Трагікомічна історія, яка трапилася минулого тижня, вчергове довела, що з-поміж принципів і прибутку бізнес завжди обере прибуток. У Росії набули чинності поправки до закону про алкоголь, які закріпили найменування «шампанське» виключно за продукцією російських виробників. Імпортний продукт, котрий і дав назву всій категорії, — вина з регіону Шампань — належить іменувати «ігристим». Ця норма може здатися абсурдною, але з точки зору російської влади вона абсолютно логічна і спрямована на посилення позицій внутрішніх виробників.

За даними Центру дослідження ринків алкоголю, росіяни в основному споживають вітчизняне ігристе вино, а на імпорт припадає лише 27%.

Показовою є позиція компанії — міжнародного конгломерату, найбільшого у світі виробника товарів класу люкс LVMH, якій належать всесвітньо відомі бренди шампанського Moët&Chandon, Veuve Clicquot, Dom Perignon, Moët&Chandon.

Овоч останньої колекції: як спаржа стала наймоднішим продуктом в АПК

Спочатку стало відомо, що дистрибутор Moet Hennessy, ТОВ «Моєт Хеннесі Дистрибьюшн Рус», відправив партнерам листа про припинення поставок шампанського на російський ринок на невизначений термін. Як мінімум до консультацій з Виноробною асоціацією регіону Шампань про те, чи погодяться виробники, що входять до неї, перейменувати свою продукцію. Ця новина породила інтернет-бурю, стала поштовхом для появи дотепних мемів, але аж ніяк не похитнула позицію російської влади, яка назвала заяву французів «шантажем».

Лише через добу компанія роз'яснила свою позицію: мова йшла виключно про тимчасове припинення, необхідне, щоби виконати вимоги російського законодавства. Тож вина з французького регіону Шампань будуть промарковані як «ігристе вино», поставки відновляться найближчим часом.

Ця уступка показова, адже йдеться про одну з найважливіших складових бізнесу французьких виноробів — захист географічних назв. При повній підтримці Єврокомісії французьке винне лобі домоглося заборони на використання слова «шампанське» всюди за межами Шампані і дуже трепетно до цього ембарго ставилося. Під тиском іспанське ігристе було перейменовано в cava, італійське — стало prosecco. Аналогічні зобов'язання відмовитися від застосування терміна «шампанське» взяла на себе і Україна, навіть не будучи членом Євросоюзу. Тепер виявилося, що можна було по-іншому.

Імпорт ігристих і шампанських вин в РФ оцінюється в 50 млн літрів на рік, 13% — це шампанське з Франції. Частка Moet Hennessy в загальному імпорті — близько 2%, як виявилося, зовсім для компанії не зайвих. Недарма Бернар Арно, французький бізнесмен-мільярдер, президент і CEO групи компаній Louis Vuitton Moët Hennessy, вкотре визнаний найбагатшою людиною в світі.

ChasNews згадав ще кілька випадків, коли принцип «just business» змусив великі компанії йти на поступки.

H&M — Китай

Восени 2020 року шведський бренд одягу H&M виступив проти експлуатації народу уйгурів, яких, за даними компанії, примушували до збору бавовни в провінції Сіньцзянь, і публічно відмовився від використання в своєму виробництві сировини, вирощеної у такий варварський спосіб.

Розплата за принциповість не змусила себе чекати. Китайські державні ЗМІ недвозначно дали зрозуміти, що країна вважає такі заяви образою, і це послужило командою «Фас!».

Для H&M Піднебесна — четвертий за величиною ринок, де до конфлікту було розташовано 505 магазинів / Getty Images

Місцеві знаменитості поспішили розірвати контракти з недружніми європейцями, ритейлери відмовили у продовженні оренди магазинів, інтернет-платформи перестали продавати їхні товари, а з телефонних карт зникли вказівки адрес відповідних торгових точок.Ситуація швидко дійшла до абсурду: на китайському ТБ почали блюрити неугодні логотипи.

«Розповсюджують чутки про бавовну з Сіньцзяню, але в той же час хочуть заробити грошей в Китаї?» — таким був лейтмотив бойкоту.

H&M China поспішила заявити, що поважає китайських споживачів і «не представляє жодну політичну позицію». Для H&M Піднебесна — четвертий за величиною ринок, де до конфлікту було розташовано 505 магазинів. У 2020 році на КНР припало 5,2% продажів компанії.

Inditex (Zara) — Китай

Шведський ритейлер не єдиний, хто висловлював стурбованість правами уйгурів. Так вчинили багато компаній, що входять в Better Cotton Initiative, — асоціацію, що просуває етичність у виробництві бавовни. Заяви на цю тему робили Adidas, Nike, Burberry і холдинг Inditex, який володіє брендом Zara.

Inditex, який поширив заяву про «нульову терпимість» до рабської праці, спішно прибрав це повідомлення зі свого сайту / Getty Images

У китайських соцмережах їх назвали «брендами-лицемірами» і запропонували розповсюдити на них бойкот аналогічний тому, якому піддалася H&M.

Inditex, який поширив заяву про «нульову терпимість» до рабської праці, спішно прибрав це повідомлення зі свого сайту. А інші бренди, такі як Hugo Boss, ASICS і Fila, і зовсім вважали за краще покинути Better Cotton Initiative, і демонстративно продовжили купувати бавовну з Сіньцзяня.

Австралійські винороби — Китай

В кінці минулої осені КНР в односторонньому порядку підвищила мито на австралійське вино. Рівень податку склав від 107% до 212%, що означало явну неконкурентоспроможність на китайському ринку і фактичне ембарго. Версії про причини такого рішення дві, і, швидше за все, обидві правильні.

За однією з них, це запізніла відповідь на те, що в 2018 році офіційна Канберра відмовила компанії Huawei в установці мереж 5G. За другою — наслідок гучних закликів Австралії до міжнародного розслідування походження коронавірусу.

На Китай до конфлікту припадало 40% всього алкогольного імпорту з Австралії

Китай ввів обмеження не тільки на вино. Були обмежені поставки з Австралії вугілля, міді, ячменю, цукру і лобстерів. Але саме винна категорія виявилась найболючішою — на Китай до конфлікту припадало 40% всього алкогольного імпорту з країни. Зараз Австралія, зневірившись домовитися безпосередньо з КНР, подала офіційну скаргу до Світової організації торгівлі. Прогнози розгляду песимістичні.

Facebook — асоціація Color of Change

Color Of Change — найбільша в США онлайн-організація з питань расової справедливості. У 2015 році вона визнала, що Facebook приділяє недостатньо уваги проблемі расової дискримінації, бо  дозволяє висловлювання носіїв «білих націоналістичних ідеологій». Це збіглося з початком президентства Дональда Трампа, який, як відомо, не відрізнявся делікатністю в цих питаннях.

Color Of Change — найбільша в США онлайн-організація з питань расової справедливості / Getty Images

Марк Цукерберг проігнорував попередження і це було помилкою вартістю $7,2 млрд через падіння вартості акцій компанії. Ряд корпорацій, зокрема ритейлер North Face, телеком-гігант Verizon Communications Inc і Unilever за закликом Color Of Change почали бойкотувати публікацію реклами в соціальних мережах, які «не регулює подібний контент».

Цукерберг заявив, що Facebook внесе зміни в політику і заборонить ненависницькі висловлювання в рекламі.

Тепер соціальна мережа дмухає на воду: багато користувачів стикалися з тим, що алгоритм банить на випередження, не розбираючись в контексті. Так, акаунт автора цієї статті обмежили на місяць за дослівне цитування президента Володимира Зеленського: «Будемо баамбіть».

Продуктовий ритейлер «ВкусВілл» — скрепи в Росії

Кейс прогину бізнесу перед неоднозначною громадською думкою, який розгортається прямо зараз. Російська мережа магазинів здорового харчування «ВкусВілл» до місяця Прайду (так називають період, коли ЛГБТ-спільнота проводить акції на підтримку свого права на самовизначення, відбувається це найчастіше в червні-липні) опублікувала на своєму сайті в розділі історій про покупців фотографію одностатевої пари. На фото представлена сім'я, що складається з чотирьох жінок, — це реальні люди, постійні клієнти «ВкусВілла». Реакція була передбачуваною: звинувачення в гомопропаганді (у РФ це тягне юридичну відповідальність), заклики до бойкоту і погрози героїням фото.

Вчора, 4 липня, компанія прибрала фото і натомість опублікувала повідомлення з вибаченнями, складене настільки недолуго, що викликало гнів і обурення тепер уже ліберальної частини суспільства. Опинившись на перехресті між носіями скріп і лібералами, які звинувачують компанію в тому, що «гомофобне бидло перемогло», «ВкусВілл» не догодив нікому.