Військо польське
Wojsko Polskie

Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

На війні в Україні нібито загинуло вже 10 тис. поляків

Фейк. 20 серпня російський медіапростір сколихнула сенсаційна новина — з початку повномасштабної війни в Україні загинули більше 10 тис. поляків. Повідомлялось, що першою шокуючі дані нібито повідомила газета Mysl Polska.

У публікаціях йдеться, що більшість загиблих були військовослужбовцями чи резервістами, яких направили в Україну під виглядом добровольців. У результаті Сухопутні війська Польщі нібито втратили 16% особового складу.

Спростування. Загалом Mysl Polska — чи не єдине проросійське видання у Польщі. Газета регулярно поширює проросійські наративи — звинувачує Захід у розв'язанні війни в Україні, вихваляє дії російського уряду і критикує власний за підтримку Києва.

Головний редактор Ян Енгельгард ще у 2010 році випустив книгу «Вірус русофобії». Не відстають від нього й автори. Наприклад, колумніст Матеуш Піскорський у 2014 році їздив на псевдореферендум у Криму і з 2016 року перебуває під слідством за підозрою у шпигунстві на користі росії та Китаю. Крім того, він переклав на польську «Маніфест великого пробудження» ідеологу рашизму Олександра Дугіна, який видала друкарня Mysl Polska у жовтні минулого року.

Тож видання чудово підходить у якості джерела «шокуючою статистики» про загибель польських військових. Однак цього разу російські пропагандисти, імовірно, самі повністю вигадали цю новину. На сайті Mysl Polska відсутні публікації на цю тему. Щоправда, газета також має друковану версію, але в оцифрованому вигляді вона не публікується.

На користь версії про цілковиту вигадку росіян свідчать і заяви Піскорського, якого пропагандисти з видання Регнум попросили прокоментувати дані Mysl Polska. У відповідь колумніст газети фактично спростував фейкову статистику.

Він заявив, що навіть Міноборони Польщі не знає кількість вбитих на війні поляських добровольців, оскільки вони не повідомляють наперед про поїздку в Україну. А з відкритих джерел відомо про одиниці загиблих. На останок Піскорський висловив думку, що «автори публікації Mysl Polska спираються у своїх припущеннях на підрахунки і аналітику американських експертів».

Директор краківського Центру дослідження сучасного безпекового середовища Міхал Марек також вважає, що Mysl Polska такий матеріал не публікувала, а росіяни просто зробили посилання на часто згадуваний ними портал. Він також нагадав, що у наприкінці 2022 року росія вже поширювала фейки про «тисячи загиблих поляків» через маловідомий польський портал Niezalezny Dziennik Polityczny.

Росіяни вигадали собі успіхи на Куп’янському напрямку

Фейк. 21 серпня російські медіа та пропагандисти масово поширили новини про захоплення села Синьківка, яке розташоване приблизно за 7 км від Куп’янська на лівому березі річки Оскіл.

Спочатку держагенство «РИА Новости» опублікувало коментар керівника окупаційної адміністрації Харківщини Віталія Ганчева про те, що українські військові нібито покинули село. Після цього росЗМІ почали змагатися, хто вигадає найбільш переможний заголовок.

При цьому «успіхи» окупантів доповнювалися новими деталями. Російські пропагандисти пророкували українській армії «котел», написали про евакуацію штабів та адміністрації з Куп’янська та підрив відступаючими підрозділами мостів через Оскіл.

Ворожий Telegram-канал «Купянск наш» навіть опублікував «відеопідтвердження» наявності російських військ у Синьківці, яке миттєво розійшлося по Z-паблікам.

Спростування. Вже за кілька годин у мережі довели, що відео та загалом заяви про відчутні успіхи окупантів — фейк.

Відео нібито з Синьківки, яке поширили росіяни, насправді зняли у селищі Воронове на Луганщині. Цей населений пункт з червня минулого року перебуває в окупації. Першим справжнє місце зйомки встановив OSINT-аналітик, який пише у соцмережі Х під ніком Def Mon. Зрештою фейковість відео визнав навіть Telegram-канал, який його першим поширив.

Брехнею виявилися й інші заяви ворожих пропагандистів. У Харківській ОВА повідомили, що голови міської та районної адміністрації працюють на місці. Так само українські військові не підривали мости. На опублікованих росіянами відео та фото помітно, що удар завдали керованою авіабомбою, переправа не зазнала критичних пошкоджень і продовжує функціонувати.

Окупанти активізувалися біля Синьківки ще наприкінці липня і з того часу не досягли значних успіхів. Про це повідомляють в Міноборони, аналітики Deep State та самі бійці, які тримають оборону на цьому напрямку.

У мережі поширюють «лист» з погрозами відключати газ і воду за неявку у військкомат

Фейк. Російські Telegram-канали та користувачі соцмереж поширюють фото «листа» від комунальної служби Тернополя з погрозою відключити водо- та газопостачання у разі неявки в обласний ТЦК та СП (військкомат).

Спростування. Творців фейку знову видало погане знання української мови. Зокрема, у «листі» використано слово «согласно» замість «згідно з» чи «відповідо до», а слово «центр» неправильно провідміняли. Крім того, до військкомату вимагають з'явитися до 18 січня 2023 року, хоча від цієї дати вже минуло більше ніж пів року.

Ну й звісно, законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не передбачено покарання у вигляді відключення води чи загу. Ба більше, в Україні під час воєнного стану заборонено припиняти надання житлово-комунальних послуг навіть у разі їх неоплати.

Україна нібито перестала пускати журналістів на фронт через «провал» контрнаступу 

Маніпуляція. РосЗМІ поширили новину, що в Україні переважній більшості західних журналістів заборонили поїздки у прифронтову зону. Нібито пускають лише за наявності письмового дозволу головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Причиною такого рішення називають «великі втрати українських військових» та «крах» контрнаступу ЗСУ на півдні.

Спростування. Джерелом інформації вказана швейцарська газета Le Temps. Вона дійсно написала про нові обмеження для журналістів та пов'язала їх, зокрема, і з втратами та відсутністю глибоких проривів російської оборони. Проте у статті також припускають, що це рішення має на меті приховати підготовку великої військової операції. На самому початку автор нагадує, що востаннє такі суворі заборони для журналістів запровадили напередодні «блискавичного наступу на Харківщині у вересні 2022 року».

Крім того, у матеріали розповідають про скарги українського керівництва на поширення ЗМІ чутливої для армії інформації — бойових втрат, чисельності особового складу та розміщення позицій. Зокрема, згадується, що заступниця міністра оборони Ганна Маляр розкритикувала ЗМІ за повідомлення про переміщення 82-ї бригади на південний фронт. У Тelegram вона писала, що після цього підрозділ зазнав п'ять авіаударів.

Про ці аргументи російські ЗМІ у своїх публікаціях або взагалі не згадали, або не акцентували на них увагу.

Водночас УНІАН пише, що обмеження для ЗМІ пов'язані з масовим виявленням відеороликів, за якими окупанти можуть встановити тактику дій ЗСУ, типи боєприпасів, модифікацію озброєння та інше. Ще одна причина — прямі ефіри та організація інтерв'ю без відповідних дозволів. 

Офіційно цю інформацію в Україні не підтверджували. Однак ще з березня усі прикордонні та прифронтові райони поділені на три зони. У «зеленій» журналісти можуть працювати вільно, у «жовтій» — у супроводі пресофіцера, а «червона» для них закрита.

Бонус: нова суперзброя українців — дрони з клешнями

Сміх і гріх. Російська пропаганда продовжує приписувати українцям використання чудернацької зброї. Відтепер компанію бойовим голубам, комарам та сарані склали «дрони, які крадуть поранених». Таким «ексклюзивом» поділився «Московський комсомолець».

Далі пряма мова джерела цієї інформації — бійця кадирівського підрозділу «Ахмат»: «Такі великі дрони, лише трохи модернізовані, раніше противник використав на Запорізькому напрямку для того, щоб красти наших поранених. На безпілотнику встановлені спеціальні пристосування, що візуально нагадують клешні, якими він захоплює людину, яка не здатна втекти, сховатися або відбитися від неї».

«Сенсацію» не зміг оминути віцепрем’єр України Михайло Федоров, який курує проєкт «Армія дронів». «Ось і розкрито останню розробку. Бета-тестування пройшло успішно», — написав Федоров у своєму Telegram-каналі.

 Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України