Майстриня за вишивкою

Кожен третій четвер травня (цьогоріч дата випадає на 19 число) в Україні святкують День вишиванки. Це досить молоде свято, яке започаткували в 2006 році. Цього року українців зі святом вже привітали Володимир Зеленський, перша леді та пес Патрон

Chas News з цієї нагоди розповідає про характерні риси етнічного одягу з різних частин України і пригадує, як у вишиванках виглядають світові селебріті, — люди і роботи.

Захід

У західних областях віддають перевагу геометричним фігурам: ромбам, ламаним лініям та зіркам. Хоча на Закарпатті, Буковині і півдні Волині не нехтують і рослинними орнаментами.

Закарпатьська вишиванка

Втім, для кожної місцевості характерна власна кольорова гама. Наприклад, на Хмельниччині полюбляють чорний колір, а на Буковині — мікс чорного та бордового, які додатково оздоблюють срібними й золотими нитками.

На Закарпатті ж загалом використовують понад десяток кольорів.

Центр

У центральній частині країни найпоширеніші — рослинні мотиви, що символізують родючість землі. Здебільшого це грона винограду, троянди та мак. Часто зображення квітів та лоз поєднують з геометричними фігурами, найбільш характерною з яких є ромб.

Полтавська вишиванка

Цікаво, що на Полтавщині полюбляють вишивати білим по білому. Тобто візерунок утворюється за рахунок не іншого кольору, а фактури.

Північ

На півночі країни вишивають як геометричні орнаменти, так і рослинні мотиви.

Так, Київщині властиві орнаменти з зображенням грон винограду, калини, хмелю. Здебільшого у вишивці використовують коралово-червоний та чорний кольори.

Київська вишиванка

Поєднання червоного та чорного також полюбляють на Житомирщині. Однак тут переважають геометричні узори — восьмикутники, ромби, прості лінії. Вони несуть в собі символічне значення — немов оберіг, повинні захищати господаря. Іноді зустрічаються і квітково-рослинні орнаменти: листки, берізки, хміль, барвінок.

У Сумській області виконання вишивок схоже з Полтавщиною, проте можна побачити й зображення птахів (орли, лебеді, голуби).

Схід

На Харківщині та Луганщині полюбляють вишивати сорочки грубими нитками, які створюють рельєфний орнамент. Зазвичай візерунок виконують напівхрестиком або хрестиком.

Донецька вишиванка

А на Донбасі цінують складні рослинні мотиви: квіти, букети та дерева. Часто можна зустріти і зображення птахів.

Південь

На Півдні, як і на Донбасі, віддають перевагу рослинним мотивам. Так, у Миколаївській області сорочки оздоблюють орнаментами з квітами, соснами, дубовим листям та хмелем.

А на Херсонщині до наших днів у вишивці збереглися праіндоєвропейські мотиви Світового дерева — символу Всесвіту.

Вишиванка з Херсонщини

Основні кольори вишивки українського Півдня — чорний та червоний, проте буває й вишивка білим по білому.

Характерною ознакою південних вишиванок також є чотирикутний виріз довкола шиї і вільні рукава без стяжок на зап'ясті.

Крим

Окрема розмова про вишиванки Криму. Адже якщо на материковій частині України традиційні мотиви дісталися у спадок від прадавніх слов’ян, то вишиванки кримських татар — культурний спадок тюркських народів.

Кримська вишиванка

Кримські сорочки відрізняє контраст кольорів. А основним елементом є орьнек — національний кримськотатарський орнамент. Також важливими є рослинні мотиви, які підбирають в залежності від статі та віку. Наприклад, сорочки молодих хлопців прикрашають тюльпанами, а вишиванки дівчат — трояндами. Вбрання ж літніх людей декорують гвоздиками.

Характерним для жіночого вбрання також є вигнута гілка (символізує мінливість та динамічність), а для чоловічого — кремезне дерево як символ стійкості та надійності.

Етно для всього світу

Завдяки зусиллям українських дизайнерів наші вишиванки стали одним з найбільш популярних варіантів етнічного одягу по всьому світу.

Наприклад, у вишиванці на світлині журналу Vogue у 2012 році з'явилася британська співачка Адель.

Демі Мур на весіллі Брюса Вілліса

Шанувальницею вишиванок є і американська актриса Демі Мур. На весілля Брюса Вілліса вона надягла жовту сукню з білою вишивкою. Також в Instagram є декілька її світлин у сукні з вишивкою від української дизайнерки Віти Кін.

Кетрін-Зета Джонс

Полюбляє вишиванки і Кетрін-Зета Джонс. Вона неодноразово з'являлась на публіці у традиційному українському вбранні. В її Instagram також є фото у вишиванках від вже згаданої Віти Кін та дизайнерки Юлії Магдич.

Клаудія Шиффер

А німецька супермодель Клаудія Шиффер одного разу з’явилася на публіці у сукні з червоно-білим орнаментом українського бренду March11.

Робот Софія

Ба більше, вишиванки носять навіть роботи! Так, андроїд Софія (розробка компанії Hanson Robotics) якось з'явилася на сцені у вишиванці та й привітала публіку фразою «Слава Україні!».

Передбачення Нострадамуса. Чому більшість з його пророцтв — це фейк та маячня
Ленін вже не той. Як вождь світового пролетаріату став панком, Міккі Маусом і просто мемом