Колонка
професор Боннського університету, посол США в Німеччині за часів президентства Білла Клінтона
професор Боннського університету, посол США в Німеччині за часів президентства Білла Клінтона

У Росії є військова перевага над Україною у цій війні. Але, як говорив Наполеон, фактор морального стану війська – це 3/4 від усієї справи, а матеріальна складова – лише четвертина. Тим не менше, я вбачаю кілька можливих результатів – військова перемога Росії; спустошення України під час спротиву; зміна режиму або у Києві, або у Москві.

Перемога Путіна військовим шляхом – покладаючись на оту одну четверту – можлива лише після тривалого часу і тільки завдяки тому, що в Німеччині зветься Vernichtungskrieg – війни на винищення. Так, як це було у Алеппо, Грозному, Хомсі та Ідлібі.

Українці воюють сміливо. Однак, Захід має підтримувати намагання України захистити себе, що відповідає статті 51 статуту ООН. Російський народ, в свою чергу, повинен знати правду про вторгнення в Україну, яке не можливо пробачити. Росіяни мають почати діяти, аби зупинити Путіна.

Дипломатичні переговори про припинення вогню тривають, але Путін все ще чіпляється за своїм вимоги щодо нейтральності України, відмови Києва від можливого членства у НАТО і за вимогу втрати українського суверенітету.

Сподівання щодо переговорів ще не втрачені, хоча Китай, Ізраїль, Туреччина та інші не наважилися ризикнути і закликати Росію до припинення вогню і виведення її військ з України. Дипломатичні переговори про припинення вогню тривають, але Путін все ще чіпляється за своїм вимоги щодо нейтральності України, відмови Києва від можливого членства у НАТО і за вимогу втрати українського суверенітету. Крім того, він все ще здатен відключити Європі газ.

Як можна зупинити путінську війну? Росія опиняється у міжнародній ізоляції, а санкції впливають на російську економіку та життя росіян. Україна демонструє усім необхідність сміливо відстоювати свою свободу і демократію проти злісного агресора.

Безпекова архітектура, яка забезпечувала мир, зараз зруйнована. Міжнародних угод, у тому числі – про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, про звичайні збройні сили в Європі, про відкрите небо – їх немає. Хартія ООН, Гельсінські угоди, Паризька хартія для нової Європи, Основоположний акт Росія-НАТО більше не гарантують миру.

Тож Путіна повинні зупинити мужні росіяни. У першу чергу заради майбутнього самої Росії.

Навіщо потрібна мережа біолабораторій в Україні, чому їх фінансує США ,та чи можливо створити вірус, який буде вбивати лише росіян?
Росіяни живуть зі спотвореним менталітетом і не розуміють, що відбувається в Україні, навіщо там гинуть їхні солдати