З вересня 2024 року українців очікує низка змін. Зокрема, заплановані підвищення акцизів на пальне, нові податки на автомобілі і обмеження на продаж нікотиновмісних товарів. Також певні нововведення стосуються школярів і переселенців.

Підвищення акцизу на пальне з 1 вересня 2024 року

З 1 вересня 2024 Уряд планує підвищити акцизні податки на різні види пального, що може спричинити зростання цін на АЗС. Акциз на бензин збільшиться з €242,6 до €271,7 за тисячу літрів, на дизельне пальне — з €177,6 до €215,7, а на автогаз — з €55,6 до €59,2.

За прогнозами НБУ, ціни на пальне можуть зрости на понад 9% до кінця року.

Автори закону вважають, що підвищення акцизів спрямоване на ліквідацію дефіциту державного бюджету, що може принести близько 30 млрд грн за рік.

Податок на нові автомобілі з вересня 2024

З вересня 2024 року очікується підвищення вартості нових автомобілів через військовий збір у 15% від їхньої ціни при першій реєстрації.

Міністр фінансів Сергій Марченко виправдовує його запровадження необхідністю підвищення зборів для безпеки та оборони України. Водночас деякі автодилери прогнозують обвал ринку нових авто. У відповідь на це Уряд заявив про готовність обговорювати пропозиції всіх зацікавлених сторін і шукати компромісні рішення щодо податкових заходів.

Виплати переселенцям 2024: що зміниться та хто може втратити допомогу від держави

З 1 вересня 2024 року для внутрішньо переміщених осіб, які вже отримували допомогу, виплати продовжать ще на півроку. За словами віцепрем'єрки Ірини Верещук, підтримку отримають близько 1,5 млн людей. 

Суми виплат залишаться без змін:

  • 3 тис. грн для людей з інвалідністю та дітей,
  • 2 тис. грн для інших категорій переселенців.

Водночас з 1 вересня припинять виплати переселенцям, які продемонстрували здатність робити дорогі придбання.

Зокрема, більше не отримають допомогу від держави люди, які після 11 липня 2023 року:

  • купили житло (земельну ділянку, будинок або квартиру на суму 100 тис. грн і більше).  Виняток — якщо це помешкання отримали від держави;
  • придбали авто, з року випуску якого минуло 5 років і менше (за винятком машин для людей з інвалідністю та купівлі автомобілів волонтерами для ЗСУ);
  • мають депозит в банку на суму 100 тис. грн і більше;
  • купили дорогоцінні метали або валюту на суму 100 тис. грн і більше;
  • є власниками житла поза зоною бойових дій, площа якого становить понад 13,65 кв.м. на одного члена сім'ї;
  • перебувають на повному державному забезпеченні у психоневрологічному інтернаті, дитячому будинку або оселі для літніх людей.

Також виплат будуть позбавлені переселенці, які:

  •  повернулися у домівки, звідки евакуювались раніше;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Допомогу також не отримають ті люди, які 30 і більше днів поспіль перебувають за кордоном безпідставно. Винятком може бути:

  • відрядження;
  • стажування;
  • догляд за хворою дитиною;
  • лікування.

Щоб знову отримати виплати, потрібно буде надати документи про причини виїзду з України.

Органи соціального захисту повідомлять переселенця про позбавлення грошової допомоги. Це рішення можна оскаржити.

Нові обмеження на продаж нікотиновмісних товарів з вересня 2024 року

З 1 вересня 2024 року в Україні набувають чинності нові обмеження на продаж нікотиновмісних продуктів, які повинні бути марковані акцизними марками.

Це означає, що з 1 вересня ввезення та продаж цих товарів на митній території України буде дозволено лише за умови наявності акцизних марок.

Нововведення спрямовані на посилення контролю над обігом нікотиновмісних продуктів та підвищення відповідальності учасників ринку.

Нагадаємо! З 11 липня в Україні заборонили продаж ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, електронних сигарет і рідин до них. Забороні також підлягають сигаретні упаковки без належного маркування.

Що зміниться для школярів з 1 вересня 2024 року

У 2024 році навчальний рік в українських школах не розпочинатимуть раніше. Діти сядуть за парти у понеділок, 2 вересня. Але кілька нововведень школярів та їхніх батьків очікує.

Кількість учнів у класах

В новому навчальному році максимальна наповнюваність початкових класів державних і комунальних закладів загальної середьої освіти може становити не більше 24 учнів.

Таке нововведення має полегшити взаємодію вчителів і учнів та зробити освітній процес більш ефективним — на тлі зменшення кількості дітей у класі педагоги зможуть приділити більше уваги кожному учню/учениці та вибудувати з ними ліпший зв'язок.

При цьому для решти класів максимальна наповнюваність залишається на рівні 30 учнів.

Під час дії воєнного стану наповнюваність класів, які вчаться дистанційно, може бути:

  • більшою за 24 учні (для перших класів);
  • більшою за 30 учнів (для інших класів).

Поділ класів на групи

Згідно з наказом МОН , поділ класу закладу загальної середньої освіти на групи для вивчення окремих предметів здійснюють за наявності певної кількості учнів.

Наприклад, для вивчення української мови у класі має бути більше ніж 27 учнів. Отже, клас із 24 учнями не ділитиметься на групи для вивчення цього навчального предмета (крім закладів із навчанням болгарською, кримськотатарською, польською, словацькою, румунською та угорською мовами).

Новий сайт «Укрзалізниці» і нові тарифи на пасажирські перевезення

З 1 вересня 2024 року старий сайт УЗ для купівлі та резервування квитків booking.uz.gov.ua припинить роботу.

Його функціонал перейде до нового сайту та мобільного застосунку «Укрзалізниці» (так само будуть доступні сторонні сервіси купівлі квитків). За старою адресою автоматично відкриватиметься нова версія сайту, однак на старий користувачі все ще зможуть зайти.

Також команда «Укрзалізниці» зараз розробляє нову модель тарифів на пасажирські перевезення, зокрема для СВ та «Інтерсіті+». Одна з пропозицій передбачає помірне підвищення базових тарифів щорічно з урахуванням інфляції. Інша — що вартість квитка залежатиме від популярності рейсів та часу доби.

Останнє підвищення цін на квитки відбувалось у грудні 2023 року — вартість зросла на 3-72%. За перші шість місяців 2024 року «Укрзалізниця» перевезла 13,3 млн пасажирів — на 23% більше, ніж торік. У червні фіксували рекордні показники: 100 тис. пасажирів за добу та 2,5 млн за місяць загалом.

В Україні почало бета-тестування освітнього застосунку «Мрія»: що він може (відео)