Колишній глава Офісу президента дав перше інтерв'ю після звільнення. Розмова з журналістом Дмитром Гордоном тривала 4 години 19 хвилин. Сhas News вибрав головне.

Про владу Януковича

«Януковича погубили сини. Взагалі цю владу. У всіх у них були сини. Вони всі бізнесмени, так? А державна служба, президентська влада й бізнес — несумісні. Лише тому, що ти та голова, з якої гниє вся риба. І якщо на секундочку допускати неправильні правила гри, на тебе дивляться, як на вершину. Як тільки ти дав сигнал, що можна, що «Я собі дозволяю», моментально всі будуть робити. Ти не зможеш з цим вже впоратися».

Про те, що Азаров був найкращим прем'єр-міністром

«Микола Янович зупиняв дуже багато дурниць. Якби не він, напевно, Майдан був би ще раніше. Я впевнений, що він чесна людина, він не давав красти. Хоча було важко йому: президент давав вказівки прем'єр-міністру і сперечатися було дуже важко. Але він дуже досвідчений бюрократ, він умів сказати «ні» правильно».

Про «посадку» Порошенка

«Фразу «Весна прийде  саджати будемо» придумав я... Президента в цій країні посадити дуже складно. Повинна бути жорстка доказова база, якийсь конкретний корупційний злочин... Якби я це зробив, це було б просто ідеально вилизане, доведене, кожне слово мало б папір, кожна подія була висвітлена з багатьох ракурсів. Це була б ідеальна справа... Для мене це якась особиста вендета. Він проти мене порушував кримінальні справи, мені підкидали різні предмети... Чи є у нас мотивовані підозри, які слід розслідувати? Так, точно є».

Про обіди чиновников ОП з Порошенком

«Я чув, що деякі чиновники Офісу президента часто бувають в «Санаханті», де зовсім випадково обідають з Петром Олексійовичем. І ці збіги бувають дуже часто... Я чув, що Єрмак з Порошенком зустрічаються».

Про главу СБУ Баканова

«Іван Геннадійович не на своєму місці. Дуже не на своєму місці. Це безпека країни. Вони займаються всім чим завгодно, тільки безпекою не займаються. Володимиру Олександровичу треба починати чухати потилицю, тому що може погано все закінчитися. Я Володимиру Олександровичу говорив двадцять разів: глава СБУ не літає за кордон. Взагалі не літає. Не їздить відпочивати. Тому що якщо вкрадуть, підсиплють наркотики, підкладуть якусь свиню, то він стане залежним від професійних спецслужб інших країн».

Про Коломойського

«Він не приховує свої бажання щось заробити, він щирий у цьому. Він дуже енергетичний і харизматичний. Якщо ти його сприймаєш, то у нього можна багато чого навчитися. Я його вважав своїм другом. Але він на мене дуже сильно злився й ображався. Я не дозволяв йому впливати на Зеленського».

Про брифінг з справи Шеремета й інші помилки Зеленського

«Не треба було їхати президенту на цю пресконференцію. Це дурний піар і ні до чого доброго не призведе. Навіть якщо суд їх засудить, вони зможуть звертатися до Європейського суду з прав людини... Але недосвідченість, помножена на дурне бажання постійного піару, дає помилки. Помилок стає більше і більше. І вони, швидше за все, призведуть до якоїсь трагедії».

Про оточення Зеленського

«Володимир Олександрович зараз бронзовий. Вони не просто його наживо зализали до бронзового кольору, а зробили з нього якогось Брежнєва. Володимир Олександрович взагалі не розуміє, куди ми котимося. Нікому сказати. Ти можеш потрапити до президента з хорошими новинами, щасливою посмішкою і задоволеним поглядом. Тепла ванна перетворилася в бетонний склеп».

Про реформу влади

«Повинна бути не змішана форма, а парламентська республіка. Прем'єр-міністр, як в Німеччині, у нього вся повнота влади. У президента церемоніальні функції. Проведи зміни до Конституції, залишишся президентом без повноважень, але назавжди будеш в історії України... Зеленський вірить, що принесе мир і це будуть його двері. Це вже неможливо. Він хоче принести фінансовий і економічний ріст. Це вже неможливо... Залишилися останні двері: зміна конституційного устрою, яка принесе спокій і порядок. Це парламентська республіка і децентралізація».

Про обіцянки Єрмака Росії

«Я не бачив цього документа, але серед дипломатів і спецслужб багато згадок про нього. Там є 12 чи 13 пунктів. У це вірять усі іноземні спецслужби. Це якийсь алгоритм дій. Ми вам кораблі - ви нам воду в Крим. Ми вам полонених — ви нам пряме авіасполучення. Ми вам $ 3 млрд за рішенням суду, ви нам щось... Я точно знаю, як у цьому переліку йшлося про звільнення всіх прозахідних політиків».

Про «вагнерівців»

«Цій операції більше року. Вона була суперсекретною. Її зруйнував один телефонний дзвінок. Людина, яка зробила цей телефонний дзвінок, фактично зізналась, що вона його зробила. Хто ця людина, дуже скоро розповість прокурор у цій справі... Це людина з найближчого оточення президента».

Про наступного президента

«Я бачу чотирьох. Кличко — якщо буде феєрична виборча кампанія. Якщо він перестане говорити про Київ і говоритиме про життя, створить команду, у нього є потенціал. Гройсман. Діма Разумков. Андрій Портнов — він така темна конячка».