ООН назвала Україну найбільш замінованою країною у світі. За вісім років війни площа забруднення вибухонебезпечними предметами перевищила територію Чехії чи Литви. Протягом останніх 42 днів територія забруднення у нас лише збільшилась.

Середньостатистичні підрахунки вказують, що на один рік війни припадає десять років розмінування.

Chas News зібрав п’ять актуальних запитань про розмінування в Україні. 

Про яку територію йдеться?

Організація Об’єднаних Націй назвала Україну найбільш замінованою країною у світі. За підрахунками Управління ООН з координації гуманітарних питань, 80 тис кв. км є небезпечними для перебування і проживання там.

В організації не повідомляють, за якою методологією проводили підрахунки, але стверджують, що на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей припадає 16 тис. кв. км. У свою чергу Асоціація саперів України станом на 21 березня встановила, що вибухонебезпечними предметами і мінами забруднено понад 82,5 тис. кв. км.

Розмінування України

Наразі всі отримані дані фіксують для майбутнього розмінування. Війна триває, тому цифра не є кінцевою, але, на жаль, меншою вона не стане. Для порівняння, площа Чехії дорівнює 78,8 кв. км, Литви 65,3, Латвії 64,5.

Скільки мін потрібно знайти?

Вся територія, де відбувалися бойові дії або дислокувались військові підрозділи, потенційно небезпечна та потребує розмінування. Ворог умисно мінує місця свого розміщення та маршрути, за якими він переміщається. Крім мін рашисти залишають боєприпаси, ручні гранати, які забули або загубили. Окрему категорію небезпечних втрат становлять артилерійські боєкомплекти та ракети. Сюди також треба додати артилерійські снаряди, ракети, які використовували сили оборони України існує ймовірність, що деякі з них могли не здетонувати по цілі.

В теорії, щоби відповісти на запитання, скільки вибухонебезпечних предметів перебуває на території України, потрібно мати дані по їхній фактичній кількості у озброєнні воюючих сторін.  

Небезпечні лише міни?

Небезпеку становлять не лише безпосередньо міни, а й боєприпаси, снаряди, уламки ракет, спеціально створенні пастки, що залишив ворог. Останні можуть маскувати в цінних речах, дитячих іграшках, гаманцях або інших предметах, що мають викликати інтерес. Окремо потрібно виділити боєприпаси, які окупаційні війська залишили невикористаними після себе. Це добре відома ще з 2014 року практика російського військового керівництва відправляти боєприпаси, термін придатності яких закінчився або скоро спливе. Саме в такий спосіб там заощаджують на їхній утилізації.   

Скільки на це все треба часу та грошей?

Методологічні розрахунки вказують, що в середньому один рік бойових дій дорівнює десяти рокам розмінування території, де вони відбувалися. Термін корегується в залежності від інтенсивності боїв та характеру місцевості. Те ж саме з вартістю робіт з розмінування. Від 2014 року досі не вирахувано вартість розмінування 1 кв. м. У середньому прийнято рахувати $5-7 за кв. м. 

Найактуальнішим є досвід Хорватії, що розпочала розмінування своєї території ще на початку югославської війни в 1991 році. Лише нещодавно цей процес було завершено. Згідно офіційних даних, станом на 1996 рік у Хорватії було заміновано 13 тис. кв. км або 22% території країни. В 2017 — лишалося 413 кв. км, які потребували очищення від небезпечних знахідок.

Найактуальнішим є досвід Хорватії, що розпочала розмінування своєї території ще на початку югославської війни в 1991 році. Лише нещодавно цей процес було завершено. Згідно офіційних даних, станом на 1996 рік у Хорватії було заміновано 13 тис. кв. км або 22% території країни. В 2017 лишалося 413 кв. км, які потребували очищення від небезпечних знахідок.

Хорватія є одним з партнерів України в протимінній діяльності, спільні програми започатковано на Донбасі, ще до початку повномасштабного вторгнення рф.      

І хто це може зробити?

Україна має своїх високопрофесійних фахівців з протимінної діяльності, що залучалися до робіт у Конго, Анголі, Лівані, Іраку, Ірані, Лівії, Сомалі, Ефіопії. Від початку війни на Донбасі було змінено законодавство: роботи з протимінної діяльності дозволено проводити державним та комерційним компаніям. Крім того до розмінування залучено міжнародні неурядові організації The Halo Trust, Danish Demining Group, Swiss Foundation for Mine Action (FSD).

Уроки помсти від Ізраїлю. Що таке Моссад і чи вдасться створити схожий підрозділ в Україні
Не тільки «Байрактари». Якою іноземною зброєю воюють українські сили оборони