25 вересня в інтерв’ю американському каналу CBS News президент України Володимир Зеленський розповів, що наша країна вперше отримала від США ЗРК протиповітряної оборони NASAMS.

«Хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже прийнято, і Конгресу США — ми отримали NASAMS», — сказав Зеленський.

Втім, прессекретар президента Сергій Никифоров уточнив у коментарі hromadske, що Зеленський говорив про те, що ми поки отримали лише згоду на передання NASAMS.

Нагадаємо, в кінці червня 2022 року, з’явилась інформація, що українські військові вже проходять навчання з використання передової системи NASAMS.

А в кінці серпня Міністерство оборони США уклало угоду з військово-промисловою корпорацією Raytheon Technologies для розробки зенітно-ракетних систем NASAMS, які передадуть Україні. Вартість угоди — понад $182 млн.

Скільки систем замовила американська армія, у Raytheon не уточнили. Орієнтована дата завершення робіт — 23 серпня 2024 року.

Chas News розповідає, що таке зенітно-ракетний комплекс NASAMS та які його головні характеристики.

Що таке NASAMS

NASAMS (абревіатура від Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) — норвезька зенітно-ракетна система (ЗРК) з американським радаром. Вона може випустити 72 ракети за 12 секунд. Саме така система захищає повітряний простір над Білим домом, резиденцією президента США у Вашингтоні.

NASAMS: які країни мають на озброєнні

NASAMS призначена для боротьби з аеродинамічними цілями, що маневрують, на малих і середніх висотах.

Які країни мають NASAMS на озброєнні

За різними даними, норвезький ЗРК стоїть на озброєнні у 10 країн світу, серед яких: США, Норвегія, Чилі, Іспанія, Нідерланди, Індонезія, Фінляндія, Литва, Оман. Зараз до цього списку додалась і наша країна.

Історія виникнення NASAMS

Розробка ЗРК розпочалась більше 30 років тому. Саме тоді норвезька компанія Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) об'єдналася з Raytheon та ініціювала програму NASAMS у рамках спільних зусиль Королівських ВПС Норвегії.

Вперше NASAMS прийняли на озброєння у 1994 році у Норвегії. Перші випробування показали, що система може знищувати ворожі крилаті ракети.

Три покоління NASAMS: коли вводили в експлуатацію  

Перше покоління NASAMS повноцінно ввели в експлуатацію у 1998 році.

NASAMS 2 презентували на початку двотисячних, а ввели в експлуатацію у 2006 році.

Найновіші NASAMS 3 розробили 10 років тому і ввели в експлуатацію у 2019 році.

Системи якого покоління надали України поки невідомо.

NASAMS: характеристики та радіус ураження

ЗРК NASAMS може збивати цілі у радіусі до 180 км залежно від модернізації.

Дальність ураження цілей залежить від використаних ракет:

  • AIM-120A/B: 55-75 км
  • AIM-120C-5: 105 км
  • AIM-120C-7: 120 км
  • AIM-120D: 180 км

Висота ураження до 21 км. Імовірність збиття цілі однією ракетою – 85%.

До складу комплексу входять пускові установки, станції радіолокації Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel. Батарея ЗРК NASAMS другого покоління складається з 12 пускових установок, кожна з яких має на озброєнні шість ракет AIM-120 AMRAAM, вісім радарів, один центр управління вогнем, одну машину з електронно-оптичною камерою та один автомобіль Tactical Control Cell.

NASAMS: характеристики

Батарея ЗРК NASAMS третього покоління складається із шести мобільних пускових установок ракет малої дальності IRIS-T SLS, встановлених на гусеничних машинах, а також триколісної високомобільної пускової установки.

Чи допоможе NASAMS захистити нашу країну від повітряних атак

NASAMS, за словами виробників, надає захисникам ППО адаптовану, найсучаснішу систему захисту, яка може максимізувати їх здатність ідентифікувати, вражати та знищувати ворожі літаки, безпілотні літальні апарати та крилаті ракети. Але ЗРК може стати лише частиною загального ППО, яке боронить нашу країну.

За словами президента України Володимира Зеленського, лише NASAMS «навіть близько не достатньо, щоб прикрити цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, університети, домівки українців».

Тож ігнорувати сигнали повітряної тривоги не варто.

NASAMS: вартість однієї системи

Точну вартість систем, які нададуть Україні не розголошують. Втім, два роки тому Литва закупила дві батареї NASAMS 3 за $128 млн. У підсумку, можна судити, що вартість однієї батареї NASAMS 3 з запасом ракет складає приблизно $64 млн.

«Залізний купол»: як працює ізраїльська система ППО та чи з’явиться вона в Україні
Прикрите небо. Як працює українська протиповітряна оборона