Напевно, ви стикалися з раптовим занепадом сил посеред робочого дня, який рідні, друзі або колеги миттєво списували на вплив магнітних бур. Попередження про подібні події часом потрапляють в заголовки новин, а деякі метеосайти розміщують інформацію про геомагнітну активність поряд з даними про температуру повітря і кількість опадів. Але яка природа цих бур, і чи справді вони діють на здоров'я людини, як багато хто звик думати?

Перевірка на міцність

Сонце підтримує життя на нашій планеті, але воно ж здатне його і знищити. По сусідству з нами вистачає світів далеко не настільки комфортних, як Земля. На щастя, у нашої планети є захисні інструменти, що дозволяють захиститися від згубного впливу зірки. Один з них — магнітне поле.

Воно утворюється в ядрі Землі, а точніше, в його зовнішній частині, що складається з рідкого заліза і нікелю. Ця речовина є електропровідною і постійно рухається, створюючи досить потужне магнітне поле, аби воно простягалося в космос.

геомагнітні бурі

Поле захищає нашу планету від сонячного вітру — постійного потоку плазми (по суті, розпеченого газу), що викидає світило. Воно не дає йому зруйнувати атмосферу — ще один захисний інструмент Землі. В іншому випадку нашу планету спіткала б така сама доля, що й Марс: вважається, що він втратив свою атмосферу після практично повного «відключення» магнітного поля близько 4 млрд років тому. Сьогодні це холодний пустельний світ, в якому життя може хіба що ховатися глибоко під поверхнею.

Але наше магнітне поле справно працює, хоча часом Сонце і випробовує його на міцність. Періодично в верхньому шарі сонячної атмосфери, який називається короною, відбуваються викиди колосальних обсягів намагніченої плазми. Такі події називають корональними викидами маси. В результаті мільярди тонн речовини спрямовуються в космос зі швидкістю до 3000 км/сек. Викиди не завжди прямують у бік Землі, та коли це відбувається, то досягають нашої планети приблизно за 3 дні (найпотужніші можуть зробити це менш ніж за добу).

Такі події не проходять для неї непомітно. Наприклад, вони викликають полярні сяйва, але не всі наслідки настільки ж чарівні. Викиди провокують обурення магнітного поля нашої планети, які і називаються геомагнітними бурями. Вони можуть тривати від кількох годин до кількох днів. Але як вони впливають на життя на Землі?

Гроза машин

Вченим давно відомо про згубний вплив геомагнітних бур на техніку. У 1859-му році така буря призвела до відмови телеграфних систем в Європі і Північній Америці. Подекуди лінії спалахнули і спровокували пожежі, а окремих співробітників телеграфних служб навіть вдарило струмом.

Надпотужні сяйва поширилися далеко за межі полярних регіонів і спостерігалися навіть на території Мексики, Гаваїв і Австралії. Вони були настільки яскравими, що, наприклад, жителі північно-східних штатів США могли серед ночі читати газети без будь-якого додаткового освітлення.

За всю історію спостережень таких потужних геомагнітних бур більше не відбувалось. Втім, деякі вчені вважають, що настільки ж масштабна подія сталася в 1972 році. Тоді біля узбережжя В'єтнаму вибухнуло кілька десятків морських мін, розміщених американськими військами під кінець в'єтнамської війни. Жодних суден поблизу не спостерігалося, і тривалий час причини мимовільної детонації залишалися загадкою, а сам інцидент був засекречений. Лише десятиліття потому вчені змогли ознайомитися з подробицями цієї події і висунути гіпотезу, що вибух стався через потужну геомагнітну бурю.

Картина «Полярне сяйво» Фредеріка Едвіна Черча

У дослідників немає повної впевненості в тому, що вона була такою ж сильною, як в 1859-му, але щоб викликати перебої в роботі техніки, це і не потрібно. У 1989-му в п'ять разів слабша буря спричинила стрибок напруги в енергосистемі канадської провінції Квебек, пошкодила обладнання і залишила 6 млн людей без електрики на 9 годин. Такий саме стрибок вивів з ладу великий трансформатор на ядерній електростанції в Нью-Джерсі.

Здавалося б, загроза техніці — все ж таки не загроза для людини, але вчені мають серйозні побоювання щодо наслідків, які спричинить повторення геомагнітної бурі зразка позаминулого століття. Вона здатна зашкодити комунікаційним та навігаційним супутникам, від яких, щонайменше, залежить робота транспорту на Землі, а також надовго вивести з ладу електромережі.

«Уявіть, що великі міста залишаться без електрики на тиждень, місяць, рік. Втрати можуть досягти $1-2 трлн, а наслідки відчуватимуться роками », — вважає Деніел Бейкер, директор лабораторії атмосферної та космічної фізики з Університету штату Колорадо в Боулдері.

Уявити, як в результаті таких подій можуть постраждати люди, неважко. Але чи здатні геомагнітні бурі впливати на здоров'я людини безпосередньо, без проміжних ланок на кшталт  апаратури, що б’ється струмом? Відповідь на це питання неоднозначна.

Неточна наука

Як розповів Chas News Сергій Богачов, головний науковий співробітник російської лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН (Фізичний інститут Лебедєва), геомагнітні бурі здатні впливати на здоров'я людини, «як і будь-яке змінне магнітне поле», до яких ми чутливі.

В Росії тема сприйнятливості людиною геомагнітних бур користується традиційним інтересом. Місцеве науково-популярне інтернет-видання N+1 навіть зазначає, що це «багато в чому вітчизняний «бренд»». Ще в першій половині XX століття одним з перших темою зацікавився радянський біофізик Олександр Чижевський. Його часто називають основоположником геліобіології — науки, що серед іншого вивчає вплив геомагнітних бур на живі організми.

На відео потужний корональний викид маси 2012-го року, що не був спрямований на Землю

Хоча це звучить як початок історії про формування передової наукової галузі, в цьому випадку не все було гладко. Річ у тім, що сучасники Чижевського, в тому числі і досить авторитетні вчені, активно критикували його роботу. В результаті дослідник був позбавлений наукових посад за некомпетентність, а потім взагалі репресований. Це відбувалося в 30-х роках минулого століття, і не виключено, що втрутилася політика, але старт для геліобіології  так чи інакше виявився не кращим. Втім, інтерес до галузі не згас, і місцеві дослідники продовжують над нею працювати до сьогодні.

А серед західних вчених тема впливу геомагнітних бур на здоров’я людини не користується особливою популярністю. Вони рідко публікують статті про це. Геліобіологія не має навіть англомовної сторінки у Вікіпедії. Про неї онлайн-енциклопедія розповідає лише російською, українською, киргизькою та узбецькою мовами.

Проте 15 років тому група вчених з Франції і Великобританії проаналізувала ряд минулих досліджень з геліобіології, аби з'ясувати, чи є в них раціональне зерно. Відзначаючи, що це спірний предмет, вони зробили висновок, що деякі твердження в галузі можуть бути правдою. Наприклад, що підвищена геомагнітна активність здатна впливати на серцево-судинну систему.

Примітно, що на це вказав нам і Сергій Богачов. «Людям з хронічними захворюваннями системи кровообігу та нервової системи варто ставитися до цього (геомагнітних бур — Прим. ред.) серйозно», — розповів він. За його словами, аби захиститися від цього впливу фізично, варто сховатися під залізним дахом будинку — він може частково знизити ефект.

А якщо подібних захворювань немає? За словами Богачова, для здорової людини вплив геомагнітних бур безпечний, оскільки він дуже слабкий. «Я гадаю, більшості людей можна взагалі не реагувати на бурі», — вважає він.

Як видно, в питанні значення геомагнітної активності для здоров'я людини поки замало чітких відповідей. Її вивченню в різних країнах світу приділяють неоднакову увагу. А ті, хто схильний вважати, що бурі дійсно впливають на людей, наголошують: помітно це лише за наявності певних хронічних захворювань. Тож, схоже, ми не завжди справедливо звинувачуємо космічну погоду в поганому самопочутті.