Відкриті джерела

«Я іду з Київської школи економіки. Я справді шкодую, бо наша команда динамічно розвивалася і ми встигли досягти чудових результатів», — написав 16 лютого на своєму Facebook Павло Ковтонюк, ексзаступник міністра охорони здоров’я часів Уляни Супрун. Після відставки Супрун у 2019-му він також полишив МОЗ та очолив Центр економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE). Ця структура, у тому числі, займалася моделюванням розповсюдження коронавірусу.

Разом з Ковтонюком вирішила піти з KSE ще один член команди Супрун — Ірина Немирович, колишній керівник директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ. У коментарі Chas News вона пояснила своє рішення як «командну» позицію через «етичні переконання та цінності».

Обійми зі Шкарлетом

Звільнення з KSE членів команди Супрун збіглося за часом з публікацією Тимофієм Миловановим, президентом KSE та радником Андрія Єрмака, голови Офісу президента, на своєму Facebook фото, де він тисне руку Сергію Шкарлету, міністру освіти та науки.

В академічному середовищі Шкарлета неодноразово обвинувачували у плагіаті, виявленому в його наукових та кваліфікаційних роботах. Висновок щодо порушення Шкарлетом «академічної доброчесності» офіційно підтвердило й Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти.

То саме фото

Спільне фото Милованова зі Шкарлетом не сподобалось частині викладацького складу KSE. Професура Школи звернулася до Милованова з листом, у якому зауважила, що його заяви та висловлювання «сприяють легітимізації порушень академічної доброчесності та наукової етики».

«Я дуже цьому радію. Швидка реакція спільноти — це свідчення того, що Школа справді робить всім щеплення проти байдужості та недоброчесності», — відреагував на цей лист Милованов.

Варто нагадати, що раніше Милованов неодноразово заявляв про нульову толерантність до інтелектуального шахрайства в університетському середовищі: «В університетах студенти вчаться поганим цінностям. Вони бачать, що списувати і плагіат (крадіжка) — це нормально, що домовлятися за гроші чи зв'язки (корупція) — це прийнятно. Вони бачать безкарність, інтелектуальну лінь і цинізм. А університет повинен бути визнаним моральним і етичним заповідником», — зазначив Милованов під час одного зі своїх виступів перед студентами KSE.

 

Офіційна позиція Київської Школи Економіки стосовно неприпустимості плагіату та урядових та політичних призначень людей,...

Posted by Тимофей Милованов on Sunday, December 20, 2020

Також Милованов до недавнього часу критично висловлювався щодо призначення Шкарлета очільником МОН. Він писав щодо «неприпустимості урядових та політичних призначень людей, які не відповідають найвищим стандартам академічної доброчесності».

Етика — не головне

Милованов пояснює необхідність спілкування зі Шкарлетом своїми адміністративними обов’язками: «Президент KSE має право і повинен зустрічатись з міністром освіти задля вирішення тактичних та стратегічних цілей розвитку Школи. Без конструктивної роботи з владою та адвокації змін важко досягати змін на краще. І робити вигляд, що таких зустрічей немає, було б неправильно. GR має бути прозорим». А в розмові з кореспондентом Chas News Милованов назвав скандал із фото трагедією, бо «зустріч міністра освіти і керівника одного з кращих навчальних закладів в Україні сприймається як проблема».

Павло Кухта, директор з політичних питань KSE та ексзаступник міністра економіки України також зазначає, що зустрічі Милованова зі Шкарлетом «не означають ні підтримки Тимофієм плагіату чи академічної доброчесності, ні якогось ціннісного викривлення».

Джерела Chas News уточнюють, що Милованов зробив фото з міністром під час підготовки до підписання угоди між KSE та МОН щодо державного визнання бакалаврських дипломів KSE з економіки та фінансів.

Крім того, опитані Chas News співробітники KSE офрекордс кажуть, що етичні питання були не головною мотивацією керівників Центру охорони здоров’я залишити Школу. Скоріше, мова йде про інституційне відокремлення від KSE в рамках нового проєкту, якому просто добрали сприятливий медійний контекст. «Гримнути дверима, надавши новому проєктові якісного піару — погодьтеся, це варте того, щоб гіпертрофувати скандал із фото в кабінеті міністра освіти», — говорить один з викладачів KSE на правах анонімності.

Опосередковано цю версію підтверджує і сам Ковтонюк: «Ми прийшли до KSE як команда і командою будемо рухатися далі. Ми плануємо продовжувати робити те, що почали, адже наша мрія та цілі лишаються незмінними», — зазначив він у дописі на Facebook.

Шкарлет через адвоката вимагає видалити інформацію про плагіат у своїх роботах
Ексміністр економіки Тимофій Милованов призначений радником керівника Офісу президента