Getty images

«Червоне протистоїть синьому. Місто — селу. Консерватори — лібералам. Але ми можемо з цим впоратися», — заявив Джо Байден у інавгураційній промові. Його слова були оптимістичними. Проте центр американської столиці, над яким вони лунали 20 січня цього року, і надалі схожий на фортецю, готову до облоги: перекриті дороги, колючий дріт і 5 тис. бійців Національної гвардії США.

І це не параноя влади — тільки-но прихильники Трампа охолонули після невдалого штурму Капітолію 6 січня, як активісти QAnon почали поширювати чутки, що 4 березня відбудеться таємна інаугурація їхнього президента, котрий насправді виграв вибори. Наразі вони шукають відповідні «знаки» до дій у будівлі вашингтонського готелю Trump International.

До 1933 року обрані президенти США справді складали присягу 4 березня. До того ж, у QAnon вважають, що останні демократичні вибори у США пройшли у 1871 році, коли 18-м президентом став Улісс Грант (його портрет зображений на купюрі в $50). Потім владу, на їхню думку, захопила тіньова еліта, яка контролює американський уряд. Але Трамп вирішив відновити справедливість і 4 березня 2021 року стане 19-м «справжнім» президентом США. Прихильників Трампа аж ніяк не непокоїть те, що їхній лідер ніколи нічого не говорив з цього приводу.

Саме тут слід шукати таємничі знаки / Getty images

«Чому для них це актуально, Бог знає. Але зараз вони думають, — можливо, нам слід зібратися ще раз і взяти штурмом Капітолій 4 березня. Це циркулює в інтернеті», — говорить Адам Сміт, голова Комітету силових відомств Палати представників Конгресу.

Російські аноністи щиро вірять в те, що Філіп Кіркоров служить сатані, а Олексій Навальний є сином Джорджа Сороса,

Більш за те, рух QAnon останнім часом набирає обертів і в Росії. Російські аноністи щиро вірять в те, що Філіп Кіркоров служить сатані, Олексій Навальний є сином Джорджа Сороса, а Володимир Путін, разом з Трампом та Сі Цзіньпіном, борються з «тіньовими» урядами по всьому світу. Одним словом, приборкати «секту свідків Трампа» виявилося не так просто, як легковажно вважав Джо Байден.

Шамани QAnon

Напівголий Джейк Анджелі у хутряній шапці з рогами, з обличчям, розфарбованим у кольори американського прапора, став мемом і здобув всесвітню популярність, коли його фото із «захопленого» Капітолію розійшлися по соцмережах і інформаційних сайтах. Він називає себе шаманом QAnon. Ця теорія змови вкрай правого спрямування стверджує, що кліка канібалів-педофілів, які поклоняються Сатані, керує всесвітньою мережею торгівлі дітьми, одночасно готуючи змову проти Трампа, що з цією клікою бореться. Роботи у нього по вуха. Хілларі і Білл Клінтони, Барак Обама, Джордж Сорос, сім'ї Ротшильдів і саудівського короля, мало не вся Демпартія США і ще ціла купа демонів у людській подобі — всі вони педофіли-змовники. Але всіх їх, за теорією QAnon, очікує сувора кара.

Трамп нібито планує «Бурю» — день розплати, коли тисячі всіх цих «невірних» заарештують і відправлять до в'язниці у Гуантанамо. А влада в країні перейде в руки військових. Після цього настане рай на землі.

Одна необережна фраза, і країна збожеволіла / Getty images

Це гарячкове марення бере початок 5 жовтня 2017-го року. Тоді Трамп під час зустрічі зі своїми військовими радниками з притаманною йому загадковістю проронив фразу «Напевно, це затишшя перед бурею». І не став далі нічого пояснювати, залишивши військових у подиві. А 28 жовтня 2017-го на анонімному форумі 4chan («4 листа») з'явився пост під назвою «Затишшя перед бурею». В ньому йшлося про те, що Хілларі Клінтон готується втекти за кордон і в декількох країнах вже підготували наказ про її екстрадицію. Чому Клінтон вирішила терміново втекти з США, з посту не було зрозуміло. Однак анонімний автор попереджав, що «очікуються масові заворушення противників і інші спроби втечі із США». Нацгвардія нібито вже приведена в бойову готовність.

Анонімний автор посту, що видавав себе за інсайдера 99-го левела (до речі, хто він насправді, невідомо по цей день), переховувався під ніком Q. Його нік і дав назву новому радикальному руху.

Моніка Левінські і теорії змови

Американський журналіст Метт Драдж увійшов в історію як автор розслідування про роман між Біллом Клінтоном та Монікою Левінські. Втім, це чи не єдина його, варта уваги, робота. Кар’єру Драдж побудував на геть інших речах — він власник сайту «жовтих новин» Drudge Report, який не раз ловили на відвертій брехні — типу того, що масштабні пожежі 2017-го року у Каліфорнії викликали багаття, розведені нелегальними мігрантами.

Під час президентської кампанії 2016 року Драдж агресивно грав на стороні Дональда Трампа і за п'ять тижнів до виборів перепостив стару статтю лондонської бульварної газети Daily Mail про позашлюбного сина Білла Клінтона і темношкірої повії. Цю «бородату» історію Клінтон спростував ще в 1999 році, зробивши тест ДНК на батьківство — він виявився негативним. Але Драджа такі «нюанси» не цікавили. Він вважав, що у війні всі методи гарні. Мабуть, так само вважали і 93 млн читачів Dradge Report, переважно — прихильники республіканців. Вони хотіли вірити, що на подружжі Клінтонів ніде ставити клейма, і завдяки Dradge Report щоразу упевнялися в цьому.

Той самий знак / Getty images

Саме читачі Drudge Report у 2016-му сформували ядро MAGA-спільноти (від передвиборчого девізу Трампа «Make America Great Again»), найбільш активних прихильників нового президента. Саме читачі Dradge Report почали жваво обговорювати пост про втечу Хілларі Клінтон і зробили літеру Q розпізнавальним знаком для споріднених душ витончених конспірологів. Рік потому рух набрав силу.

На одному з фото, зробленому у листопаді 2018-го, віцепрезидент Майк Пенс зображений разом з двома бійцями поліцейського спецназу у Флориді. На бронежилеті одного з них, Майка Петті, красувалася літера Q на червоному тлі. За це правоохоронець отримав дисциплінарне стягнення і його перевели в інший підрозділ. Але це вже, як то кажуть, деталі: QAnon зробила крок у народ у найширшому сенсі цього слова.

Жаб’ячі боги і чорношкірі євреї

Після штурму Капітолію журналіст Роберт Еванс, що спеціалізується на темах тероризму та радикалізації суспільства, опублікував на сайті Bellingcat нарис божевілля, яке захопило мізки прихильників QAnon напередодні 6 січня. Він спирався на багатий матеріал із соцмережі Parler — улюбленої платформи MAGA-спільноти через слабку політику модерації. Один з наведених ним прикладів — акаунт прихильника руху Q під ніком America2point0. Зараз при спробі зайти на нього Google видає «помилку 404». Але напередодні наступу на Капітолій там була дика мішанина мемів на підтримку Трампа, жорсткого антисемітизму, звинувачення демократів у педофілії і зображень сонячного хреста Зонненрад — варіації на тему свастики, яку носив поверх бронежилета Брентон Таррант, що вбив 51 особу і поранив 49 у мечетях новозеландського міста Крайстчерч у березні 2019 року.

Найбільш тривожним було свідоцтво того, що раніше розрізнені шматки правого крила і фашистські медіаекосистеми почали об'єднуватися»

Проаналізувавши всі ці переплетіння конспірологічних галюцинацій, міфів, фейків та нацистських символів, Еванс зробив невтішний висновок: «Останні місяці [в соцмережах] неодноразово звучали заклики до збройного насильства і страти обраних політичних лідерів. Можливо, найбільш тривожним було свідоцтво того, що раніше розрізнені шматки правого крила і фашистські медіаекосистеми почали об'єднуватися».

По гарячих слідах погрому в Капітолії Business Insider нарахував з десяток екстремістських груп, які брали участь у цьому шабаші. Наприклад, під прапором, що імітує нацистський, ходили «громадяни» вигаданої країни «Кекестан», створеної білими націоналістами. Їхньою «нацією» керує божество з головою жаби на ім'я Кек.

Одна з радикально-налаштованих учасниць протестів / Getty images

Брали участь у штурмі і представники руху Three Percenters, який отримав назву від сумнівного історичного твердження, що лише 3% американців боролися з англійцями під час війни за незалежність. «Екстремістська група існує в так званому ополченському русі США і традиційно розглядається як антиурядове угруповання, — пише видання. — Багато членів є рішучими прихильниками президента Трампа».

Група Stop the Steal («Зупинити злодійство») розпочала діяльність в день виборів, вимагаючи від влади припинити підрахунок бюлетенів, щоби зберегти лідерство Трампа на початку перегонів.

Вони вірять в ними ж створені міфи, як середньовічні християни вірили в цілющу силу мощей святих угодників. Фактично це узагальнена решка американської монети, на орлі якої зображений Дональд Трамп, що сіє фейки

Хто тільки не прибув на цей парад хворобливих фантазій 6 січня: спільноти, що не визнають підсумків громадянської війни в Америці і досі підіймають прапор конфедератів... «Західні шовіністи» з The Proud Boys («Горді хлопці»)... «Чорні іудеї», які вірять в те, що справжні євреї і обраний Богом народ — це нащадки чорношкірих рабів, а ті, хто вважає себе євреями, — не більше, ніж самозванці.

Всіх їх ріднить з QAnon важлива обставина: вони вірять в ними ж створені міфи, як середньовічні християни вірили в цілющу силу мощей святих угодників. Фактично це узагальнена решка американської монети, на орлі якої зображений Дональд Трамп, що сіє фейки.

Три долі

35-річну Ешлі Беббітт, адепта QAnon і ветерана Військово-повітряних сил США, вбив поліціянт під час її спроби увірватися до зали засідань Палати представників Конгресу. За день до трагічних подій вона написала: «Нас ніщо не зупинить. Йде гроза, і вона вибухне над Вашингтоном менше ніж через 24 години». Фоном для такої рішучості було не тільки роздратування політиками, але й те, що рік перед тим Беббітт своєю машиною тричі протаранила автівку колишньої дівчини свого чоловіка і погрожувала їй розправою (нібито суперниця хотіла відновити роман з її чоловіком) і на ветерана чекав суд. До того ж, на Ешлі Беббітт висів прострочений кредит у $65 тис., який вона після звільнення з армії взяла на розвиток бізнесу — компанії з обладнання басейнів, що швидко прогоріла.

На Ешлі Беббітт висів прострочений кредит у $65 тис., який вона після звільнення з армії взяла на розвиток бізнесу

32-річний «Шаман» Джейк Анджелі опублікував дві книги (одна з них — спогади про службу на підводному човні) і пробував стати відеоблогером — зняв 23 відеоролики. Але це все не принесло йому ні слави, ні грошей. Тому він подався до QAnon і у жовтні минулого року розповідав журналістам, що «носить хутряний капюшон, фарбує обличчя і ходить без сорочки у порваних штанях, щоби привернути увагу». 6 січня він прокинувся знаменитим. А 9-го його взяли під варту.

Джейк Анджелі хотів слави і він її отримав / Getty images
33-річний Тім Гіонет штурмував Капітолій у толстовці з написом Camp Auschwitz («Табір Освенцім»), зображенням черепа зі схрещеними кістками і англійським варіантом нацистського гасла «Arbeit macht frei» («Робота приносить свободу»). Однак ще на початку 2016 року Гіонет працював коментатором BuzzFeedі просував лібертаріанські ідеї. Знайомство з Трампом все змінило. У травні 2016 року його представили тодішньому кандидату у президенти. В тому ж місяці Гіонет випустив MAGA Anthem («Гімн Make America Great Again»), який зібрав понад 100 тис. переглядів на YouTube. Потім Гіонета найняли для роботи над одним з агітаційних проєктів Трампа. Якщо б не Трамп, Гіонет не зробив би таку стрімку кар’єру. Коли він зрозумів, що над патроном нависають хмари, його погляди почали кренитися в сторону неонацизму. Вже на мітингу «Об'єднаємо правих» в квітні 2018-го Гіонет скандував: «Гітлер не зробив нічого поганого!» і «Я пишаюся тим, що білий!». Після штурму Капітолію його заарештувало ФБР в Техасі.

У кожного з цих людей були або особисті проблеми, або те, що називають «синдромом Гітлера». Людина, яка не змогла втілити в життя свою мрію, починає шукати слави в публічній діяльності, включаючи політику, — під якими б прапорами не доводилося би виступати і патиною якого абсурду все це не було б покрито. Трамп лише відкрив для них «потрібні» ворота. Створив попит на ідею, яка може приносити плоди.

Якби етап пошуку життєвих шляхів цих невдах припав на іншу епоху — без такої кількості брехні і ненависті, — можливо, Беббітт, Гіонет і Анджелі вибрали б щось інше замість неонацизму, QAnon і штурму Капітолію. Але їм був призначений Трамп.

Залишається сподіватися на те, що Байдену вдасться, як він пообіцяв у своїй інавгураційній промові, написати разом з усіма нову історію — «історію надії, а не страху». Але вже зрозуміло, що це буде вкрай непросто. Бо глибинні мотиви, які змушують людей чи то в США, чи в Росії, рятуватися від жорсткої реальності у конспірологічних ілюзіях, нікуди не зникли. І навряд чи зникнуть щонайменше ще кілька десятків років.

Відцвірінькався. Чому став можливим нокаут Трампу від Twitter і Ко
З Америки «з любов'ю». Як пов’язані невдала спроба імпічменту Трампу та санкції проти Медведчука?