Замах на Сергія Шефіра
Getty Images

Володимир Зеленський перериває свій візит до США. Одразу після виступу на засіданні Генеральної асамблеї ООН він повертається до Києва. Таке рішення президент прийняв через повідомлення про розстріл автомобіля, в якому їхав Сергій Шефір, його перший помічник. Глава держави охарактеризував подію як демонстрацію слабкості через постріли в авто його друга.

Він пообіцяв, що відповідь на це буде сильною. «На силу нашої команди це не впливає. На той курс, який я обрав зі своєю командою на зміни, на детінізацію нашої економіки, на боротьбу з криміналітетом, з великими, впливовими фінансовими групами це жодним чином не впливає», — йдеться у відеозверненні Зеленського.

Автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра розстріляли, коли той прямував на роботу. Інцидент стався поблизу села Лісники Київської області. За словами генерального прокурора Ірини Венедиктової, зловмисники здійснили близько десяти пострілів з автоматичної зброї калібру 7,62 мм. У результаті цього водій отримав поранення, його госпіталізували. За даним фактом розпочали кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією «замах на вбивство двох і більше осіб».

«Прошу не спекулювати на цій темі та не займатися вигадками. Правоохоронці роблять все можливе з метою встановлення осіб зловмисників та їх затримання, звісно», — написала генпрокурор на Facebook.

Нагадаємо, президент Зеленський та голова його Офісу Андрій Єрмак зараз знаходяться в США, де в ці дні проходить засідання Генеральної Асамблеї ООН. Радник Єрмака Михайло Подоляк встиг заявити, що замах варто розглядати як протидію політиці президента, що спрямована на істотне зниження традиційного впливу тіньових олігархів на суспільні процеси, а також на знищення політико-фінансових угруповань.

Давид Арахамія, голова пропрезидентської парламентської фракції «Слуга народу», припустив, що це може бути послання до президента Зеленського від фінансово-промислових груп. Ще одна версія — це російський слід через активну антиросійську риторику влади. Арахамія також спростував наявність суперечок між Шефіром та собою чи Зеленським.

Сергій Шефір — хто він?

Перший помічник президента не є посадовою особою, його повноваження визначаються дорученнями глави держави. А основні компетенції — стратегічне планування та оперативне забезпечення поточної діяльності президента, розробка його графіку. Крім того, це взаємодії з державними органами, підприємствами, установами і організаціями.

Шефір є близьким другом Зеленського, про це президент неодноразово розповідав в численних інтерв'ю. Про рівень довіри свідчить той факт, що свій бізнес глава держави переписав на Шефіра, якому закон не забороняє займатися підприємницькою діяльністю. Ще одним компаньйоном президента є старший брат Сергія Шефіра — Борис.

Сергій Шефір, Володимир Зеленський та Андрій Богдан

Перший помічник Зеленського не вів політичної діяльності, але, за матеріалами низки журналістських розслідувань, саме він займався комунікацією з великим бізнесом. Його автомобіль неодноразово помічали біля офісів чи штабів Ріната Ахметова чи Ігоря Коломойського.

Як розповів Chas News один з колишніх представників команди Зеленського, саме Шефір є неофіційним касиром оточення президента. Він утаємничений в усі фінансово-економічні питання та оборудки ще з часів студії «Квартал 95».

А, може, то сама влада?

«Це шокуюча звістка, але певен, що ніхто в ОП не є замовником цього замаху. Я чув про погані стосунки між Шефіром та Єрмаком, навіть про скандал з Зеленським. Але скажу так: якби Сергій втратив довіру Зеленського, з ним би давно попрощалися. Ви знаєте, в бізнесі є принцип: не братися за справу, якщо не впевнений в її реалізації. Розстріл авто Шефіра не схоже на замовлення його ліквідації, скоріш — на дилетантство або попередження», — говорить співрозмовник.

Розслідування замаху на Шефіра

Нагадаємо, нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Шефір сильно побив горщики з Єрмаком та Зеленським. Після скандалу він навіть вивіз свої речі з офісу на Банковій. Втім, за словами співрозмовника видання в колишній команді президента, замовлення замаху з боку ОП нереальне. Там не діють такими методами, а Шефір надто близький та цінний для Зеленського.

Втім, «фінансова діяльність» першого помічника та його особисті контакти з олігархатом могли не сподобатися у інших високих кабінетах. А з огляду на чутки про конфлікт, що вже вийшов на публіку, Шефіра могли попередити про наслідки подальшого віддалення від президента.

Помста олігархів

На версії попередження від олігархічних структур акцентувало увагу оточення президента та керівництво парламентської фракції. В такий спосіб можна підвищити градус дискусії в суспільстві та нагнітати ситуацію в стилі фільмів про мафію. Але, як показують соціологічні опитування, більшість українців не можуть назвати прізвище прем'єр-міністра, не говорячи про першого помічника президента, який вже другий рік не публічний.

Звичайного виборця більше непокоять прагматичніші речі — вартість комунальних послуг, продуктів харчування тощо, аніж боротьба з системою. Окрім того, боротися з олігархами Володимир Зеленський розпочав з настанням 2021 року. Чи можна на цю мить назвати хоч одного олігарха чи представника фінансово-промислових груп, котрий має серйозні проблеми з владою?

Російські спецслужби

Про те, що російські, чи навіть білоруські, спецслужби чудово почуваються в Україні, нагадувати не потрібно. Російська ФСБ чи ГРУ могла навіть не проводити самотужки цю операцію, а замовити її вітчизняному криміналітету. Але не до кінця зрозумілі мотиви такого замовлення. Сергій Шефір не має впливу на силовий блок, розвідку чи дипломатичний корпус. Вплив на структури МВС зник зі звільненням міністра Арсена Авакова. За інформацією видання, саме Шефір до останнього відстоював ексміністра на Банковій.

Виведення Шефіра в «тінь»

Схоже, що ухвалення закону про олігархів — лише питання часу. Незважаючи на непублічність, до особи Шефіра постійно прикута увага журналістів-розслідувачів, які фіксують, де, коли і з ким контактує помічник президента. Наприкінці липня, в самий розпал «деолігархізації», стало відомо про нову фірму Шефіра, яку він заснував разом з бізнес-партнером Коломойського Тимуром Міндічем. В той же час колишня прессекретар президента Юлія Мендель долучилася до щотижневої програми «Велика деолігархізація» на телеканалі «Україна 24», що належить Рінату Ахметову. До сьогоднішнього дня Шефір не користувався послугами державної охорони. Після замаху, з високою ймовірністю, його оточать кількарівневою охороною, сховавши таким чином від усіх цікавих.

Машина Шефіра після обстрілу

На користь цієї версії говорить те, що Національна поліція, яка завжди скупа на будь-які деталі, оперативно оприлюднила фото розстріляного автомобіля з різних ракурсів. Генеральний прокурор, про діяльність якої давно нічого не чути, одразу виїхала на місце події. За інформацією видання, водій Шефіра працює з ним вже довгий час, ще з часів «кварталу». Шефір часто любив сам сідати за кермо, тому виконавець замаху, якщо він готувався, мав бути про це попереджений.

Нагадаємо, чинна влада вже має успішний кейс суспільно резонансних подій. На початку року співробітники СБУ у центрі Києва провели гучне затримання. Затриманим виявився полковник спецпідрозділу СБУ «Альфа» Андрій Расюк, який, нібито на замовлення колишнього першого заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного, хотів ліквідувати начальника Головного управління внутрішньої безпеки (ВБ) СБУ Андрія Наумова. В липні Расюк уклав угоду про визнання винуватості, зобов'язавшись співпрацювати у викритті Нескоромного. Потерпілий у справі Наумов дав на це свою письмову згоду. В результаті суд призначив Расюку покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі зі звільненням на іспитовий строк у три роки.

На помічника Зеленського Сергія Шефіра вчинили замах. Його машину розстріляли (фото)
«Відповідь буде сильною». Зеленський прокоментував обстріл машини Сергія Шефіра