Super Puma
МВС

18 січня 2023 року у Броварах розбився гелікоптер Super Puma, на борту якого перебували голова МВС Денис Монастирський, його заступник та державний секретар.

Внаслідок авіакатастрофи посадовці загинули. Жертвами падіння гелікоптера також стали відвідувачі дитсадка, який знаходився поруч із місцем авіакатастрофи.

Eurocopter EC225 Super Puma (віднедавна — Airbus Helicopters H225), який перевозив керівництво МВС, не вперше потрапляє на сторінки видань через падіння. Відомо й про інші випадки авіакатастроф за участю цього гелікоптера.

Гелікоптери Super Puma в Україні

Україна отримала вертольоти H225 Super Puma в межах угоди із Францією. Вона передбачала передачу 55 гвинтокрилів виробництва компанії Airbus для єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС.

Придбали гелікоптери за кредитні кошти, всі вертольоти надійшли до структур МВС (Нацполіція, ДСНС, НГУ). Гелікоптери залучали до ліквідації масштабних пожеж на території Чорнобильської Зони, під час ліквідації наслідків дощових паводків у Карпатському регіоні та в інших надзвичайних ситуаціях.

Падіння вертольотів Super Puma

У 2016 році гвинтокрил цього типу розбився біля західного узбережжя Норвегії, внаслідок чого загинули 13 осіб. Після цього експлуатацію гелікоптерів Super Puma призупинили у європейських країнах. У 2017 році заборону зняли.

Розслідування авіакатастрофи в Новегії показало, що причиною стала несправність бортової техніки, яку було неможливо виявити існуючими системами перевірки.

Ще один випадок аварії стався у 2013 році. Тоді гелікоптер типу Super Puma впав у море біля Шетландських островів, внаслідок чого загинули чотири пасажири.

Судові позови щодо гелікоптерів Super Puma

У 2016 році компанія Airbus Helicopters зіткнулася з трьома судовими позовами від власників гвинтокрилів Super Puma, які заявляли, що отримали борти у дефектному стані.

Компанія Era стверджувала, що гелікоптери мають непоправні дефекти, які роблять їх непридатними для польотів. Era провела власне дослідження та заявила, що деякі деталі редуктора мають ознаки відколів, що пов'язано з дефектом конструкції. Компанія вважає, що саме це й було причиною падінь гвинтокрилів Super Puma.

Моделі Super Puma EC225 LP та AS332 L2 також отримували тимчасову заборону на польоти через те, що коробка передач розроблялася для гелікоптерів вагою до 7 тонн, але була встановлена в моделях вагою 11 тонн.

Технічні характеристики Super Puma

Гелікоптери мають такі технічні характеристики:

  • Екіпаж: два пілоти.
  • Пасажиромісткість: до 24 пасажирів.
  • Довжина: 19,5 м.
  • Висота: 4,97 м.
  • Вага порожнього гвинтокрила: 5 256 кг.
  • Силова установка: 2 × турбовальний Turbomeca Makila 2A1 (1776 кВт)
  • Крейсерська швидкість: 260,5 км/год.
  • Бойовий радіус: 857 км.
  • Перегінна дальність: 985 км.
  • Швидкопідйомність: 8,7 м/с.
СБУ розглядає три можливі причини падіння гелікоптера у Броварах