Getty Images

Скінчилася епоха — уряд залишає останній з «міністрів Майдану», голова МВС Арсен Аваков. Про своє бажання він повідомив особисто увечері 13 липня, прикріпивши на сайті МВС фото написаної заяви.

Вже відомий наступник Авакова новим міністром, ймовірно, стане Денис Монастирський — нардеп від «СН» та голова комітету ВР з правоохоронної діяльності. Його кандидатуру запропонував під час засідання фракції «СН» безпосередньо Володимир Зеленський. Пізніше Давід Арахамія, голова фракції «СН» у ВР, заявив, що саме він рекомендував президентові кандидатуру Монастирського. «Монастирський досить часто ходить до Офісу президента, завжди доповідає з правоохоронних питань. Тобто він людина в команді і всі добре до нього ставляться», — сказав Арахамія.

Крісло міністра внутрішніх справ Аваков зайняв ще в 2014 році. У ньому він пересидів трьох прем'єр-міністрів, одного президента, вже друге скликання Верховної Ради. Постать Авакова викликала неабияку реакцію всередині фракції «Слуги народу» під час голосування за перший Кабінет Міністрів після позачергових парламентських виборів 2019 року. В ситуацію навіть довелося втручатися Зеленському, який заявив, що міністр під його слово залишиться на посаді з випробувальним терміном. Як бачимо, цей термін розтягнувся майже на два роки.

Заміна громовідводу

Весь цей час саме Аваков був головним громовідводом новообраної влади — Зеленського та «Слуг народу». Міністру діставалися всі суспільні закиди щодо справи Катерини Гандзюк, вбивства Павла Шеремета, численні показові затримання кримінальних мінерів та терористів. До слова, цими днями минає рік від захоплення автобуса з 13 заручниками в Луцьку. Того самого, коли Зеленський на вимогу терориста закликав всіх дивитися фільм «Земляни» 2005 року. Цій акції передували протести з вимогою відставки Авакова після перестрілки у Броварах та зґвалтування жінки у поліцейському відділку в Кагарлику. Саме тоді з'явився інтернет-тег #Аваковчорт.

Протести проти Авакова / Getty Images

Опозиційні депутати неодноразово намагалися ініціювати відставку міністра, проте марно. Але Аваков вирішив піти добровільно. Останнім часом скандалів чи конфліктів, через які політик міг би написати заяву, не було. Тому першою напрошується версія про, так би мовити, обнуління через Верховну Раду. Тобто міністр йде у відставку, народні депутати її не підтримують. Далі можна сміливо розповідати про провокаторів та замовні протести, що мали ціль зруйнувати репутацію політика.

Головне у відставці Авакова — наскільки вона була узгоджена з ним самим. Якщо на його місце призначать Монастирського, то це фактична рокіровка. Тобто Аваков залишить за собою вплив на систему, хоч і не займатиме посаду

Втім, за словами політтехнолога Олексія Голобуцького, ходили чутки, що відставку Авакова планували на осінь. Нібито діяльністю міністра незадоволені західні партнери, як і діями влади в цілому. Тому рішення Авакова можна розглядати як спробу показати, що в країні починаються зміни. Варто нагадати, що Джордж Кент, в. о. тимчасового повіреного у справах США в Україні, який прибув в Україну 12 липня, заявив, що реформа правосуддя і юстиції дуже важлива для держави.

Від зміни доданків сума не міняється

Ще однією версією причини відставки можуть бути позачергові вибори, про які вже стільки часу говорять. «Можливо, на Банковій все-таки ухвалили рішення щодо позачергових виборів вже восени. Тому мати свого міністра внутрішніх справ вкрай важливо», — говорить Голобуцький.

За сім років на посаді міністра Авакову вдалося отримати важелі впливу в більшості силових відомств країни. З ним пов'язують дії керівників вищої ланки в Державному бюро розслідувань, антикорупційних органах, Офісі генерального прокурора; численної групи народних депутатів, серед яких і сам керівник профільного парламентського комітету Денис Монастирський.

Протести проти Авакова / Getty Images

«Головне у відставці Авакова — наскільки вона була узгоджена з ним самим. Якщо на його місце призначать Монастирського, то це фактична рокіровка. Тобто Аваков залишить за собою вплив на систему, хоч і не займатиме посаду», — зазначає політолог Ярослав Божко.

Він нагадує, що відхід Авакова стався на фоні виборчої кампанії міського голови Харкова, де Аваков має найбільшу концентрацію ресурсів і підтримки. Тому для нього виграти вибори мера — справа часу.

Втім, «навіть якщо рокіровка узгоджена з самим Аваковим, це вказує на політичну турбулентність, яку вічному міністру краще перечекати десь на стороні», — каже Божко.

Ходили чутки, що відставку Авакова планували на осінь. Нібито діяльністю міністра незадоволені західні партнери, як і діями влади в цілому. Тому рішення Авакова можна розглядати як спробу показати, що в країні починаються зміни

До слова, на початку липня на своїй сторінці в Facebook Аваков розповів, що як голова українсько-французької комісії з економічної співпраці радий представити інвестиційне фінансування чотирьох проєктів на суму більше 1,3 млрд. Йдеться про оновлення парку локомотивів французьким «Альстом», спільне виробництво пожежно-рятувальних спеціалізованих інженерних комплексів і два проєкти з модернізації системи водопостачання на Луганщині та в Києві.

Варто нагадати, що раніше і голова Адміністрації президента Петра Порошенка Борис Ложкін, і колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський після залишення державних посад зайнялися інвестиційною діяльністю. Для них це стало своєрідною синекурою, яка дозволяла зберігати певний вплив на процеси у країні.

Шуби, вина, персні, діаманти. Аваков оприлюднив декларацію за 2020 рік
Аваков закликав ветеранів і патріотів об’єднатися для відсічі російській агресії
«Українська російська мова». Прессекретар Зеленського каже, що Україна має відібрати у РФ монополію на мову