Колонка
undefined

Споконвічне питання — що було спочатку: курка чи яйце? Росію такою, як вона є, створив путін? Або навпаки: це росія за 20 років «перетравила» раціонального офіцера ФСБ, зробивши з нього божевільного диктатора, який викликає жах та огиду?

Відповідь на питання знаходимо в дослідженнях російського «Левада — Центру». Починаючи з 1994-го, кожні 4-5 років його соціологи просять росіян вибрати десятьох найвидатніших людей ВСІХ ЧАСІВ ТА НАРОДІВ.

Як ви думаєте, хто отримує звання найвидатнішої особистості СВІТУ протягом останніх десяти років? Ні, не вгадали, це не путін. Це — Йосип Віссаріонович Сталін.

Більш за те, коли подивитися на таблицю, де наведені результати досліджень по роках, впадає в очі, що з року в рік навколо постаті Сталіна все сильніше консолідуються симпатії росіян. Якщо до 2017-го існувало щонайменше п’ять претендентів на роль «царя царів» (у 90-ті в число таких навіть потрапив один іноземець — Наполеон Бонапарт), то у 2021-му Сталін вже не мав конкурентів.

Рзультати дослыджень Левада-центру

Нам, українцям, це видається якоюсь маячнею — чому не Ісус Христос, не Пророк Мухаммед чи Будда Шакьямуні? Як взагалі, можна вважати найвеличнішою людиною СВІТУ сатрапа, що вчинив голодомор, відновив кріпосне право і перетворив селян на рабів, згноїв у концтаборах 5,5 млн осіб і ще 11 млн «поклав» на фронті (бо головною військовою стратегією срср у всі часи залишалося «бабы еще нарожают»)? Окрім того, здавалося б, з культом Сталіна остаточно розібралися ще під час ХХ з’їзду КПРС — у 1956 році. Бажання Заходу «опорочить и очернить» сюди не прикрутиш аж ніяк.

Чому, на відміну від 90-х, це не Петро І, стараннями якого здичавіле Московське царство набуло європейського лоску? Чому не Пушкін, як у 2008-му? Адже російські пропагандисти більше ста років докладали неймовірних зусиль для популяризації його постаті, намагаючись надати світу хоч якийсь позитивний сенс існування російської держави. Чому не Ленін, врешті-решт? Адже серед тих, хто пам’ятає часи СРСР, більш впізнаваної людини не знайти.

Що саме зробив Сталін, щоб його вважали «найвеличнішим з великих» близько 40% росіян? Виграв Другу світову? Але чому ж тоді маршал Жуков жодного разу не ввійшов навіть у п’ятірку найвидатніших?

Саме Сталін перетворив СРСР з країни-ізгоя на наддержаву, повернувши тим самим мешканцям зруйнованої революцією імперії глибинний сенс існування. Бо після Першої світової, на відміну від решти імперських держав, росія для себе інших сенсів так і не знайшла. Під час революцій та громадянських війн було не до того

Найбільш вірогідна відповідь — саме Сталін перетворив СРСР з країни-ізгоя на наддержаву, повернувши тим самим мешканцям зруйнованої революцією імперії глибинний сенс існування. Бо після Першої світової, на відміну від решти імперських держав, росія для себе інших сенсів так і не знайшла. Під час революцій та громадянських війн було не до того.

Інакше кажучи, «імперія понад усе». Навіть якщо плата за її існування — власна свобода, або й життя. Не кажучи вже про таку «дрібницю», як свобода та життя підкорених народів.

Перші двадцять років після розвалу СРСР наші сусіди ще розмірковували, чи варта імперія цієї плати, але врешті-решт зробили вибір. Вони впевнились у думці: існування імперії не лише не надмірне, але й конче необхідне.

І це невтішна для нас новина. Адже стає зрозуміло, що сучасну росію створив не путін, а безпосередньо «глибинний народ». Кремлівський диктатор як був, так і залишився банальним кар’єристом, жадібною до влади людиною, яка заради її збереження готова виконати будь-які примхи електорату. Навіть якщо це кінець кінцем призведе до глобальної катастрофи. Але, як він колись сказав, «Навіщо нам такий світ, якщо там не буде росії?».

Одним словом, відсторонення путіна від влади принципово нічого не змінить. Максимум — отримаємо пару років чергової «відлиги», після якої все повернеться на круги своя.

Як знайти для росії нові сенси існування, не пов’язані з ідеями імперської величі? Я не знаю. Поки що це не вдалося нікому. Єдине, що можна достеменно сказати, — це буде набагато складніше, ніж розбити московську армію у нинішній війні.

Росіяни живуть зі спотвореним менталітетом і не розуміють, що відбувається в Україні, навіщо там гинуть їхні солдати
Чого насправді хоче Путін від України та Європи?