зброя

Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

На Херсонщині та Миколаївщині нібито окремо набирають до ЗСУ представників ЛГБТ-спільноти

Фейк. У російських Telegram-каналах поширюють оголошення про окремий набір представників ЛГБТ-спільноти до лав ЗСУ у Херсонській та Миколаївській областях. Нібито Київ «йде на будь-які заходи, щоби залучити якомога більше людей чоловічої статі».

Спростування. На поширених у мережі оголошеннях вказані контакти громадської організації «Українські ЛГБТ+ військові за рівні права». Вона дійсно представляє інтереси військовослужбовців, які належать до ЛГБТ-спільноти, проте у коментарі VoxUkraine зазначила, що таких оголошень ніколи не поширювала.

Тим паче, що представники ЛГБТ і так служать у лавах ЗСУ. За даними організації, в Україні нараховуються від 50 до 100 тис. ЛГБТ-військових.

Росіяни поширюють фейковий прогноз Politico щодо втрат ЗСУ

Фейк. Кремлівські блогери та Telegram-канали поширюють скріншот фейкової статті американського видання Politico під назвою «20 000 000 життів заради свободи». Нібито журналісти підрахували, що звільнення усієї окупованої частини України триватиме 16 років і коштуватиме 20 млн життів військових.

Спростування. Така стаття ніколи не виходила ні в електронній, ні у друкованій версії видання, розповіла Reuters Емма Крстич, редактор відділу розвитку аудиторії Politico.

Автори фейку помістили статтю до неіснуючої рубрики Research та ще й наробили граматичних помилок. Наприклад, контрнаступ переклали як «сounter-offence» замість «сounter-offensive».

Під час безладів у Франції нібито застосовують гвинтівки, поставлені ЗСУ

Фейк. На фоні масових заворушень у Франції, спрямованих проти поліції, російські пропагандисти актуалізували старі наративи про «контрабанду» західної зброї з України. Начебто у Ліоні погромники поранили сімох поліцейських з двох модифікованих великокаліберних гвинтівок Accuracy International. Саме такі Париж минулого року нібито передав українським спецпідрозділам. З цього пропагандисти зробили висновок, що гвинтівки могли через чорий ринок перепродати назад до Франції.

Щоб додати «авторитетності» історії, росЗМІ назвали її джерелом відому французьку газету Le Figaro. Також частина проросійських Telegram-каналів та блогерів посилалася просто на абстрактні «ЗМІ», прикріплюючи при цьому скрін статті незрозумілого походження з англомовним заголовком.

Спростування. 1 липня (у день появи фейку) Le Figaro дійсно написала, що у місті Во-ан-Велен біля Ліону внаслідок стрілянини поранення отримали сім поліцейських (згодом їх кількість зросла до восьми). Але усі інші деталі від росЗМІ — суцільна брехня.

За даними французької газети, стріляли по правоохоронцям з дробовика та помпової рушниці. Більшість з них отримали легкі поранення, хоча одному знадобиться операція на оці. Про жодне застосування великокаліберних гвинтівок Accuracy International ані Le Figaro, ані інші французькі ЗМІ не писали. Такі «новини» можна зустріти лише у російськомовному сегменті інтернету.

Відповідно, фейком є і поширений пропагандистами скріншот. Статті з таким англомовним заголовком не існує, а зображене поряд з ним фото гвинтівок Accuracy International насправді зробили у 2012 році на змаганнях зі снайперської стрільби у Москві.

Росіяни змонтували фейковий ролик нібито про критику Зеленського у Нью-Йорку

Фейк. Російські пропагандисти поширюють ролик, на якому показано банер з написом «No Zelensky — No war» над магазином Tiffany & Co. у Нью-Йорку.

Спростування. Насправді такий банер у Нью-Йорку ніхто не вивішував, а відео змонтували пропагандисти.

Проєкт «По той бік новин» встановив, що у фейковому ролику використали кадри з П’ятої авеню, які відзняли ще до повномасштабної війни. Про це, зокрема, свідчать наявні у ролику риштування на будівлі та чорні світлофори. Проте риштування вже кілька місяців як прибрали, а світлофори замінили на жовті щонайменше у 2021 році.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО пояснюють, що цей фейк є продовженням дезінформаційної кампанії росії під назвою Black hole («Чорна діра»). Вона направлена на дискредитацію президента Володимира Зеленського через просування наративів, що «Україна — це чорна діра, яка всмоктує гроші Заходу».

В Міноборони України нібито визнали успіхи російських військ на чотирьох напрямках

Маніпуляція. РосЗМІ оригінально інтерпретували звіти про ситуацію на фронті заступниці міністра оборони Ганни Маляр. 2 липня пропагандисти написали, що вона визнала просування окупантів на чотирьох напрямках.

Спростування. Ганна Маляр справді 2 липня написала, що ворог наступає на Авдіівському, Мар’їнському, Лиманському та Сватівському напрямках. Заступниця міністра зазначила, що «скрізь зараз гаряче» і «ситуація доволі складна». Проте про жодне просування ворога вона не повідомляла. На цих напрямках активні бойові дії тривають вже багато місяців без суттєвих успіхів для росіян.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

«Це не шоу»: Залужний дав велике інтерв'ю про контрнаступ. Ось його головні тези