M-55S

Словенія передасть Україні 28 танків M-55S в обмін на 40 вантажівок від Німеччини.

Про це повідомили на сайті уряду Словенії.

Таку угоду підписали канцлер Німеччини Шольц та прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб. Уточнюють, що Словенія отримає 35 важких вантажівок із шасі 8x8 та пʼять цистерн також із шасі 8x8.

«Цей «круговий обмін» також посилить оборонне співробітництво між Словенією та Німеччиною», — йдеться в повідомленні.

Водночас коли словенські M-55S передадуть українським військовим не уточнюють.

Що відомо про танки M-55S

M-55S — модернізований радянський танк Т-55. Як пише «Мілітарний», оновлений танк оснащений 105 мм гарматою L7. Систему керування вогнем модернізували шляхом установки цифрового балістичного обчислювача.

На місця навідника та механіка-водія встановили приціл Fotona SGS-55 із лазерним далекоміром, а на місце командира — Fotona COMTOS-55 з незалежною лінією візування стабілізації. За потреби, такий приціл дозволить вести цілі й проводити наведення гармати незалежно від навідника.

Також на Т-55 встановили систему лазерних датчиків LIRD-1A1A, які пов’язані із системою пуску димових гранатометів. Вони можуть автоматично активуються у разі надзвичайної ситуації. Крім того, на танки встановили динамічну броню від Elbit Sistem.

Зазначають, що Словенія провела найглибшу модернізацію радянських Т-55. Загалом оновили до M-55S  30 танків. Останній передали словенській армії у 1999 році.

Раніше репортер американського видання Foreign Policy Джек Детч повідомив, що США готові поставити українській армії танки. У Пентагоні заявили, що «танки знаходяться на столі», але Україна має продемонструвати здатність обслуговувати більш сучасні моделі, щоб отримати їх».

У 2022 році загальна кількість наземних бойових машин союзників по НАТО становила майже 144 тис. одиниць, з них 116 тис. — бронетехніка. Власне танків з цього числа — 14,7 тис. одиниць.

Chas News розповідав, скільки танків на озброєнні у кожної країни Альянсу та які вони.

Німеччина передасть Україні ще чотири САУ PzH 2000