переведення годинників
Pexels

У жовтні 2024 року Україна має востаннє перевести стрілки годинників. Адже Верховна Рада ухвалила рішення про скасування переходу на літній час. 

Окрім гарячих дискусій це викликає багато запитань. Chas News відповідає на головні з них — про доцільність скасування, історію переведень і різницю з іншими країнами.

Коли потрібно перевести годинник на зимовий час у 2024 році?

Перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. Цьогоріч переводити годинники потрібно у ніч з 26 на 27 жовтня

На годину назад потрібно повернутися о 04:00 за київським часом — стрілки мають вказувати на 03:00.

Для тих, хто прокидається разом із будильником, це означає додаткову годину на сон цієї ночі.

Чи потрібно переводити годинник в телефоні?

У більшості випадків, насправді, нічого робити не потрібно — сучасні девайси (смартфони, ноутбуки й комп'ютери) автоматично синхронізуються із мережею й переходять на новий час самостійно. Тобто вручну змінювати час на смартфоні не потрібно.

Також, якщо у користувача виставлений будильник, він продовжить дзвонити у вказаний час.

Телефон

Хто й навіщо придумав перехід на зимовий та літній час?

Ідею переводити стрілки годинника на зимовий та літній час у 1784 році запропонував тодішній посол США у Франції Бенджамін Франклін. Він запропонував змінювати час за сезонами із метою економії свічок.

Вдруге за це питання взявся британський активіст Вільям Віллетт. Він обгрунтував свою пропозицію змінити час втратою денного світла. Віллет навіть намагався дійти з цією ідеєю до британського парламенту, але ідею втілити не вдалося.

До теми переведення годинників світ повернувся на початку XX століття. Першою країною, яка офіційно впровадила літній час у 1916 році, стала Німеччина. Це було пов'язано, насамперед, із серйозним дефіцитом ресурсів країни у час Першої світової війни. Через два роки перевід годинників підтримали США, а згодом — ще більш ніж 100 країн.

На території УНР годинники вперше перевели 16 лютого 1918 року. Час відрізнявся від попереднього на 68 хвилин. Так Україна зрівнялася із середньо-європейським часом.

За часів Радянського Союзу переведення годинників запровадили у 1981 році із тієї самої причини — економія електроенергії.

Після здобуття незалежності щорічне переведення годинника в Україні впровадили постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року.

Коли Україна відмовилась від переведення годинників?

Скасувати переведення часу в Україні намагалися не один рік.

20 вересня 2011 року Рада випустила постанову, яка б мала зупинити щорічні переведення годинника на зимовий час. При цьому перехід на літній час в Україні залишили. Постанова змусила обуритись частину населення країни, яке мешкало на заході. Мовляв, сонце там встає пізніше, тож прокидатися потрібно було б у темряві.

Менш ніж через місяць — 18 жовтня 2011 року — постанову визнали недійсною

Саме тоді парламент запропонував Кабміну за місяць розробити окремий законопроєкт про обчислення часу в Україні і внести на розгляд депутатів.

Годинник

До цього питання Рада повернулася через 10 років. 3 березня 2021 року влада ухвалила законопроєкт у першому читанні. Під час другого голосування його провалили: «за» проголосували лише 212 депутатів із 450. 

Проєкт закону розглядали ще три роки. І вже 16 липня 2024 року ВР, врешті, скасувала переведення годинників на літній час. Законопроєкт підтримав 261 народний депутат.

Прийняття закону означає, що в останню неділю жовтня 2024 року в Україні час востаннє переведуть на зимовий. Потім, у березні 2025, переводити годинник на літній час вже не будуть.

Чи обгрунтовано скасування літнього часу в Україні?

Карта світу поділена на часові пояси. Нульовим прийнятий пояс, що відповідає часу за Грінвічем — його позначають як UTC+0 або GMT.

Київський час, який діє на всій території України (зараз — окрім окупованих територій), дорівнює східноєвропейському часу, тобто UTC+2 взимку і UTC+3 влітку (до скасування переведення стрілок).

Астроном Людмила Марченко пояснює, що тривалість дня у різних регіонах України одинакова, але сонце встає і заходить по різному.

У день літнього сонцестояння в 2024 році у Києві, до прикладу, сонце встало о 04:46, а у Львові — о 05:16. У Дніпрі сонце піднялося о 4:38, а в Донецьку це було близько 4-ї години.

«Щоб було найбільш наглядно, ми беремо за приклад дві крайні дати — день зимового сонцестояння і день літнього сонцестояння та дві точки країни на сході та заході — Донецьк та Львів. Тривалість дня і там і там однакова — 16 годин, але у Дніпрі сонце заходить о 20:45, а у Львові — о 21:36. Тобто майже до 10 години вечора на заході України все ще панує день», — каже експерт.

Взимку сонце у Дніпрі сходить о 7:29, а заходить о 15:48. Тривалість дня там — 8 годин і 19 хвилин.

«Територія України велика, і різниця між Донецьком і Львовом — більш ніж 45 хвилин. І те, що прийнятно для сходу України, – на вулиці вже світло і можна йти на роботу, на заході України ще 45 хвилин буде темно. Але сучасне суспільство не передбачає можливості існування різного часу в різних частинах України. Це дуже складно з економічного та логістичного погляду», — пояснює Марченко.

Дніпро відрізняється від Гринвіча на 2 години й 18 хвилин. У Львові ця різниця становить 1 годину 40 хвилин. А київський час є середнім у країні й майже повністю збігається з астрономічною довготою.

З погляду астрономії, довгота Києва — UTC + 2 години 2 хвилини. Тобто різниця з Гринвічем становить практично точні дві години. Залишкові дві хвилини майже неможливо помітити у повсякденному житті.

часові пояси в Європі

Переведення годинників два рази на рік дозволяє економити електроенергію зранку взимку і продовжити світловий день влітку.

Із скасуванням переходу на літній час тепер влітку українці втратять зайву світлову годину наприкінці дня.

Вже після ухвалення рішення про скасування переведення годинників науковці просили президента Зеленського ветувати закон. Вони вважають, що відмова від переходу на літній час ще збільшить витрати електроенергії в умовах її дефіциту.

Які країни не переводять годинники?

Чи переходити зі стандартного (зимового) часу на літній кожна країна вирішує сама.

Станом на 2024 рік трохи більше 70 країн світу двічі на рік переводять годинники.

У Європейському Союзі з 2021 року кожна країна отримала право самостійно вирішувати — змінювати час або ні. Більшість держав досі дотримуються переведення годинників.

В Європі 49 країн використовують літній час.

Переводять годинники: Іспанія, Італія, Австрія, Албанія, Андорра, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Велика Британія, Ірландія, Ватикан, Гібралтар, Данія, Косово, Люксембург, Ліхтенштейн, Македонія, Мальта, Монако, Норвегія, Нідерланди, Німеччина, Польща, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швейцарія, Швеція, Аландські острови, Болгарія, Греція, Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Румунія, Фінляндія тощо.

Серед інших країн, які змінюють час на території всієї країни або частково: США, Мексика, Канада, Ізраїль, Ліван, Палестина, Єгипет, Ґренландія, Сен-П'єр і Мікелон, Багамські острови, Гаїті, Куба, Чилі, Парагвай, Єгипет, Марокко, Австралія.

Проте є держави, які відмовилися від переведення годинників: це Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Туреччина, Ісландія, росія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Узбекистан, Вірменія, Азербайджан.

Якою буде різниця у часі між Україною і іншими країнами

Відтепер взимку (з жовтня по березень) різниця із київським часом в інших країнах буде такою:

  • У Японії — +7 годин;
  • у Грузії, Туреччині та москві — +1 година;
  • у Молдові, Румунії, Естонії — той самий час;
  • у більшості країн Європи (Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Німеччині, Іспанії, Норвегії) — мінус 1 година;
  • у Великій Британії та Ірландії — мінус 2 години;
  • у Вашингтоні (США) — мінус 7 годин.

Влітку (з березня по жовтень) різниця із київським часом в інших країнах буде такою:

  • у Японії — +7 годин;
  • у Грузії — +2 години;
  • у Туреччині та москві — +1 година;
  • у Молдові, Румунії, Естонії — +1 година;
  • у Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Німеччині, Іспанії й Норвегії — той самий час.
  • у Великій Британії та Ірландії — мінус 1 година;
  • у Вашингтоні (США) — мінус 6 годин.

Часові пояси

Які плюси та мінуси переведення годинників?

Економічно обґрунтована зміна часу  доцільна лише в проміжку географічних широт від 30° до 60°. Україна перебуває саме у цій зоні.

Втім, успішність та результативність переведення годинників викликають сумніви, адже енергія заощаджується лише на 1-3%.

В Американській академії медицини сну пояснюють, що біологічний годинник людини регулюється розподілом світла і темряви, який диктує ритми сну і неспання, а у повсякденному житті час впливу світла зазвичай пов’язаний із соціальним годинником.

Коли сонячний годинник не узгоджується з соціальним годинником, відбувається десинхронізація між внутрішнім циркадним ритмом і соціальним годинником.

Щорічна зміна стандартного часу на літній час призводить до цієї невідповідності, яка пов’язана з ризиками для фізичного та психічного здоров’я та безпеки, а також ризиками для здоров’я населення.

Будильник

Різка зміна режиму призводить до стресу, що викликає низку негативних симптомів, зокрема:

  • погане самопочуття;
  • ослаблення імунної системи;
  • загострення хронічних захворювань.

Також лікарі кажуть, що після переведення стрілок годинника зростає кількість депресій, серцевих нападів, порушень сну, самогубств й підвищення тиску.

До слова, українські науковці просили президента Зеленського ветувати закон, який скасовує подальше переведення годинників. Вони вважають, що відмова від переходу на літній час збільшить витрати на електроенергію.

Як підготувати організм до переходу на зимовий час?

Аби полегшити адаптацію до переходу на зимовий час, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • За тиждень до зміни часу зменште фізичне навантаження, щоб уникнути перевтоми.
  • Намагайтеся не затримуватися на роботі та уникайте важких фізичних завдань.
  • Увага до раціону: обмежте вживання жирної їжі та алкоголю.
  • Пийте більше води та трав'яного чаю.
  • За годину до сну вимикайте всі гаджети, щоб поліпшити якість сну.
  • У ніч переходу на зимовий час лягайте спати о 22:00, адже це оптимальний час для відновлення.
  • Зробіть усі ранкові ритуали звечора: приготуйте сніданок, оберіть одяг, складіть сумку.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

День народження часу