В українських містах з кожним роком більшає електросамокатів. Сhas News з’ясував, які перспективи у цих транспортних засобів на вулицях, які правила та обмеження можуть ввести для їхніх користувачів та що робити, якщо самокат став причиною аварії.

Електромайбутнє

«Про електросамокат зазвичай говорять як про транспорт останньої милі — тобто ви на громадському транспорті приїхали в потрібну частину міста, взяли самокат і дісталися кінцевого місця призначення», — пояснює Дмитро Беспалов, експерт з транспортного планування. Однак останнім часом все більше жителів великих міст використовують самокати і для пересування на великі дистанції.

У Києві дістатися з околиць до центру можна за 40-60 хв, і коштуватиме така поїздка, якщо користуватися послугами шерингового сервісу, у межах 100-160 грн. В результаті електросамокати стали доволі непоганою альтернативою таксі, а в деяких випадках і громадському транспорту.

Шерингові сервіси попереджають клієнтів, що електросамокати не призначені для поїздок удвох. Однак ці рекомендації, як і багато інших, часто ігнорують / УНІАН

Антон Милка, керівник напряму розвитку шерингових сервісів компанії Bolt в Україні, розповідає, що найактивніше люди користуються самокатами під час ранкових та вечірніх годин пік. «Близько 60% поїздок відбувається з 7 до 9 години ранку та з 17 до 20 години вечора», — повідомив він.

Опитані Сhas News експерти впевнені, що принаймні найближчі кілька років кількість електросамокатів на вулицях українських міст зростатиме. «Зараз є тренд і підприємці цим користуються, розвивають прокатні сервіси і заповнюють міські простори», — каже Влад Самойленко, голова ГО Urban crew. Одночасно все більше людей, які користуються прокатними електросамокатами, замислюються про купівлю особистого.

При цьому ринок легкого персонального електротранспорту (ЛПТ) представлений не тільки самокатами. Є ще моноколеса, гіроскутери, сеґвеї, хоч вони і менш популярні. Також, за інформацією Віталія Селика, голови ГО «Рада з урбаністики Києва», найближчим часом в столиці має з'явитися сервіс прокату електромопедів. І тому, на його думку, якщо не врегулювати законодавчо цей ринок, існує загроза, що через 2-3 роки українські міста перетворяться на аналоги азійських мегаполісів із засиллям електромопедів.

Складнощі регулювання

Електросамокат — це зручно, швидко, екологічно та небезпечно. Як для водіїв, так і для пішоходів. Звісно, якщо не дотримуватися елементарних правил безпеки. Останнім часом зростає кількість аварій та конфліктів за участю користувачів ЛТП. Найбільшого розголосу отримав випадок з журналістом Романом Вінтонівим (відомим як Майкл Щур). Він зробив зауваження хлопцю на самокаті, який не пропустив Романа на пішохідному переході, а завершилося все бійкою. Журналіст отримав кілька синців та в результаті відмовився від претензій. Однак вистачає і справді трагічних історій. У Вінниці водій вантажівки насмерть збив 10-річного хлопчика, який їхав на електросамокаті по велосипедній доріжці. У Львові 83-річна бабуся потрапила до лікарні після зіткнення на тротуарі з 20-річним хлопцем. На одеській Трасі здоров'я не розминулися два самокатники, один з них отримав травму голови. І подібних випадків стає все більше.

Не в останню чергу через те, що Україна пасе задніх в регулюванні правил користування легким електротранспортом. Зараз їхні користувачі навіть не є офіційно учасниками дорожнього руху, тож у випадку аварій поліція не знає, як кваліфікувати події за участю власників цих засобів. В той же час, наприклад, у Франції, Італії, Німеччині, Данії електросамокати легалізували ще в 2019 році. В Україні відповідний законопроєкт №3023 розробили в лютому минулого року, а у вересні Верховна Рада ухвалила його у першому читанні. Документ передбачає нову категорію учасників дорожнього руху — «користувачі персонального легкого електротранспорту». Їм надають право їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їхньої відсутності — по краю проїзної частини чи узбіччю.

З того часу пройшов майже рік, але законопроєкт так і не подали до другого читання. Один з його співавторів Соломія Бобровська  з партії «Голос» зауважила Chas News, що до другого читання подали багато поправок і зараз немає інформації, коли його винесуть на фінальне голосування.

«Зараз у порядку денному в пріоритеті питання ринку землі та безпеки і оборони. Наш законопроєкт ніхто не лобіює, я не чула про ініціативи, тож складно говорити про строки», — зауважує Бобровська.

Найпалкіші дискусії ведуться навколо дозволу користувачам ЛТП їздити тротуарами. Наприклад, такий варіант пропонували автори альтернативного законопроєкту від «Слуги народу». Хоча у переважній більшості країн Європи рух електросамокатів на тротуарах заборонений. Такий же варіант підтримують і опитані експерти.

У Франції проїзд на електросамокаті по тротуару карається штрафом у 135 євро / Getty Images 

«Ми розуміємо, що Київ і ряд інших міст мають проблеми з протяжністю велодоріжок, однак це не означає, що всі мають їздити тротуарами. Логіка створення умов для міської мобільності полягає в тому, щоб не зашкодити найбільш вразливим. Якщо ж говорити про електросамокати, то вони не повинні створювати небезпеку і ризики для ще більш вразливої категорії — пішоходів. А наразі саме так у нас і відбувається», — наполягає Самойленко.

Як каже Селик, відповідальність за недостатній рівень велоінфраструктури лежить передовсім на органах місцевого самоврядування і вони мають це питання якнайшвидше вирішити. А поки, як варіант, можна піти шляхом Європи і відкрити «антиковідні» велодоріжки шляхом відокремлення частини проїжджої частини.

Проте навіть у разі введення таких правил не факт, що користувачі ЛТП будуть їх дотримуватися. В цьому разі також можна звернутись до європейського досвіду. «Оператори прокатних сервісів можуть встановити датчики, які б сигналізували, де можна рухатися, а де ні. В Берліні при реєстрації ти зобов'язуєшся їхати лише по велодоріжках і датчики подають звуковий сигнал у разі виїзду на заборонену частину дороги», — розповідає Самойленко.

Також експерти радять ввести обмеження на максимально допустиму швидкість електросамокатів. На думку Селика, для електротранспорту, який буде рухатися за правилами велосипедів, цей максимум має становити не більше 25 км/год. І такі обмеження можна встановлювати при сертифікації транспортних засобів в країні. А ЛТП з більшою швидкістю варто прирівняти до мопедів та мотоциклів і дозволити їхній рух лише по проїжджій частині з номерними знаками та водійськими посвідченнями. І це лише один з варіантів вирішення питання. 

В Європі з цього приводу також немає одностайності. «Кожна з країн йде своїм шляхом, часто змінюючи його по декілька разів на рік», — каже урбаніст. І велика кількість дискусійних моментів лише гальмує ухвалення профільного законопроєкту. В той же час, впевнений Беспалов, урегулювати всі питання документом у його нинішній редакції не вийде. Його головне завдання — введення нових учасників дорожнього руху. У будь-якому разі депутатам ще доведеться вносити зміни в законодавство, адже ринок персонального електротранспорту активно розвивається.

Суд розбереться

Відповідно до чинного законодавства, транспортні засоби є джерелом підвищеної небезпеки.  Відповідальність за правопорушення чітко регламентована нормативними документами. Проте  електросамокати статусу транспортного засобу не мають, а люди, що ними керують, не є водіями в розумінні українського законодавства. Через відсутність чіткого формулювання щодо персонального електротранспорту часто виникають труднощі у кваліфікації осіб, причетних до ДТП.

За відсутності профільного законодавства в деяких містах влада самостійно вводить обмеження для електросамокатів. Наприклад, в Одесі їх рух заборонили на Трасі здоров'я

Автоадвокат Олександр Швець радить у випадку настання надзвичайної ситуації за участю електросамоката одразу викликати поліцію. Без участі правоохоронних органів покарати порушника та отримати відшкодування збитків не вийде. За словами юриста, не дивлячись на відсутність в законі такої категорії, як персональний електричний транспорт, в суді це доводиться швидко.

«Самокат має колеса та призначений для перевезення пасажирів (його користувачів) або вантажів, тому повністю підпадає під ознаку транспорту. Далі суд визначає правопорушення та призначає покарання. Тому не варто розраховувати, що ніякої відповідальності не буде», — говорить виданню Швець.

Chas News звернувся до шерингових компаній Scroll, Kiwi та Bolt з проханням прокоментувати потенційні надзвичайні ситуації за участю їхніх електросамокатів. Відповідь надали тільки в Bolt, інші проігнорували запит. В компанії запевнили, що всі користувачі сервісу прокату електросамокатів застраховані з моменту розблокування електросамоката до моменту його блокування. Тобто якщо в цей час сталася дорожня пригода, страхування покриває збитки та можливі витрати. Загальна сума страхування кожної поїздки становить 200 тис. грн, кошти мають сплатити у випадку травмування водія, третіх осіб або завдання шкоди майну.