Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав до неупередженого розслідування обставин аварії за можливої участі народного депутата Олександра Трухіна. Спікер став першим представником чинної влади, хто звернув увагу на репутаційний скандал в «Зе команді». «Думаю, тут не варто тримати паузу. Треба, щоби людина вийшла і сказала, що насправді відбулося, щоби ми зараз не займалися домислами. Сподіваюся, що колега на це піде», заявив на брифінгу Разумков.

ЗМІ та соцмережі вже тиждень обговорюють ДТП за участю, нібито, народного депутата Олександра Трухіна («Слуга народу»), у якій постраждало шестеро людей. Сама новина з'явилася 23 серпня, у вихідний, тому не викликала особливого резонансу. Достеменно не відомо, чи був за кермом Трухін поліція досі не оприлюднила відеозаписів події. Але відсутність коментарів народного депутата та його колег по партії «Слуга народу» наштовхують на думки, що інцидент просто намагаються замовчати.

Нардеп від Слуги Народу Олександ Трухін вчинив ДТП

Відверто кажучи, на аварію взагалі б не звернули увагу, якби у ній не постраждав Лучано Лучі — керівник суддівського комітету Асоціації футболу України. Лучі не остання людина у вітчизняному футболі. Крім того, його прізвище постійно на слуху через скандали з зарплатою, яка сягає більше 500 тис. грн на місяць. Тому новину про ДТП одразу опублікували десятки українських медіа.

Втім, і у цьому випадку про подію з часом би забули, якби не «велике диджітал-агентство», яке за гроші пропонувало виданням зняти новину. При цьому робило це, просто розсилаючи на ім’я редакторів анонімні листи. А далі спрацював «ефект Стрейзанд».

З'явилася інформація, що після аварії Трухін розмахував депутатським посвідченням та залишив місце ДТП у машині «швидкої допомоги». Втім, як стверджує сам нардеп у коментарі для «Інтерфаксу»: «Відразу після інциденту я зв'язався з колегами з партії, повідомив про те, що трапилося. Водночас, незважаючи на шок від аварії, я добровільно пред'явив документи співробітникам поліції, максимально сприяв їм у зборі інформації під час реєстрації ДТП і надав усі необхідні свідчення».

Хто такий Трухін?

Згідно інформації з відкритих джерел, свого часу Трухін був одружений з донькою Олексія Мартинова, бізнес-партнера Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова по групі «Приват».

У 2014 році він очолював «Воднолижний клуб «Сентоза», що входив до активів групи. Згодом працював директором «Полтаварибгоспу». На позачергових виборах 2014 року балотувався до Верховної Ради по 148-му виборчому округу в Полтавській області. Але в останній момент відмовився від участі у виборах. Перемогу на окрузі отримав Костянтин Іщейкін, соратник Віталія Кличка по партії «УДАР». Наступного року Трухін став депутатом Полтавської обласної ради, куди обрався за списком «Блоку Петра Порошенка». На позачергових виборах 2019 року він змінив партійні кольори на «Слугу народу» та переміг на 40-му окрузі в Дніпропетровській області. Округ фактично «злили» під Трухіна, парламентські партії не виставили жодного рейтингового кандидата. У результаті йому вдалося набрати 57% голосів.

ДТП за участю Олександра Трухіна та Лучано Лучі

У парламенті Трухін вирішив працювати в бюджетному комітеті, де займає посаду заступника голови Юрія Арістова («Слуга народу»). До слова, Арістова називають бізнес-партнером Володимира Зеленського та його помічника Сергія Шефіра. Саме Арістов розповів у лютому 2020 року про ідею продавати воду в анексований РФ Крим.

За два роки роботи Верховної Ради IX скликання Трухін не потрапляв у відверті скандали, як більшість його колег по фракції. Єдине, що можна згадати і знайти в мережі, задекларовані 22 млн грн, які політику подарували батьки. Та навички володіння мовою «по фєні».

«Або приєднуйтесь і давайте дійсно плідні результати, або «харе казати якісь непонятні речі». Я вам скажу дуже простими словами: в бюджеті закладені гроші на децентралізацію, боротьбу з коронавірусом. У нас дуже хороші результати по цифрах», — говорив народний депутат під час розгляду проєкту держбюджету на 2021 рік.

Співрозмовники Chas News у складі фракції «Слуга народу» неодноразово розповідали, що Трухін є неформальним куратором групи народних депутатів, які орієнтуються на Коломойського. Згодом його вплив розширився на всю фракцію, він є одним з координаторів системи так званих «конвертних доплат» для членів «СН». У квітні 2021 року політика помітили на святковій вечірці у готелі Fairmont, яку під час суворого карантину влаштував його колега по фракції Микола Тищенко. Наприкінці 2019 року саме Тищенко, який є кумом голови Офісу президента Андрія Єрмака, потрапив у скандал з «доплатами» для депутатів. На одному з анонімних Telegram-каналів з'явилось, нібито, листування Тищенка, де він повідомляв про додаткові виплати. Цим фактом зацікавилося Національне антикорупційне бюро, відкривши кримінальне провадження за заявою народного депутата Олексія Гончаренка («Європейська солідарність»).

П'яний бекграунд

Дніпровські журналісти згадують, що колишня дружина Трухіна — Ксенія Мартинова також ставала учасницею скандального ДТП. У 2009 році в Дніпрі вона збила на пішохідному переході літню жінку. Керівництво обласної міліції обіцяло, що справу доведуть до суду, але вже в 2012 році про неї забули. Державне бюро розслідувань, до юрисдикції якого відносяться справи державних чиновників та політиків вищого рангу, зазначило, що слідство веде поліція. Але у поліції досі не повідомили деталей ДТП. Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, до недавнього часу колега Трухіна по фракції, від коментарів відмовляється. «Коли поліція з'ясує, хто саме перебував за кермом, справу, ймовірно, передадуть у Державне бюро розслідувань», — зазначив міністр каналу PavlovskyNews.

Натомість в ЗМІ шириться інформація, що народний депутат відбув до США у складі офіційної делегації разом з президентом Зеленським. Втім, першоджерелом виступає сумнівний сайт The Unfiltered Lens, що начебто цитує спікера Палати представників США Ненсі Пелосі. Втім, у інших джерелах немає жодної заяви Пелосі з цієї теми. Також невідомий склад української делегації. 30 серпня народний депутат Данило Гетьманцев («Слуга народу»), в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив, що Трухіна не виключили зі складу делегації через участь в ДТП.

Колишня дружина Олександра Трухіна Ксенія Мартинова

Проте, за словами Дмитра Разумкова, парламент не делегував жодного депутата у відрядження до США. В липні минулого року президент вимагав жорсткішої кримінальної відповідальності за водіння в нетверезому стані, внаслідок якого гинуть люди. «Якщо водіння напідпитку спричинило загибель строк покарання має бути збільшений. Можливо, до довічного ув’язнення. Я за максимальну криміналізацію цих злочинів. Жорстко й надовго. І з максимальним розголосом... І щоб жоден суд не думав когось «відмазати», — говорив Зеленський після зустрічі з членами уряду.

В той же час набули чинності зміни до законодавства, прийняті ще 2018 року, за якими ДТП з постраждалими чи жертвами є кримінальним проступком.

Вже зрозуміло, що тему зам'яти не вийде, тому кейс Олександра Трухіна стане іспитом для «Зе команди». З початком нового політичного сезону опозиція отримала чудовий привід, щоб критикувати владу за покривання своїх. Тому у команди Зеленського не буде іншого виходу, як показати виборцю, що для нової влади всі рівні перед законом та несуть однакову відповідальність. З моменту обрання Володимира Зеленського президентом минула вже друга весна, але обіцяних посадок виборець досі так і не побачив.

Блінкен у Києві говорив про Донбас, реформи та олігархів зі своїми інтересами
Разумков розповів, за якої умови Зеленський не зможе знову балотуватися в президенти