Каховська ГЕС

Ситуація на Херсонщині після підриву Каховської ГЕС в ніч на 6 червня є вельми критичною — у однойменному водосховищі, яке повністю зруйноване і відновленню не підлягає різко падає рівень води. Дніпро, в свою чергу, стає більш повноводним, тож існує серйозний ризик підтоплення частини населених пунктів. У деяких вже розпочався процес евакуації.

Каховська гідроелектростанція: що про неї відомо

Каховська ГЕС розташована на півдні України за 5 км від міста Нова Каховка Херсонської області. Станція забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України і навігацію від Херсона до Запоріжжя.

У перші дні повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року російські окупанти захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС.

У травні 2022 року з ГЕС скидались великі обсяги води і не працювали два гідроагрегати. Однак росіяни не надають можливості для проведення ремонтних робіт. Зокрема, через скидання води частково затопило Нову Каховку. У місті були пошкоджені місцева набережна та парк.

Підрив дамби Каховської ГЕС: що відомо

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС у Херсонській області. Глава Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що розпочалася евакуація жителів із небезпечних районів.

Потенційними зонами затоплення на правобережній частині області є такі населені пункти як: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел. Перший евакуаційний потяг вирушить із Херсона вже о 12:00, заявили в «Укрзалізниці».

На окупованій лівобережній частині області також існує загроза підтоплення. Це стосується населених пунктів: Нова Каховка, Дніпряни, Олешки та населені пункти в районі Олешок, Кардашинка, Кохани, Гола Пристань, Рибальче.

Місцева влада оголосила про евакуацію мешканців населених пунктів на правому березі Херсонщини. Мешканців тимчасово окупованої, лівої частини області, закликали до самостійної евакуації. 

Зазначається, що критичного рівня вода може дійти за шість годин. 

Тим часом секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що через підрив Каховської ГЕС президент України Володимир Зеленський збирає екстрене засідання ради нацбезпеки та оборони.

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко повідомив, що унаслідок підриву Каховської ГЕС знеструмлено мікрорайон Корабел у Херсоні. Через деякий час з метою безпеки також відімкнуть газопостачання.

В «Укргідроенерго» прогнозують, що спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів.

Підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, зазначають в «Енергоатомі», адже вода з водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Проте станом на 08:00 рівень води становить 16,6 метра, і цього достатьно для потреб станції. Тож ситуація перебуває під контролем.

 Каховська ГЕС

Всім, хто перебуває у зоні небезпеки необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади
  • взяти документи і речі першої необхідності
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських
  • запастися питною і технічною водою — про всяк випадок.

Оновлення 

09:57 За даними Херсонської ОВА в області вже повністю підтоплено вісім населених пунктів та один мікрорайон Херсона. Йдеться про такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка — це Бериславський район, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона — це Херсонський район. 

Фото підтоплень опублікував у своєму Telegram Роман Мрочко, начальник Херсонської міської військової адміністрації.

11:15 Каховська ГЕС станом на 11:00 повністю пішла під воду. Про це свідчить відео, яке розповсюдили у соцмережах, його публікувало, зокрема, hromadske.

11:32 Президент України Володимир Зеленський за результатами засідання РНБО заявив, що у зоні підтоплення близько 80 населених пунктів.

«Доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Робимо все, щоб врятувати людей. Задіяні всі служби, військові, Уряд, Офіс», — написав Зеленський.

Також погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти росію до відповідальності за цей теракт. 

«Коротко про результати засідання РНБО — ніщо і ніхто, жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав», — зауважив секретар РНБО Олексій Данілов.

11:40 У МВС закликали жителів Херсонщини, рятувати своїх домашніх улюбленців від підтоплення.

«Не залишайте тварин на ланцюгах чи у вольєрах/клітках. Бережіть себе, евакуюйтеся і дайте меншим друзям шанс на життя», — йдеться у повідомленні.

На Херсонщині триває евакуація через підрив Каховської ГЕС: куди звертатись