Колонка
Стиліст
Стиліст

Погляди усього світу прикуті до подій у США. Штурм Капітолію, блокування у соціальних мережах Дональда Трампа, інавгурація Джо Байдена та поява Камали Харріс на обкладинці Vogue USA. 

Події, звісно ж, не рівнозначні, проте кожна з них історична. Сьогодні — детально про останню, а отже, про Камалу Харріс — першу жінку-віцепрезидента в історії США.

Саме їй присвячений лютневий випуск Vogue USA та відразу дві обкладинки. На головній Харріс з’являється у  блейзері Donald Deal, прямих джинсах та кедах від Converse. Позує на зелено-рожевому фоні, що є відсилкою до важливої частини життя Харріс — роботи у складі афроамериканської спільноти Alpha Kappa Alpha Sorority, Inc. в університеті Говарда. Організацію заснували у 1908 році і її офіційними кольорами відтоді вважаються відтінки зеленого яблука і рожевого лосося. В автобіографії Камала не раз згадує про AKA та її вплив на майбутнього політика як особистість: «Нам не просто розповідали, що ми маємо здібності, нас навчили використовувати свій потенціал по максимуму».

На другій обкладинці (у діджитал-версії) Харріс позує у формальнішому образі — попелясто-блакитному костюмі Michael Kors. Саме цей бренд є одним із символів американської модної індустрії, і, напевно, саме тому у виборі цього образу криється важливе послання щодо підтримки місцевого бізнесу.                                                            

У статті, яку вже сьогодні можна прочитати на сайті американського Vogue, не лише наведені факти з біографії міс Харріс, а й висвітлюється її життя як особистості та звичайної жінки, з власними страхами, сумнівами і непохитною вірою в перемогу демократії у власній країні.

На тлі цієї статті мені згадався інший, не менш «чудовий» і більш пафосний матеріал та зйомка Олени Зеленської, першої леді України, для Vogue Ukraine 2019 року. Задля цієї оказії привезли одного з найдорожчих фотографів Європи — Пола Беларта. Зйомка красива, без питань, але мою увагу насамперед привернули речі, у які була вдягнена пані Олена: Celine, Prada, Lemaire, ELENAREVA.

Трохи пізніше, прочитавши інтерв’ю, де героїня пишалася тим, що має змогу вдягати в дипломатичні поїздки речі українських брендів і популяризувати вітчизняну моду у світі, питань в мене побільшало.

Розкажу трохи про історію появи перших леді на обкладинках глянцю.

Все почалося з Гілларі Клінтон у 1998 році. Саме цю обкладинку Vogue вважають історичною, а примірник журналу — предметом колекціонування. І справа навіть не в тому, що на обкладинці з’являється перша леді країни, а у тому, що на його сторінках вона дає перше інтерв’ю після скандальної історії з Монікою Левінські. Для зйомки Гілларі вибрала сукню американського бренду Oscar de la Renta. Лаконічна у вбранні, красива, і, як вважають американські історики та політологи, одна з найефектніших перших леді Америки.

Естафету підхоплюють Карла Бруні (для Vanity Fair France, 2008), Мішель Обама (одразу три обкладинки для Vogue USA: 2009, 2013, 2016), Марія Клеменсія Родрігес де Сантом (для Vogue Mexico & Latin America, 2014), Марина Порошенко (для Elle Ukraine, 2014), Джуліанна Авада (для Vogue Argentina, 2016) та Бріджит Макрон (для Elle France, 2017).

Характерною, як на мене, особливістю всіх цих обкладинок є те, що кожна із зображених на них жінок пропагувала бренди вітчизняного виробництва.

Мішель Обама — Reed Krakoff та Carolina Herrera, Бріджит Макрон — Dior та Saint Laurent, Марія Клеменсія Родрігес де Сантом — Johanna Ortiz, Марина Порошенко — Vita Kin та Poustovit.

І лише Олена Зеленська позує одразу на трьох обкладинках одного випуску Vogue Ukraine у речах від Prada (Італія), Celine та Lemaire (обидва — Франція).

От і постає питання, про яку ж любов до українських марок може йти мова, коли для зйомки на обкладинку головного модного журналу країни перша леді обирає одяг не вітчизняних, а закордонних дизайнерів?

Про яку ж любов до українських марок може йти мова, коли для зйомки на обкладинку головного модного журналу країни перша леді обирає одяг не вітчизняних, а закордонних дизайнерів?

Звісно ж, ніде не написано, у чому має ходити дружина президента. Статус першої леді —  це неофіційний титул і,  крім церемоніальних функцій, нічого з собою не несе. Та зазвичай перша леді відіграє значну роль у формуванні іміджу країни, і поки глави держав знаходяться на офіційних переговорах, перші леді обговорюють між собою соціальні, гуманітарні та культурні питання.

Якщо пам’ятаєте, Марина Порошенко часто з’являлася на світлинах з Бріджит Макрон та Меланією Трамп саме на цих «жіночих» зустрічах. А якщо подивитись уважніше, то помітите, як пані Порошенко використовує у гардеробі «українські коди», сукню з вишивкою чи намисто з українською геральдикою.

Втім, пані Зеленській теж не можна дорікнути тим, що, збираючись на офіційні міжнародні зустрічі, вона виявляє байдужість до вітчизняних дизайнерів.  

Так, наприклад, один із улюблених брендів першої леді України — SIX. Він заснований Юлією Богдан у 2017 році, речі виготовляють в Україні, але як український його не позиціонують. На офіційному сайті інформація є лише двома мовами — російською та англійською, а ціни вказані тільки у євро.

Я щиро сумніваюся, що якби Мішель Обама з’явилась на обкладинці Vogue у сукні від Chanel, американське суспільство це проковтнуло б.

Здавалося б, дрібниці, що перша леді для зйомки на обкладинку глянцю обирає Prada замість популяризації та підтримки українських виробників. Але з таких малих та очевидних дрібниць складається національна свідомість, яка у нас, на жаль, не розвинена.

Стильні перемоги та поразки українського політикуму у 2020-му