Катер типу Island

Наприкінці листопада зі США до України прибули два катери типу Island, які отримали назви «Фастів» та «Суми»Український флот вже має два патрульних катери цього класу — «‎Слов'янськ» і «‎Старобільськ». Жодна подія не обходиться без них — і міжнародні навчання у Чорному морі, і морський парад на День Незалежності, і рятувальна операція, коли зазнало пошкодження допоміжне судно ВМСУ «‎Балта». Тобто це такі собі «‎робочі конячки» флоту.

Почалося все кілька років тому, коли США запропонували Україні безкоштовно передати кілька патрульних катерів класу Island, які США на той час вже виводили з бойового складу власного флоту. Це невеликі кораблі тоннажем 153 тонни зі швидкістю до 30 вузлів і можливістю провести до 5 діб у морі. Важливо, що вони попри невеликі розміри мають морехідність, достатню для операцій у відкритому морі навіть у штормову погоду.

Катер типу Island

Катери передавали Україні без озброєння, наша держава оплачувала лише частковий їхній ремонт. Перші два катери ввели до бойового складу у листопаді 2019 року — два роки тому. Згодом заговорили про передачу ще чотирьох таких катерів, але поки що зійшлися на трьох. Два з них — «‎Суми» та «‎Фастів» — саме зараз привезли до Одеси на палубі спеціально обладнаного суховантажа Ocean Grand — «‎катероносця». А на третьому поки що завершують курс навчання та підготовки екіпажу. Катер назвали «‎В'ячеслав Кубрак» — на честь загиблого у бойових діях на Донбасі морського піхотинця.

Наразі перші два Island озброєні застарілими 25-мм автоматичними гарматами. Однак на катерах планується встановити зовсім інше озброєння — шестиствольні 30-мм автоматичні артилерійські установки «‎АК-306» та два варіанти ракет. Це або морська версія керованого ракетного комплексу «‎Тайфун» калібру 122 мм та далекобійністю до 40 км з лазерним наведенням, або морська версія протитанкового комплексу «‎Бар'єр ВК» з дальністю до 5 км та зенітний ракетний комплекс малого радіусу дії.

Інші три катери отримають американські автоматичні артилерійські установки калібру 30 мм «‎Бушмастер», ракетний комплекс на базі ракет та систем залпового вогню Hydra 70 далекобійністю до 70 км. Також розглядають варіанти перетворення Island на ракетні катери — з українськими протикорабельними крилатими ракетами «‎Нептун» з дальністю до 280 км або британськими універсальними ракетами «‎Брімстоун» з максимальною дальністю до 100 км.

Для катерів Island зараз будують ще один пункт базування ВМС — у акваторії Аджалицького лиману, де розташований порт Південний.

Чи змінять ці кораблі розстановку сил на морі?

Навіть за наявності ще трьох катерів класу Island український флот залишиться набагато меншим, ніж у росіян, вже не кажучи про Туреччину — морського лідера чорноморського регіону (див. інфографіку).

Втім, розвиток українського військового флоту потрібно розглядати як з точки зору довгострокової стратегії, так і «‎швидких рішень».

Почнемо з другого. З 2014 року Україна не втратила зовсім свої ВМС: збережено частину корабельного складу, особовий склад, створено на новому місці в Одесі військово-морську інфраструктуру — на основі Західної військово-морської бази, Одеської морської академії та Південного оперативного командування ЗСУ. Службу у ВМС, щонайменше в Одесі, вважають досить престижною та поважною. Флот має широку підтримку у суспільстві. Морська піхота стала важливою складовою всіх Збройних сил, а кораблі та катери активно співпрацюють на навчаннях з НАТО.

Флот країн чорноморського регіону

А з першим все складніше. За майже 8 років ВМС не отримали жодного бойового корабля основних класів, починаючи хоча б з ракетного катера чи корвета. Будівництво ракетного корвета «‎Володимир Великий» зупинилося ще 2013 року на дуже низькій стадії готовності. При цьому один з кораблів — корвет «‎Вінниця», який довгі роки був небоєздатним, замість ремонту та відновлення списали. І найкраще, що його чекає, — перетворення на музей.

Лише у 2020-2021 роках почався процес відбудови флоту. По-перше, це замовлення на будівництво у Туреччині 4-5 сучасних корветів. Корпус першого корабля вже будують у Туреччині, інші будуватимуть та повністю оснащуватимуть в Україні. Вони мають тоннаж до 2,3 тис. тонн, довжину 99,5 м, швидкість до 29 вузлів. Відповідають «‎стелс»-архітектурі, озброєні бойовою інформаційною системою «‎Генезіс», 8 протикорабельними крилатими ракетами «‎Гарпун», ЗРК малого радіусу Ram, 76-мм гарматою, мають злітну площадку для вертольота.

Також на основі міжнародних домовленостей з Великобританією вже замовлені нові ракетні катери за британським проєктом. Перший з них наразі будують у Великобританії, інші сім випустять в Україні.

Окрім нових бойових одиниць ВМСУ отримають і вживані — передусім два британських тральщики — шукачі мін. А протягом 2016-2019 років Україні пропонували безкоштовно або за символічну ціну навіть американські фрегати, але від них відмовилися.

Молода школа москітного флоту

Як українську стратегію розвитку військово-морського флоту на високому рівні розглядають ідеї «‎молодої школи», котра існує ще з кінця ХІХ століття. Її суть така: основу військового флоту мають складати малі бойові одиниці — дешеві, яких можна будувати багато і які за рахунок новітніх систем озброєння можуть знищувати великі кораблі (броненосці, крейсери, лінкори тощо).

Напередодні Першої світової війни такими кораблями були міноносці. Перед Другою світовою як основу флоту розглядати підводні човни і торпедні катери. А у другій половині ХХ століття базисом «‎молодої школи» стали ракетні катери. На основі саме цих тенденцій розвивається флот Ізраїлю або Швеції — економічно успішних країн, які ставлять перед військовим флотом обмежені цілі — дії біля свого узбережжя.

Саме такий шлях розвитку розглядали і ВМСУ — якнайшвидше будувати якомога більше ракетних катерів. Але, незважаючи на постійну російську загрозу, ракетні катери не замовляли аж до 2021-го. А зараз, коли вже будуються і ракетні корвети, можна зробити висновок, що ВМС України перейшли до стратегії створення невеликого за кількістю, але збалансованого флоту з кораблів різних класів — і великих, і малих.

У Вашингтоні кричать про нарощування російських військ на українському кордоні, але наша влада цілком спокійна
Путін нападе? Чому загострюється загроза військового вторгнення РФ в Україну
Розвідка доповідає. Навіщо Путін намагається розв'язати війну в Європі?