У соцмережах публікують відео, як військкоми проводять рейди по спортзалах. За словами очевидців, співробітники ТЦК видають повістки чоловікам просто під час тренувань.

Перші подібні відео з'явилися зі спортивних залів Ужгорода, Мукачево та Хуста Закарпатської області. Зазначається, що повістки видавали як відвідувачам, так і тренерам.

https://t.me/uzhlv/7579

7 грудня в Закарпатській області представники ТЦК та СП разом із поліцією завітали в оздоровчо-рекреаційний комплекс «Косино». Вони роздали повістки чоловікам, які там відпочивали.

Також 7 грудня, зі слів очевидців, військкоми завітали до кількох спортклубів у Дніпрі.

https://t.me/informator_live/1059

А 8 грудня співробітників ТЦК помітили в одному із спортзалів столиці.

Як вручення повісток у спортзалах пояснюють у військкоматах

Зокрема, у Закарпатському ОТЦК та СП прокоментували ситуацію, та зазначили, що продовжать видавати повістки таким чином.

«Працівники Закарпатського ОТЦК та СП у законний спосіб продовжують в рамках мобілізаційних заходів вручати повістки. На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах, не є привілейованими порівняно  з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога…Просимо також зрозуміти, що у ЗСУ, у першу чергу – люди, у тому числі ваші знайомі, ваші друзі, батьки, чоловіки, сини й доньки, які чекають на заміну або поповнення», — йдеться в повідомленні.

Водночас там нагадали, що вручення повістки не означає, що призовника одразу забирають на війну. Зазначають, що спочатку уточнюють дані, військовозобов’язаний проходить медичний огляд і вже тільки після цього, якщо людина придатна до служби, видається мобілізаційне розпорядження.

Чи законно видавати повістки у спортзалах

У коментарі «Суспільному» юрист, молодший лейтенант запасу Володимир Романчуко підтвердив, що вручати повістки у спортзалах, ресторанах, інших громадських закладах цілком законно.

«У рамках порядку №1487, який регулює перевірку стану обліку військовозобов'язаних та певних підприємств, компаній, а також державних органів. Згідно з цим документом, працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, уповноважені на проведення подібних перевірок, мають право перевіряти стан ведення військовооблікової документації на підприємствах та стан обліку військовозобов'язаних чоловіків. Згідно з чинним законодавством, їм не заборонено видавати направлення на проходження військово-лікарської комісії або на оновлення та актуалізацію даних військовозобов'язаних чоловіків у ТЦК та соціальної підтримки», — пояснив юрист.

За словами Романчука, на відео видно, що військкоми діють коректно — перевіряють документи, видають виклики до ТЦК та повістки, дотримуючись чинного законодавства.

Посилення мобілізації в Україні

Закарпатська та Львівська області почали посилену перевірку документів у чоловіків. Так, представникам ТЦК у регіонах дозволили перевіряти документи у перехожих. Тепер військовозобов’язані повинні мати при собі документи, що підтверджують особу, та документи про військовий облік. Такі правила діють з 1 грудня 2023 року і продовжаться до кінця воєнного стану.

«Втрати потрібно поповнювати»: у Раді розповіли, чи планують посилення мобілізації