Колаж: Марія Ємєльянова

18 травня Верховна Рада переформатувала склад уряду. Під час позачергового засідання парламент звільнив Ігоря Петрашка — міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства; Владислава Криклія — міністра інфраструктури та Максима Степанова — міністра охорони здоров'я.

Нездорова атмосфера

«Позачергове засідання стосуватиметься трьох речей. Це питання кадрові: написали заяви за власним бажанням — це пан Криклій і пан Петрашко, і є подання прем'єр-міністра України, що стосується пана Степанова», — сказав спікер.

Якщо Петрашко і Криклій написали заяви про відставку власноруч, то на Степанова подання вносив особисто прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Голова МОЗ назвав ініціативу щодо свого звільнення «підкилимними іграми політичних сил із низькими рейтингом». Втім, про необхідність звільнення Степанова говорили вже давно. Серед причин називали незадовільну роботу по боротьбі з коронавірусною інфекцією, зрив закупки вакцини, корупційні скандали.

Фракція партії «Голос» навіть ініціювала збір 150 підписів народних депутатів, щоб винести питання відставки міністра в сесійну залу. «Звільнення Степанова має зняти напругу по провалу боротьби з коронавірусом, адже це має негативний електоральний відтінок для чинної влади. Віктор Ляшко, який, як говорять, має замінити Степанова, лояльний до президента Зеленського. Ми бачили їх разом на спільних заходах, санлікаря навіть хотіли висувати кандидатом в мери Києва. Варто зазначити, що потенційний голова МОЗу пов'язаний з інтересами наших західних партнерів, тому має неформальну підтримку», — говорить Chas News політолог Ярослав Макітра.

Політичний експерт Ярослав Божко впевнений, що Степанов виконав свою функцію громовідводу. Він увібрав весь негатив, який міг увібрати за провал вакцинальної кампанії, боротьбу з коронавірусом, локдауни та їх наслідки для економіки. Крім того, голова МОЗу потрапив під хвилю боротьби з олігархами, яку оголосив президент.

«Якби не Степанов, то на його місці мав бути хтось інший. Його головне завдання щоб весь негатив пішов на МОЗ, а не на ОП. Відомо його кумівство з Ігорем Палицею, який є близьким до опального олігарха Ігоря Коломойського. Не варто відкидати версію, що візит очільників Держдепу теж опосередковано вплинув на звільнення», — розповідає виданню експерт.

Якби не Степанов, то на його місці мав бути хтось інший. Його головне завдання — щоб весь негатив пішов на МОЗ, а не на ОП

Нагадаємо, Степанов очолив МОЗ в березні 2020 року. На цій посаді він замінив Іллю Ємця, який був міністром менше місяця та запам'ятався низкою скандальних заяв. Наприклад, що від коронавірусу помруть всі пенсіонери, а люди старше 65 років — трупи.

Втрата підтримки

Ігоря Петрашка, міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, призначили на посаду в один час з Степановим. Він замінив на цій посаді Тимофія Мілованова, що пішов у відставку разом з урядом Олексія Гончарука. На відміну від Степанова, Петрашко в скандали не потрапляв. Але, на думку політичних експертів, не встиг себе проявити. Також варто згадати звязок міністра з бізнесменом, колишнім власником VAB Банку — Олегом Бахматюком.

Ігор Петрашко

«В політичному середовищі було відчуття, що Петрашко почувався некомфортно в кріслі міністра економіки. Такі висновки можна робити з нечисленних його інтерв'ю. Тому ми й бачимо, що він не аргументує, чому має залишатися на посаді, і спокійно написав заяву. Відомо, що Петрашко є особистою креатурою прем'єра Шмигаля, тому це дзвіночок для інших, що голова уряду не буде відстоювати своїх людей», — відзначає Макітра.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій, на відміну від двох попередніх претендентів на вихід, зберіг свою посаду ще з уряду Гончарука. В серпні 2019 року він змінив мандат народного депутата від «Слуги народу» на крісло міністра. В кулуарах парламенту Криклія називали креатурою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. На сьогодні керівник МВС дещо відійшов з медійного поля. Якщо раніше жодне питання не залишалося поза його увагою, без його думок та коментарів, то зараз Авакова взагалі не чути.

Звільнення міністрів — це посилення окремих фігур в оточенні президента Зеленського. За заміною Криклія на Кубракова можна простежити активну виборчу кампанію президента, адже саме з «Великим будівництвом» будуть показувати успіхи і здобутки

Ярослав Божко зауважує, що під час візиту в Україну голови Держдепу США Ентоні Блінкена та його заступниці Вікторії Нуланд контактів з Аваковим не було. Таке сталося мало не вперше: завжди представники Держдепу мали про що поговорити з очільником МВС.

Нагадаємо, призначення Авакова головою МВС викликало неабиякий спротив всередині фракції «Слуга народу». Щоб залагодити ситуацію, Зеленському навіть довелося брати його під персональну відповідальність. На фоні зниження впливу Авакова експерти відзначають зростання впливу заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка. Саме Тимошенко координує президентську програму розвитку інфраструктури «Велике будівництво». Вже відомо, що замінити Криклія має голова «Укравтодору» Олександр Кубраков, близький до заступника голови ОП. Така рокіровка дозволить мати лояльного в інфраструктурних питаннях міністра, а значить отримати повний контроль над розподіленням коштів у інфраструктурних компаніях — «Укрзалізниці» та «Укравтодорі», через який завжди йшов перерозподіл бюджетних грошей в інтересах президентської вертикалі.

За місяць заробили 51 млн грн. Як «Міжнародний проектний інститут» виграє тендери

«Звільнення міністрів — це посилення окремих фігур в оточенні президента Зеленського. За заміною Криклія на Кубракова можна простежити активну виборчу кампанію президента, адже саме з «Великим будівництвом» будуть показувати успіхи і здобутки. Тому потрібна людина, більш близька до ОП», — говорить Chas News Божко.

Разом з Кубраковим та Ляшком отримати міністерську посаду має Олексій Любченко, чинний голова Держаної податкової служби, який гіпотетично замінить Петрашка. Нагадаємо, Любченко підпадав під дію закону про люстрацію — до 2011 року він займав посаду заступника голови Державної податкової адміністрації. Втім, в 2020 році Європейський суд з прав людини визнав закон про люстрацію порушенням прав людини, що автоматично вивело з-під його дії тисячі чиновників «епохи Януковича».

Знайти за два дні

За словами першого заступника голови фракції «Слуга народу» Олександра Корнієнка, якщо вдасться звільнити міністрів 18 травня, то нові призначення можуть відбутися вже 20 травня. Про це він заявив на брифінгу у Верховній Раді.

Втім, для призначення нових чиновників «Слугам народу» буде потрібно зібрати необхідні 226 голосів, які фракція монобільшості вже давно не дає. Доказ тому провальні голосування за призначення Юрія Вітренка міністром енергетики. Хоча підтримати Вітренка просив особисто президент Зеленський, проте фракція його не почула.

Владислав Криклій

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко прогнозує, що в сесійній залі можуть виникнути проблеми вже під час голосування за звільнення міністрів. Це пов'язано з різними групами впливу всередині фракції монобільшості.

«Звільнити завжди простіше, ніж призначити нових. Тут ми побачимо боротьбу інтересів різних політичних груп. Найбільш складна ситуація може виникнути по Степанову, він буде намагатися «збити» Ляшка. Хоча не виключено, що по інших міністрах теж можуть бути питання. «СН» треба знайти консолідовано не менше 200 голосів, інші 26 доберуть серед партнерів», — відзначає Фесенко.

В іншому разі вже три міністерства чекає непроста доба «семибоярщини», як це рік відбувалося з Міністерством енергетики до призначення міністром Германа Галущенка. Керування трьома ключовими міністерствами тимчасовими людьми неминуче означатиме постійну боротьбу різних груп впливу на регуляторну політику і аж ніяк не зміцнить позиції Дениса Шмигаля.

Комітет ВР не підтримав відставку Степанова — залишили на розсуд депутатів
Криклій пообіцяв, що українці подорожуватимуть залізницею зі швидкістю 350 км/год до 2030-го