Колаж: Марія Ємельянова

Журналісти Bihus.Info завершили публікацію так званих «плівок Бігуса» записів розмов, нібито народного депутата Віктора Медведчука з ватажками терористичних угрупувань на Донбасі та політичним керівництвом РФ. Проти Медведчука вже порушено кримінальне провадження за підозрою у державній зраді, тому новий компромат ажіотажу в суспільстві не викликав. Інша справа — п'ятий президент України, а зараз народний депутат Петро Порошенко. З журналістського розслідування ми дізналися про тісну співпрацю по лінії Медведчука Порошенка та Кремля. Зокрема, вирішення бізнес-інтересів, питання торгівлі газом та електроенергією. Спочатку реакція від Порошенка була очікуваною — все брехня і маніпуляція. Але тема обміну полоненими все-таки похитнула емоційну рівновагу в команді політика. Так звані «порохоботи» понесли у соціальні мережі заготовані директиви про цинічну брехню влади, що «злила» ці записи журналістам. А сам Порошенко дав інтерв'ю телеканалу «Прямий» — власному медіаактиву, який політик офіційно оформив на себе, остерігаючись, що він розділить долю заборонених «112», ZIK та NewsOne.

Скандальні розслідування Порошенко назвав «зомбуванням зелених пропагандистів з Офісу президента». А самі журналістські матеріали — пропагандистським продуктом, створеним на замовлення влади.

«Я вже не знаю, як там Єрмак переговорюється з Козаком чи з Сурковим і звідки він бере ці інструкції. Але я думаю, що Єрмаку краще подумати про свої розмови з Джуліані і про свою участь у справі «Вагнера», — заявив політик. Chas News звертався до пресслужби Порошенка з проханням прокоментувати ситуацію, але там обмежилися посиланням на те саме інтерв'ю.

Боротьба компроматів

Власне, згадка справи ПВК Вагнера дає підґрунтя для конспірологічних теорій. Нагадаємо, у липні 2020 року в Мінську затримали бійців російської приватної військової компанії Вагнера, що начебто планували заходи з дестабілізації ситуації в Білорусі. Згодом стало відомо, що частина затриманих найманців брала участь у війні на Донбасі, а операцію з їхнього затримання та передачі Україні проводили вітчизняні спецслужби. За матеріалами ЗМІ, літак з найманцями мав здійснити вимушену посадку на території України, де б їх арештували. Але про майбутню операцію повідомили Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрієві Єрмаку, після чого внаслідок витоку інформації про план довідалися російські і білоруські спецслужби. Справа отримала неформальну назву «Вагнергейт».

Згодом в інформаційному полі з'явилася новина про те, що розвідувальна служба Великобританії МІ-6 ідентифікувала Єрмака як російського агента, про що вона нібито повідомила Зеленському ще в жовтні 2020 року.

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat повідомила, що знімає документальний фільм про цю операцію українських спецслужб. Очікувалось, що матеріали оприлюднять в березні 2021 року, але на сьогодні дата виходу фільму невідома.

У грудні 2020 року Порошенко повідомив, що операцію стосовно «вагнерівців» він санкціонував особисто наприкінці 2018 року. При цьому він розцінив зрив операції як державну зраду та наголосив, що наполягатиме на притягненні причетних до відповідальності.

 
Інтерв'ю на 5 каналі

Ще наприкінці 2018 року я, як Верховний Головнокомандувач ЗСУ, санкціонував проведення спецоперації українських спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер». І я не дозволю заговорити, оббрехати або вислизнути від відповідальності за скоєння державної зради причетних до зриву спецоперації. Десятки українських героїв мали на меті притягнути в Україну і судити тих, хто причетний до збиття літака МН-17, і тих, хто причетний до збиття ІЛ-76 з десантниками у Луганському аеропорту. У тому числі вище керівництво Росії для міжнародних судів. Ми маємо посадити на лаву підсудних тих, хто причетний не лише до вбивств українців безпосередньо на полі бою, під час окупації, а й тих, хто був залучений до видачі злочинних наказів. На жаль, операція була зірвана. Зірвана конкретними особами. І я дуже наполегливо раджу створити ТСК, допитати всіх учасників процесу і відсторонити негайно тих, хто може впливати на об’єктивність, незалежність і чесність розслідування, яке точно буде проведено. Про це зокрема сказав у ефірі програми "Велика політика" на 5 канал

Posted by Петро Порошенко on Wednesday, December 30, 2020

Ймовірно, політик має матеріали, що компрометують, тому з боку Офісу президента вирішили діяти на випередження. Компромат на Порошенка, як мінімум, знизить рівень довіри до нього та до інформації, яку він може оприлюднити. Цю версію обговорюють кулуарно, проте жоден з політичних експертів не підтвердив і не спростував її.

Зазначимо, що наступного дня після виходу сюжету Бігуса американський телеканал CNN заявив про отримання аудіозапису телефонних розмов адвоката Дональда Трампа Рудольфом Джуліані з колишнім спецпредставником Держдепартаменту в Україні Куртом Волкером і главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Варто нагадати, що прокуратура США вже розслідує можливе втручання українських чиновників у вибори президента США в 2020 році.

В режимі stand by

Разом з тим політичні експерти схильні пояснити скандал навколо «плівок Бігуса» звичайною боротьбою за рейтинг та електоральні вподобання. Незважаючи на десятки кримінальних проваджень, постійні допити та інформаційну хвилю негативу проти Порошенка, він продовжує посідати друге місце серед політиків. Відповідно до соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), на початку червня за чинного президента Зеленського готові були проголосувати 30,6% українців, які визначилися зі своїм вибором, а за Порошенка —17,4%. А ось партія «Європейська солідарність» Порошенка майже наздогнала пропрезидентську «Слугу народу» — 12,9% та 14,2% відповідно.

«Оприлюднення цих записів зараз використають для розмиття рейтингу Порошенка та його подальшої дискредитації. Це все негативно вплине на можливість наростити рейтинг, а ось антирейтинг, навпаки, буде зростати. Чинній владі зараз потрібно обмежувати конкурентів, що їм добре вдається. Ми бачимо, як ОПЗЖ після втрати медіатрибуни втрачає підтримку», — говорить політолог Анатолій Окситюк.

Оприлюднення цих записів зараз використають для розмиття рейтингу Порошенка та його подальшої дискредитації. Це все негативно вплине на можливість наростити рейтинг, а ось антирейтинг, навпаки, буде зростати

За словами політичного експерта Ігоря Попова, у політичних колах не виключають позачергових виборів, як парламентських, так і президентських. «Наступ» Зеленського на олігархів може вилитися в потужну інформаційну кампанію проти нього, тому піти на позачергові вибори і оновити свій мандат буде сильним політичним кроком.

«Так було в 2008 році в Грузії, коли президент Михеїл Саакашвілі пішов на позачергові вибори і виграв їх. Політтехнологи вважають той кейс взірцевим. Є інформація, що деякі політичні сили вже давно розгорнули виборчі штаби та знаходяться в режимі stand by», — розповідає виданню експерт.

Попов оцінює рейтинг Порошенка в електоральному коридорі між 16 та 25%. Це цифри, які він отримав у першому та другому турі президентських виборів 2019 року. «Соціологія показує, що останні пів року Порошенко почав наближатися до верхньої межі в 25%. Тому компрометуючі матеріали можуть понизити його рейтинг до тих самих 16%. Це стале ядро електорату політика, ці виборці вже нікуди не подінуться, але з подальшим зростанням можуть бути труднощі на тлі скандалів та компромату», — вважає експерт.

Разом з тим експерти говорять, що західні партнери України досі не відреагували на скандал з «плівками Бігуса». Не пролунало жодної заяви щодо тиску на опозиційні партії чи окремих політиків, що вказувало б на внутрішньополітичну конкуренцію у країні.

«Гівно в шоколаді»! Гордон припустив, що Порошенко подав на нього до суду через ревнощі (відео)
Секрет п’ятого президента. Хто і навіщо записував розмови Порошенка та Медведчука