Косовська поліція / Ілюстративне фото

Влада частково визнаного Косово погодилася перенести на місяць обов'язковий перехід на національні документи та введення заборони в'їзду на свою територію осіб і авто за сербськими документами. Це рішення мало вступити в силу з 1 серпня і призвело до чергового загострення відносин із Сербією.

Що стало причиною кризи у Косово

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Станом на зараз це рішення визнали 98 країн-членів ООН, України серед них немає.

Основне населення регіону складають албанці, однак на півночі — у місті Косовська Митровиця та його околицях — переважають серби.

В 2011 році Косово та Сербія уклали угоду про тимчасове використання жителями півночі регіону нейтральних документів та номерних знаків. Однак на далі це питання так і не було вирішено. Всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести. 

барикади косово

При цьому Сербія також не визнає косовських документів і Приштина, забороняючи сербські документи, каже про симетричну відповідь на дії Белграду.

Загострення ввечері 31 липня

З 1 серпня особам з сербськими документами при вʼїзді до Косово мали видавати окремі документи для використання на території регіону. Також до країни мали заборонити в'їзд авто із сербською реєстрацією.

Відповідне рішення викликало обурення серед косівських сербів та у Белграді. Президент Сербії Олександр Вучич у зверненні закликав будь-що зберегти мир і одночасно пригрозив, що у разі загострення «Сербія переможе».

барикади косово серби

Ввечері 31 липня у населених сербами населених пунктах зазвучали сирени, а їх жителі почали будувати барикади на дорогах до пунктів пропуску. У відповідь поліція Косово тимчасово закрила два прикордонні пункти на півночі країни. 

Косовська поліція повідомила також про кілька пострілів у свій бік, однак ніхто не постраждав.

косовська поліція

Одночасно сили миротворчі Міжнародні сили безпеки у Косово, які діють під егідою НАТО, привели у підвищену готовність.

Як вдалося врегулювати загострення кризи у Косово

Близько опівночі Вучіч після наради у Генштабі випустив нове звернення, у якій висловив сподівання на деескалацію.

Одночасно Джеффрі Ховеньер, посол США у Косово, звернувся до влади країни з проханням перенести рішення про заборону сербських документів, на що косовський Альбін Курті відповів згодою.

«У співпраці з нашими міжнародними союзниками ми зобов'язуємося відкласти виконання рішень щодо автомобільних номерних знаків та документів на в'їзд-виїзд у пунктах перетину кордону з Сербією на 30 днів за умови, що всі барикади будуть розібрані та буде відновлено повну свободу пересування», — йдеться у його заяві.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Сирена повітряної тривоги: хто її придумав та як вона працює