Chas News пропонує дізнатися про найпотужніші танки, які є на озброєнні у різних країн світу.

Танк AMX-56 Leclerc

Leclerc  основний бойовий танк Франції, на озброєнні у країни є близько 400 одиниць цієї техніки. Також 388 танків знаходяться на озброєнні армії ОАЕ.

AMX-56 має лазерні далекоміри та приціли з тепловізором, що допомагає визначати ціль на відстані до 4 км.

Французький танк AMX-56 Leclerc

Зі зброї: 120-мм гладкоствольна гармата, спарений з гарматою 12,7-мм кулемет і 7,62-мм кулемет на даху,  який можна зняти і використовувати як ручний.

Однією з переваг танку є його швидкість та маневреність. Завдяки системі автоматичного заряджання екіпаж танку зменшили до трьох осіб, через що вдалося зменшити вагу броні і, відповідно, збільшити швидкість машини (до 71 км/год).

Танк Challenger 2

Challenger 2 основний бойовий танк на озброєнні сухопутних військ Об'єднаного Королівства. А також Королівської армії Оману (підрозділ сухопутних військ Збройних Сил Оману).

Танк оснащений нарізною 120-мм гарматою L30 CHARM, що є єдиною нарізною гарматою цього калібру, яку використовує НАТО. Крім того, машина може похизуватися 7,62-мм кулеметом, що встановлений на башті та здебільшого використовується для протиповітряної оборони.

Британський танк Challenger 2

Примітним є те, що Challenger найбільш захищений танк у світі. Все це завдяки броні «Чобхем» (спеціальна «композитна», тобто, багатошарова броня). Декілька захисних шарів з різних матеріалів, які змушують снаряд долати їх послідовно, завдяки чому помітно зменшують силу завданого удару.

Відомий випадок під час іракської війни, коли танк отримав більше 10 влучень з протитанкових гранатометів однак пробиття броні не було зафіксовано.   

Танк Merkava Mark IV

Merkava Mk IV є основним бойовим танком Ізраїлю, який почали виробляти в 2004 році. Основне знаряддя машини 120-мм гладкоствольна гармата. Вона здатна стріляти підривними снарядами, протитанковими керованими ракетами, різновидами бронебійних та навіть кумулятивними снарядами.

Ізраїльський танк Merkava Mark IV

Окрім цього, танк, так, як і Challenger , може похизуватись незвичною бронею. Мова йде про модульну броню по всьому корпусу, яку можна зняти. Вона допомагає пришвидшити ремонт уражених машин. Ще одна цікава фішка танк має вогнестійкий контейнер для зберігання бойового запасу. Це значно збільшує шанси попередити детонування через пожежу всередині самого танку.

Танк Leopard 2A7+

Leopard 2 основний бойовий танк збройних сил Німеччини (також використовується Австрією, Грецією, Іспанією та ще деякими європейськими країнами). У 2010 році випробування пройшла нова модель Leopard 2A7+. Вона відрізняється модульною системою захисту та високою маневреністю, що покращує експлуатування танку в боях у міському середовищі. 

Німецький танк Leopard 2A7+

Як і в більшості танків на озброєнні гладкоствольна 120-мм гармата, що дозволяє використовувати різноманітні види боєприпасів, з поміж яких керовані ракети LAHAT (легкі протитанкові керовані ракети вироблені в Ізраїлі). 

Також Chas News детально розповів історію про те, чим вражає танк Leopard 2.

Танк M1 Abrams

Танк американського виробництва є одним з «найстаріших» та «найдосвідченіших» з-поміж усіх інших — панцерник стоїть на озброєнні армії США ще з 1980 року. Машина обладнана багатошаровою композитною бронею (до шарів броні також додають збіднений уран через його високу густину) та газотурбінними двигунами, які працюють на паливі для реактивних двигунів.

Американський танк M1 Abrams

Абрамс сміливо можна назвати одним з найважчих сучасних танків в залежності від модифікації його вага може сягати від 57 до 61 тон. Через це, звісно, «страждає» швидкість машини трохи більше 67 км/год.

Останнє оновлення (модифікація M1A2 SEP) зробило танк більш комп’ютеризованим, з передовими тепловізорами та системою GPS, що дозволяє керувати озброєнням дистанційно.

Танк K2 Black Panther

Основний бойовий танк Збройних Сил Республіки Кореї почали розробляти ще в 90-х роках минулого століття. «Пантеру» розробили державне Агентство з оборонного розвитку спільно з компанією Hyundai Motor (а саме оборонним підрозділом компанії   Hyundai Rotem).

Корейський танк K2 Black Panther

Наразі, танк вважається найдорожчим у світі $8,5 млн за одиницю. Швидкість машини до 70 км/год (по бездоріжжю до 52 км). На озброєнні 120-мм гладкоствольна гармата, що дозволяє використовувати самонавідні, бронебійні та кумулятивні снаряди.

Також з допоміжного озброєння: спарений кулемет 7,62-мм калібру, і навіть багатофункціональна гранатометна установка «Galix» (здатна запускати димові та осколкові гранати).

Нагадуємо, Chas News писав про танки, які є на озброєнні у НАТО.

Як поводити себе під час артобстрілу
Ядерний клуб: які країни володіють найбільш смертоносною зброєю