Сьогодні, 22 серпня, креативна агенція Banda Agency спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України представили жест, яким, за їхніми словами, «усі українці зможуть вітати одне одного з Днем Незалежності».

«У нас досі немає універсального привітання на це свято (День Незалежності — Прим.ред.). Кожен це робить по-своєму. Що ж, настав час створити спільну традицію», —  написала Banda на своїй сторінці у Instagram та запропонувала робити такий рух рукою.

Тризуб від Banda Agency, флешмоб

За словами творців, це «тризуб незалежності, у ньому пульсує сила нашого Гербу та живе дух Незалежності, бо жестовою мовою він означає букву Н».

Також Banda запропонувала розпочати флешмоб та попросила користувачів постити фото та «піднімати свої Тризуби» з хештегом #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ.

До флешмобу приєднались українські зірки та Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Надя Дорофєєва, флешмоб тризуб

alyona alyona, флешмоб тризуб

Олександр Ткаченко, флешмоб, тризуб

А в кінці додали «Не забудьте бабуням і дідуням розтлумачити, як там пальці загинати».

Втім, розтлумачувати це своїм близьким поки не варто. Адже такий символ достатньо вульгарний. І це викликало шквал критики в мережі.

Chas News розповідає історію символу який називається «шокер» і пояснює, чому він не має нічого спільного з українським тризубом.

Що таке жест «шокер» і що він означає?

Цей жест досить простий — безіменний і великий пальці скручені чи зігнуті, інші пальці розкриті, вказівний і середній пальці мають бути разом.

Але цей жест у світі абсолютно не асоціюється з Днем Незалежності України, і тим паче з тризубом.

Шокер жест, що використовується, як вказівка на перевагу над кимось або над чимось. Та частіше за все жест має сексуальний підтекст. Англійською він називається «Two in the pink, one in the stink», що перекладається як «Два в рожеве, один у смердюче». Або ж, якщо поетичніше «Два в парадний, один в шоколадний».

По суті, цей рух описує процес пенетрації вказівного та середнього пальців у піхву та мізинця в анус.

Як на ситуацію з жестом до Дня Незалежності відреагували в мережі?

Після публікації допису Banda Agency, користувачі мережі почали висловлювати в коментарях своє здивування (здебільшого, зміст коментарів можна передати фразою: «Ви шо, ох***и?»). Та почали радити використовувати тризуб, який свого часу показував український політик В’ячеслав Чорновіл.

В’ячеслав Чорновіл тризуб

Як Banda Agency та Міністерство культури відмовились від флешмобу та вибачились

За час підготовки публікації Banda Agency видалили пост про флешмоб та написали вибачення.

«Ваші коментарі переконали нас у тому, що сила Тризубу Чорновола є беззаперечною. Ми поважаємо цю позицію і пропонуємо використовувати той жест Тризуба, який вам подобається», — написали у креативній агенції.

Також свою позицію висловили у і Міністерстві культури.

«Перш за все, приносимо наші щирі вибачення за те, що «перекреативили» разом з Banda Agency. Ми наголошуємо, що у жодному випадку не ставили за ціль зневажити або образити наших співгромадян. Метою цього флешмобу було створення єдиного символу «для своїх». Жесту, який можна було б показати в знак гордості за свою країну, а не навпаки. Без жодного підтексту та паплюження. Мова жестів досить сенситивна і має багато нюансів. Символ, який ми запропонували, жестовою мовою означає букву Н — Незалежність».

Чому називати русню «орками» — погана ідея, та що станеться зі словом «бавовна» через 10 років