одна з жінок плаче, а друга пояснює, що це через те, що їх нібито відправили воювати під Авдіївку. В кінці відео вона переходить на крик: «Жінка на нулі! Що вона може?!».

Спростування. Опубліковане відео має всі ознаки інсценування. По-перше, показані в кадрі жінки з розпущеним волоссям та довгим манікюром не схожі на тих, хто проводив дні в обороні міста.

По-друге, їхня форма не має шевронів або інших розпізнавальних знаків. Також жінки не одягнені в бронежилети, хоча на такому складному напрямку, як Авдіївський, це було б доречно.

У відео показали трьох жінок, однак ламаною українською розмовляє лише одна з них, поки друга показово ридає, а третя — мовчки сидить збоку. Жодних ознак, які б вказували, що ці жінки перебувають саме в Авдіївці, немає.

Профіль, що опублікував це відео в TikTok, більше не містить жодного контенту.

Тим часом українці, які натрапили на відео, висміяли інсценування в коментарях.

Фейк. Українські військові закликають побратимів складати зброю та здатись

У мережі TikTok поширюють ще одне підроблене відео. На ньому нібито військові 119-ї окремої бригади територіальної оборони звертаються до військовослужбовців інших бригад і пропонують скласти зброю та припинити чинити опір російській армії.

Спростування. Фейк спростували у самій бригаді. На Facebook-сторінці військового формування заявили, що це ще один приклад, як ворог намагається використати відомості та імена справжніх героїв для своїх цілей.

«Повідомляємо, що особи, зображені у цьому відео, ніколи не були і не є членами нашої бригади! Вони не мають жодного відношення до нашого війська, інших складових Сил оборони України», — наголосили в 119-й ОБр.

Фейк. Харків збираються здати росіянам

Таку інформацію почали поширювати російські Telegram-канали. Вони пишуть, що командири 125-ої бригади тероборони нібито обговорюють здачу Харкова військам окупантів.

Як доказ пропагандисти показують частину переписки, у якій нібито військовий розповідає про плани України віддати місто росіянам.

Спростування. Немає жодного доказу, що опублікована переписка справді велась кимось з українських військовослужбовців. Однак зважаючи на не надто вражаючі досягнення окупантів на Харківщині, не дивно, що вони намагаються посіяти паніку серед населення.

20 лютого український Генштаб інформував, що росіяни здійснили чотири безуспішні спроби наступу на Купʼянському напрямку. А на карті бойових дій російські війська навіть близько не підібрались до Харкова. Тому пропагандисти намагаються видати бажане за дійсне.

​​​​​​Лінія фронту на Купʼянському напрямку 20 лютого 2024

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Яка різниця між нацизмом та фашизмом: пояснюємо на фактах з історії