П'ятниця 13-е

Тринадцяте число місяця, яке припадає на п'ятницю, оточене багатьма забобонами. Таку дату вважають невдалою й нещасливою, а дехто навіть вірить, що вона наділена магічною силою.

Chas News розповідає, звідки походить вірування у нещасливу п'ятницю, 13-е, що, згідно із забобонами, не можна робити у цей день і навпаки — які цікаві розваги можна влаштувати.

Чому п'ятниця, 13-е, нещасливий день: походження забобонів

П'ятницю, 13-е, найчастіше вважають нещасливою через аналогічний день у жовтні 1307 року. Тоді, за наказом французького короля Філіпа IV, були заарештовані й піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів.

Після тих подій вірування у те, що кожна п'ятниця, 13-е, приносить нещастя, поширилось завдяки людській вірі у міфи, а пізніше — завдяки відображенню цієї п'ятничної містики у літературі й фільмах. Жодних наукових чи історичних підтверджень забобону не існує.

А згідно із популярним скандинавським міфом, 12 богів якось зібралися на святкову вечерю у раю Валгаллі. Але до них завітав 13-й бог Локі, якого не запрошували. Він підмовив сліпого бога темряви — Голдера — убити бога щастя й радості Болдера стрілою з омели. Болдер помер й на землі стало нестримно сумно. Так у скандинавських культурах укріпилось передчуття невдачі, що пов`язане з числом 13.

Ще одна версія походження забобону про п'ятницю, 13-е, пов'язана із місячним календарем, адже у 13-й день починається повна фаза місяця. Стосовно повні також існує багато забобонів. До прикладу, у цей день не рекомендують починати важливі справи. Також дехто вважає, що під час повні спостерігається сплеск злочинності, самогубств, хвороб й нещасних випадків.

Також п'ятниця, 13-е, вважається нещасливим днем, бо цього дня був розп'ятий Ісус Христос. За свідченням деяких дослідників, це відбулося 13 числа місяця нісана єврейського календаря. Згідно із цією версією, п'ятниця, 13-е, стала знаменною датою, коли після смерті Сина Божого у світі запанувало зло. Також саме у п'ятницю вночі, за релігійними віруваннями, перед єврейським суботнім шабатом нібито активізувалися темні сили й починався шабаш.

Що не можна робити у п'ятницю, 13-го

Цей день вважається одним із найвідоміших, пов'язаних із забобонами і прикметами у багатьох культурах. І аби цей день пройшов вдало, дехто дотримується спеціальних правил.

У цей день радять:

  • Не проходити під сходами

Таке вірування пов'язують із тим, що сходи в деяких культурах символізують шлях до пекла.

  • Уникати чорних кішок

Чорні кішки традиційно вважаються символом нещастя. А їх зустріч у п'ятницю, 13-го, вважають особливо нещасливою.

  • Не розбивати дзеркала

Розбите дзеркало вважається поганою прикметою, а в п'ятницю, 13-го, цей забобон нібито посилюється.

  • Уникати подорожей

Багато людей уникають далеких подорожей і планування важливих подій в цей день, оскільки вважають, що це може призвести до нещасливих наслідків.

  • Не одружуватись

Вважається, що весілля, яке проводять у п'ятницю, 13-го, може стати причиною нещасливого подружнього життя.

  • Не робити великих фінансових вкладень

Дехто обережно інвестує цього дня і так само обережно ставиться до своїх фінансових рішень.

  • Не здійснювати важливих ритуалів чи обрядів

Вважається, що у цей день вони можуть не принести бажаних результатів.

  • Зберігати в таємниці свої сни

Чимало людей не розповідають нікому про те, що наснилося, до настання наступного дня.

  • Не сваритися

Дехто вважає, що навіть незначна сварка в цей день може зіпсувати відносини з близькими і привести до великого скандалу.

  • Не стригти нігті

Побутує думка, що в цьому випадку можна скоротити собі тривалість життя.

Зазначимо, що ці обмеження мають забобонну природу і не мають наукового обґрунтування.

П'ятниця, 13-е, у кіно: знаменитий фільм на 12 частин

Непоганий спосіб провести п'ятницю, 13-е — переглянути фільми про цей день. Зокрема, однойменні горори «П’ятниця, 13-е». Можна влаштувати справжній кіномарафон, адже франшиза містить 12 частин!

П'ятниця, 13-е

Головною рушійною силою антагоніста Джейсона Вурхіза є помста. Джейсон — це 11-річний хлопчик, який потонув через недогляд у літньому таборі «Кришталеве озеро». З того часу він «оживає» в день своєї смерті у п'ятницю, 13-го, та вбиває усіх, кого зустрічає на базі відпочинку.

Цікаво, що у першій частині вбивцею є не він, а його мати Памела Вурхіз. Після загибелі сина жінка божеволіє і знову ж таки мститься за смерть Джейсона усім і кожному. Це чи не єдиний випадок у кінематографі, коли серійною вбивцею виявилась жінка, в інших семи частинах орудує сам Джейсон. Попри те, що його жорстоко вбивають у кожній серії — він знову оживає, маючи надприродну силу.

Також Сhas News має для вас добірку стрічок у жанрі горор-комедії і фільмів жахів, в яких антагоніст завжди ховає своє обличчя.

Як провести п'ятницю, 13-е: найкращі ідеї для вечірки

Окрім перегляду кіно у п'ятницю 13-е можна влаштувати костюмовану вечірку зі страхітливими макіяжами. Процесом створення образів можна зайнятися, безпосередньо, уже в компанії.

Приміщення для вечірки можна прикрасити свічками і вирізанами з картону силуетами чорних кішок, а на стіл покласти кілька перевернутих сільничок з розсипаної сіллю.

Для розваги добре підійдуть також настільні ігри з кумедними призами. Також можна придумати тематичні картки з питаннями.

Можна зіграти у «Зрозумій, що намальовано». У цій грі гравці по черзі отримують містичні картки із зображенням предметів, емоцій чи подій. Вони без слів повинні пояснити іншим, що на малюнку.

п'ятниця 13

Цікаві факти про п'ятницю, 13-е

  • Число 13 часто вважали невдалим, бо за порядком воно йде відразу після 12, а воно вважається ідеальним числом — 12 місяців на рік, 12 знаків зодіаку, 12 Олімпійських богів, 12 подвигів Геракла, 12 колін Ізраїлевих та 12 апостолів Ісуса Христа.
  • Знаки на звороті долара включають 13 рівнів піраміди, 13 зірок над головою орла, 13 стріл у лапі орла та 13 листків на гілці оливи.
  • У багатьох лікарнях немає палати номер «13», а в багатьох аеропортах немає секції 13. 
  • Військово-морські сили Великої Британії збудували корабель «П'ятниця 13-е», який символічно вперше вийшов у море саме в цю дату. Більше його ніхто ніколи не бачив.
  • У Франції іноді запрошують 14-го гостя, аби їх не було 13.
  • 13 січня 1989 році в Британії усі комп'ютери були заражені вірусом «П'ятниця, 13-е». Він також відомий як Jerusalem. Він досі іноді активізується, коли 13 число припадає на п'ятницю.
  • У місті Лік-Спрінгс (штат Індіана, США) діє закон, що в п'ятницю, 13-го, господарі чорних котів, коли випускають їх на вулицю, зобов'язані одягати дзвіночки.
  • Президент США Франклін Рузвельт боявся числа 13 і ніколи не подорожував у таку дату. Ще він не давав обідів на 13 осіб.
  • Також п'ятниці, 13-го, боялися Наполеон та Герберт Гувер.
  • На «чортовому колесі» Віденського парку атракціонів Пратер немає кабіни під номером «13».
  • У США у багатьох готелях немає 13-х номерів.
  • Страх перед числом 13 має назву «трискайдекафобія». А страх саме п'ятниці, 13-го, називається «параскаведекатріафобією» або «фріггатріскаідекафобією».
  • У Греції та іспаномовних країнах традиційно бояться не п’ятниці 13-ого, а вівторка 13-го. А в Італії – п’ятниці, 17-го, адже числа 17 італійці побоюються набагато більше, ніж 13.
  • Страх перед нещасливими числами може мати протилежний ефект. Центр страхової статистики Нідерландів підрахував, що у п’ятниці, 13-го, трапляється менше аварій і страхових випадків, ніж у звичайні дні, оскільки люди поводяться обережніше або взагалі не виходять з дому.
  • Водночас причиною можливого сплеску нещасних випадків у п'ятницю, 13-го, науковці називають нервовість та негативну налаштованість людей цього дня.

Скільки п'ятниць, 13-го, буває на рік

13-е число припадає на п'ятницю як мінімум раз на рік.

Водночас на рік не може бути більше трьох п'ятниць, 13-го.

Якщо місяць починається з неділі, у ньому гарантовано буде одна п'ятниця, 13-е.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ціна страху. 7 фільмів жахів, які вражають касовими зборами
Моторошно та небанально. Вісім фільмів жахів, які варто подивитись на Хеловін