SWIFT
Getty Images

«Колективний Захід» погрожує застосувати проти РФ «матір всіх санкцій», нейтронну фінансову бомбу у вигляді відключення російської фінансової системи від платіжного сервісу SWIFT.

У цьому випадку заморозять усі валютні резерви РФ у доларах та євро. Прості росіяни втратять доступ до своїх валютних депозитів, і платити за путівку в Єгипет доведеться такими «чигирями», що можна до відпустки і не встигнути. Крім того, РФ не зможе отримувати експортний прибуток з продажу своїх вуглеводнів на міжнародних ринках.

Наскільки реальні ці санкції і чи такі страшні їхні наслідки?

Що таке система SWIFT?

Абревіатура SWIFT розшифровується як Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових каналів зв'язку. SWIFT  це механізм здійснення платежів між банками та їх клієнтами. Юридичний статус — кооперативне товариство, яке зареєстроване в Бельгії за місцевим законодавством і об'єднує понад 9000 банків та інших фінансових організацій з майже двохсот країн світу. Щорічний оборот транзакцій становить 4-5 млрд платіжних доручень. Щоденний фінансовий оборот  близько $6 трлн.

У структурі валют основну питому вагу займає долар США — близько 40% загального обсягу транзакцій. Євро, як правило, відстає на 1-2% або трохи випереджає долар на десяті частки відсотка. Сумарно на долар і євро у системі припадає до 80% платежів.

У п'ятірку основних валют SWIFT також регулярно входять: фунт стерлінгів, японська єна та канадський долар. На ці три валюти припадає 12-13%.

Частка юаня, що йде на 6-му місці,  менше 2%. Мало? Тут той випадок, коли важливі не абсолютні показники, а динаміка: ще у 2010-му китайська валюта була на 35-му місці за популярністю.

По суті, майданчик SWIFT — це своєрідний світовий ярмарок з вибору ключової світової валюти як засобу платежу. США довгі роки формували свої внутрішні економічні, фінансові, бюджетні та соціальні дисбаланси, покриваючи їх своєрідним гібридним сеньйоражем.

Що це за сеньйораж?

Сеньйораж (влада сеньйора, володіння сеньйора)  дохід, який емітент на праві власності привласнює з емісії грошей.

За часів, коли карбувались металеві гроші, ця плата була невелика і стягувалася за розміщення на золотій монеті гордого королівського профілю. Справжній дохід з'явився в епоху паперових грошей, собівартість виготовлення яких у сотні разів менша за номінальну вартість. Ну і справжня «скатертина-самобранка» виникла в епоху електронних грошей, відв'язаних від золотого стандарту та прив'язаних до глобального домінування тієї чи іншої країни. Тут сеньйораж став уже одним з механізмів економічного та фінансового панування.

Стовпом нинішньої Америки є монополія на збільшення чи скорочення доларової ліквідності в обігу. І будь-які дії США щодо виведення долара з обороту як засобу платежу  це постріл собі в ногу. Саме тому президент Байден так обережно висловлюється з приводу будь-яких дій, які можуть зменшити глобальне домінування долара. Тим більше, коли йому в спину дихає євро.

Відключення РФ від SWIFT  удар по долару

Свого часу США відключили від системи SWIFT іранську банківську систему та заблокували валютні резерви тамтешнього центробанку. Чи можуть повторити зараз щодо РФ? Скоріше ні, ніж так.

Іран — хоч і велика, але все ж таки регіональна країна, та ще й з непростими стосунками з сунітськими та турецькими сусідами.

Відключення РФ стане сигналом приготуватись Китаю. Взагалі купа країн із авторитарними політичними режимами (а таких, якщо судити за кількістю держав, виключених зі списку запрошених на демократичний форум Байдена, — трохи менше сотні) також сприймуть дії США як певний сигнал для себе. І тоді для початку вони можуть перевести свої транзакції в євро.

Тобто санкції проти РФ — це не просто відключення Росії від системи SWIFT. Це ще й втрата доларом першості як валюти засобу платежу. Далі буде ослаблення ролі долара як засобу накопичення та міри вартості, оскільки Росії доведеться котирувати ціни на свої енергоресурси в альтернативних валютах. А це все опори базової функції долара  глобальної світової валюти.

Європі потрібна енергетична стабільність

Безумовно, частина російського суспільства, не говорячи вже про еліти, досить глибоко інтегрована у світову фінансову систему. На рахунках у банках росіяни зберігають до $90 млрд (хоча рублевих вкладів у кілька разів більше  25,5 трлн руб.). Жителі РФ активно користуються міжнародними платіжними системами, купують товари на електронних торгових майданчиках та звикли до зручного фінансового сервісу.

Відключення РФ від долара буде успішним лише у парі з відключенням і від євро. Причому за всіма видами операцій, включаючи покупку енергоресурсів.

От тільки чи позбавлять себе європейці системи енергетичної безпеки, що вибудовується ще з часів СРСР?

Якщо порушити історію питання, то ми побачимо, що будівництво всіх трубопроводів із Союзу до європейських країн блокувалося з боку США і включало санкційний тиск. Спочатку успішно, потім — ні. Тож позиція Європи не така очевидна, як може здатися на перший погляд.

Гроші, «Мінськ» та діалог про нові гарантії безпеки в Європі. Що президент Макрон привіз до Києва з Кремля?

І це показав останніми роками кейс Ірану.

США вже погрожували запровадити санкції проти системи SWIFT, якщо та продовжить обслуговувати операції з Іраном і пов'язаними з ним компаніями. Тоді як превентивний захід з формування незалежної від США політики щодо Ірану ЄС застосував так званий блокуючий регламент, згідно з яким екстериторіальні санкції США не поширюються на європейські компанії. Більше того: регламент Євросоюзу забороняє своїм компаніям виконувати американські санкційні вимоги.

ЄС ініціював та створив спільно з Іраном систему підтримки торгівельних обмінів для здійснення оплати за іранську нафту та купівлю іранцями товарів у Європі. Розрахунки відбуваються у євро виділеними банківськими каналами. Приблизно таку систему можна буде створити і для РФ, щоб оплачувати російський газ.

Росія захищається всім «Миром»

Ще Росії погрожують відключенням платіжних систем Мastercard та Visa. Проте зараз це не стане такою системною катастрофою, як могло бути у 2014-2015 роках. Тоді подібні санкції призвели б до паралічу безготівкових платежів у Росії.

Але з 2016 року в РФ активно впроваджують національну платіжну систему «Мир». На неї вже перевели працівників усіх бюджетних організацій, на черзі державні компанії. Тільки за рахунок бюджетників «Мир» «відкусив» у Мastercard та Visa по 5-6% активних клієнтів.

Згідно зі статистикою Центробанку РФ, починаючи з 2016 року питома вага карток «Мир» за кількістю операцій зросла з 0,1% до 27,5%, за обсягом операцій — з 0,1% до 23,4%. А у загальній емісії картки «Мир» становлять уже 27,9%.

Крім того, ЦБ РФ запровадив для внутрішніх транзакцій «систему передачі фінансових повідомлень», яка зможе проводити розрахунки в доларах між резидентами Федерації у межах російських банків без застосування системи SWIFT. Для створення максимально диверсифікованої внутрішньої платіжної системи Росії необхідно ще від року до двох.

За зовнішніми розрахунками РФ активно рухається у бік створення цифрового рубля з урахуванням технології блокчейн, активно співпрацюючи у цій сфері з Китаєм (цифровий юань).

На юань Росія не перейде

Щодо переходу РФ на юань, то це виглядає поки що лише як погроза з боку російських політиків. Так, президент РФ Володимир Путін і голова КНР Сі Цзіньпін обговорили можливість створення спільної транзакційної моделі з обслуговування торгових обмінів обсягом до $200 млрд на рік.

Але всі спроби росіян «грати в юань» розбиваються об нинішню валютну систему Китаю, де існує обмежена конвертація національної валюти, офшорний юань для міжнародних розрахунків та оншорний для внутрішніх. Плюс до цього  гонконгський долар, право на емісію якого місцевим банкам надає управління валютного обміну Гонконгу. А ще грошова одиниця патака в Макао, обіг якої регулюється «заморським банком». Вся модель заточена на створення банками нових грошей у вигляді кредитів, динамічний розвиток та помірну інфляцію.

Ці складні налаштування працюють задля однієї мети  забезпечити плавну девальвацію юаня та його штучну недооціненість для підтримки темпів зростання китайської економіки від 5%.

Тримати резерви в такій валюті ніхто не буде, як і проводити свої торгові транзакції. Тому росіяни у такій ситуації віддадуть перевагу євро. І німці, швидше за все, будуть не проти.

Три ознаки, які спрогнозують девальвацію гривні