Відлік важких воєнних днів пішов вже на третій місяць. Природно, що кращої мотивації, ніж «робити смерть ворогу», годі й придумати, але все ж кожна робота має бути оплачуваною.

До лав сил оборони стали не лише кадрові військові, а й успішні підприємці, керівники підприємств, різнороби і студенти.

Chas News розповідає, скільки можна заробити, захищаючи державу.

Скільки отримують професійні військовослужбовці

Сили оборони умовно можна розділити на три категорії: професійних захисників, мобілізованих та добровольців.

До професійних належать військовослужбовці Збройних сил України, Нацгвардії, Служби безпеки України, Держприкордонслужби, спецзв’язку і транспорту. Тобто ті, для кого захист держави є професійним обов’язковом. Ця категорія захисників на постійній службі у держави, тому замість зарплатні отримує грошове забезпечення.

На відміну від звичайної зарплатні, грошове забезпечення нараховується за спеціальною формулою, що враховує посадовий оклад, тарифний коефіцієнт займаної посади, військове звання, вислугу років. Сюди можуть додавати надбавки за особливості проходження служби, режим секретності тощо. 

На 2022 рік мінімальне грошове забезпечення для солдата-контрактника становить від 10 тис. грн, для молодшого офіцера — від 13 тис. грн. Цьогоріч військовослужбовці ЗСУ отримали 30% підвищення фінансового забезпечення. Востаннє це було зроблено в 2019 році.

Ось кілька цифр для розуміння фінансових можливостей українських захисників. Для льотчика-офіцера у званні старшого лейтенанта закладено в бюджеті 26 тис. грн забезпечення, а так звана «стеля» — 45 тис. грн, це для полковника з вислугою понад 25 років.     

Крім грошового забезпечення військовослужбовці можуть отримувати премії та винагороди. Наприклад, на 2022 рік встановлено таку винагороду за знищену ворожу техніку: танк — 48 тис. грн, літак — 54 тис. грн, реактивна система залпового вогню — 60 тис. грн. Всі суми визначаються відповідними наказами Міноборони України.

Російський знищений танк

Для отримання виплати за знищену техніку необхідно подати цілу низку документів та рапортів у кращих бюрократичних традиціях. А саме – особистий рапорт, рапорт командира підрозділу, який безпосередньо виконував завдання, рапорт командирів суміжних підрозділів, дані фото та відеоспостереження з координатами місця знищення. 

За успішне виконання бойового завдання також передбачено виплату винагороди на військову бригаду — 365 тис. грн; на полк, батальйонно-тактичну групу – 243 тис. грн; на батальйон, дивізіон та прирівняні до них військові частини — 121тис. грн; на роту, батарею, ескадрилью, взвод, групу — більше 60 тис. грн.

Скільки мобілізовані можуть заробити на фронті

До категорії мобілізованих належать всі, хто потрапляє під дію закону про військовий обов’язок та вже є призваним на військову службу. На час служби за ними зберігається робоче місце і середній заробіток на підприємстві. 

Добровольчі підрозділи — це тероборона, повна офіційна назва — Сили територіальної оборони Збройних сил України.

Вони є повноцінним окремим родом сил ЗСУ, на який покладаються функції організації, підготовки та виконання завдань оборони на певній території. Всі, хто долучається до лав тероборони, підписують відповідний контракт, мінімальний термін — три роки.

Одразу після підписання контракту надається грошова виплата у розмірі двох прожиткових мінімумів (4786 грн на сьогодні). На період військових зборів виплачуються добові (360-900 грн в залежності від посади) та раз на рік заохочення — від 1600 до 3100 грн.

На період участі у військових зборах зберігається робоче місце та заробітна плата за основним місцем роботи.

Усі захисники на період воєнного часу незалежно від своєї приналежності до сил оборони отримують щомісяця 30 тис. грн, а ті, хто знаходиться на передовій,—  ще додатково 100 тис. грн пропорційно до часу участі в бойових діях

І наостанок. Усі захисники на період воєнного часу незалежно від своєї приналежності до сил оборони отримують щомісяця 30 тис. грн, а ті, хто знаходиться на передовій,—  ще додатково 100 тис. грн пропорційно до часу участі в бойових діях.

9 травня путін відкриє другий фронт? Навіщо росії війна у Придністров’ї