«Місто потерпає», «Де вся техніка?», «Чому не прибирають сніг?» — стандартні сюжети новин та теми обурення в соціальних мережах. Втім, за останній робочий тиждень, з 8 по 12 лютого, в Києві випало майже 50 см снігу. Такі цифри надає Центральна геофізична обсерваторія. За прогнозами метеорологів, снігопади триватимуть щонайменше до понеділка, 15 лютого.

Рідкісні останніми роками снігопади принесли одразу декілька циклонів, що змінювали один одного. Потерпає не лише Україна. Рясні опади пройшли в Німеччині, Бельгії, Нідерландах, частині Великобританії. Там через сніг теж виникли проблеми в роботі громадського транспорту та автомобільному русі. Проте в європейських містах з проблемами впоралися оперативно, чого не скажеш про столицю України.Висота снігового покрову у різних регіонах / Марія Ємельянова

Комунальні служби працюють цілодобово, на дороги вийшли сотні прибиральних машин. Міська влада навіть підготувала карту, де в онлайн-режимі видно місця прибирання з зазначенням виду техніки.

В Київській міській державній адміністрації (КМДА) вирішили тимчасово закрити школи та дитсадки, аби розвантажити транспортні шляхи та мінімізувати паркування вздовж вулиць: щоб дорожники могли прибрати сніг без перешкод.

За оцінками влади, в місті загальна кількість педагогів, учнів і дошкільнят сягає майже 500 тис. осіб. У КМДА, мабуть, вважають, що всі вони користуються особистим транспортом. Закриття шкіл та садочків викликало найбільш гострі дискусії, мовляв, чому через сніг діти мають сидіти вдома на дистанційному навчанні?

Варто нагадати, що позачергові вихідні у школярів через снігопади для Києва не новина. В березні 2018 року міський голова Віталій Кличко теж видав розпорядження про закриття навчальних закладів. Саме в той час мер поповнив свою знамениту скарбничку мемів фразою «Друзі! Я сніг ненавиджу, але не завжди». Три роки тому ще не знали тотального карантину та дистанційного навчання, але на сьогодні від цього вже всі втомилися.

Київ — не єдине місто, де через сніг виникла транспортна халепа. У Львові мер Андрій Садовий навіть на камеру власноруч очищав площу в центрі міста. Очільникам Харкову та Одеси в цьому плані пощастило більше — там снігу випало мало.

Дороги й дурні

Опитані нами фахівці з питань транспорту та міської інфраструктури відзначають, що дорожні служби Києва дають раду снігу. Але для ліквідації проблеми потрібен комплексний підхід, який не можна вирішити лише збільшенням кількості снігоприбиральної техніки. В першу чергу це дорожня інфраструктура. Нових транспортних розв'язок та автошляхів не будують, місто стоїть в заторах навіть в суху погоду. Сюди треба додати і відсутність нормальних автопарковок, особливо в центрі.

До слова, Київ впевнено рухається догори в рейтингу міст за інтенсивністю дорожніх заторів. За даними Traffic Index, в минулому році столиця посіла сьоме місце серед 416 міст світу. В 2019 році Київ був 12-м, у 2018 — 13-м.

Снігопад — неминуче зниження пропускної здатності доріг / Getty images

«Сніг — це зменшення пропускної здатності мережі, незалежно від того, почистили добре або погано. А попит на поїздки на авто залишається незмінно високим. Дисбаланс попиту та пропозиції — це дефіцит. Дефіцит — це затори. У середу в КМДА почали про це підозрювати і включили захід з управління мобільністю: закрили школи і дитячі садки. Це дало результат: 11 лютого ранковий пік був удвічі меншим, ніж вечірній», — говорить Дмитро Беспалов, експерт з транспортного планування.

Втім, Ігор Ляшенко, директор Центру проєктних досліджень «Рівень життя» з цим не погоджується. На його думку, як правило, учні відвідують школи, що знаходяться поруч з будинком. Частка тих, кого батьки підвозять на особистому автомобілі, незначна в порівнянні з кількістю пішоходів. «Школи і дитячі садочки повинні працювати, немає причин їх закривати. Якщо влада і повинна була щось обмежувати, так це рух приватних легкових авто. А в іншому великих проблем немає. Так, подекуди складно ходити, але ця проблема вирішується досить швидко», — пояснює свою думку Ляшенко.

Чекайте прогнозів

Користування власним транспортом в місті та його безконтрольна парковка в недозволених місцях — одна з відмінностей Києва від європейських столиць. За словами Беспалова, в Європі інші вихідні умови: порядок з відповідальністю балансоутримувачів території, відмінний громадський транспорт і велоінфраструктура. Як результат — коефіцієнт користування автомобілем становить 0,3—0,5, тоді як в Києві — 0,9. У столиці автомобілів все більшає, а от інфраструктура відстає: тотальна безконтрольна забудова та сумнівні перспективи громадського транспорту. Як варіант зменшення симптомів, хоча і не кардинального вирішення проблеми він пропонує владі міста вийти на діалог з водіями.

Комунальним службам не варто розслаблятися — після снігу прийде велика вода / Getty images

«Погоду ми непогано прогнозуємо, значить, і трафік можемо. Замість «Не їдьте завтра на автомобілі» скажіть: «Ми прорахували сценарій, що якщо всі вирушать завтра на автомобілі, то поїздка кожного займе на 1—1,5 години більше, ніж зазвичай; а якщо третина або половина перепланує свій день, то поїздка збільшиться всього на пів години». Давайте, будь ласка, людям точну інформацію! Повірте, всі приймуть правильні рішення тоді», — говорить експерт.

Нарешті, за словами співрозмовників видання, вже зараз владі час подумати про весну. Фонд зливних мереж у столиці ще в гіршому стані за дороги. За снігом прийде вода, з якою треба впоратися і не допустити підтоплень.