Колонка
професор Боннського університету, посол США в Німеччині за часів президентства Білла Клінтона
професор Боннського університету, посол США в Німеччині за часів президентства Білла Клінтона

Україна під час переговорів з росіянами запропонувала винести питання Криму та Донбасу «за дужки» та обговорювати їх окремо протягом 15 років. Я думаю, треба було зробити навпаки. Україна могла б гарантувати Росії, що там будуть російські військові бази, а в цей час будуть іти переговори про остаточне вирішення питання.

Загалом, переговори у Стамбулі принесли результати, але їх дуже спритно використали для піару Лавров та його люди. І зараз вони кажуть: жодного обговорення територіальних питань.

Путін схиблений на своїй історичній місії відновити велич росії, він зневажає Захід, вважає, що той занепадає, і боїться повстання всередині росії. Це все небезпечна суміш. Тому навряд чи у цій катастрофічній стратегії вторгнення в Україну можна очікувати якийсь критичний поворот. Війна триватиме довго.

Коли хтось бреше постійно, не можна приймати його заяви на віру. Тільки коли путін зупинить війну, яку він розпочав, інші зможуть сприймати його заяви.

Найголовніше в українсько-російських переговорах — це припинення вогню. Тож потрібне перемир’я, потім — виведення російських військ до росії, яке покаже реальне бажання Путіна проводити переговори.

Головна дилема Зеленського у тому, що він має подолати путінську війну на знищення до того, як в українців вичерпаються сили.

Тому міжнародна спільнота має надавати більшу підтримку, аби підвищувати стійкість України за допомогою зброї, аби українці могли себе захистити. Треба надавати також і гуманітарну підтримку.

В будь-якому разі, ніколи не здавайтеся!

Росіяни живуть зі спотвореним менталітетом і не розуміють, що відбувається в Україні, навіщо там гинуть їхні солдати
Путін може перемогти в Україні лише завдяки війні на винищення