Допоки одні люди ламали голови над створенням вакцини або виділяли колосальні суми на боротьбу з COVID-19, інші виводили у світ пристрої і препарати різного ступеню сумнівності.

В Австралії шефкухар і телеведучий Піт Еванс намагався за $15 тис. продавати апарат, який нібито здатний стимулювати організм до боротьби з коронавірусом і іншими недугами. На ділі це виявився просто «химерний девайс з лампочками», як описали його місцеві медики.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро рекламував на своїй сторінці у Facebook препарат на основі чебрецю карватівір, стверджуючи, що цей «чудодійний» засіб нейтралізує коронавірус і не має побічних ефектів. Соціальна мережа заблокувала сторінку глави держави за поширення дезінформації.

Міністр охорони здоров'я Шрі-Ланки Павітра Ванняраччі рекомендувала використовувати трав'яний сироп, виготовлений якимось шаманом, котрий стверджував, що він діє як довічне щеплення. У січні нинішнього року вона підхопила захворювання.

Це лише кілька прикладів. З початку пандемії подібні диво-засоби з'являлися по всьому світу. Україну це явище також не обійшло. І хоча екзотики на кшталт вічних щеплень «від шаманів» в нашій країні помічено не було, все ж на ринку представлений ряд продуктів, ефективність яких в боротьбі з COVID-19, щонайменше, викликає сумніви.

Бейджі-блокатори вірусів

Цей продукт в минулому році встиг наробити галасу в нашій країні, після того, як журналісти помітили його у деяких депутатів Верховної Ради в перші місяці після початку пандемії. Подібним «девайсом», наприклад, прикрашали свій гардероб Микола Тищенко («Слуга народу») і Сергій Алексєєв («Європейська солідарність»).

Сьогодні про блокатори говорять мало, але вони, як і раніше, продаються в інтернеті. Наприклад, бейджі Air Doctor, котрі носили народні обранці, сьогодні пропонують за ціною в 390 грн. На сайті товару стверджується, що він «знищує віруси, мікроби, бактерії, алергени, спори плісняви» за допомогою діоксиду хлору, що входить до складу блокатора. При цьому все, що потрібно від покупця, — повісити пристрій на одяг.

Бейдж Air Doctor

В описі продукту прямо не вказано, що бейджик здатний протистояти коронавірусу. Однак в розділі «Блог» говориться, що за часів пандемії це «обов'язкове придбання». Втім, експерти не погодилися б з цим або іншим твердженням, що стосуються ефективності такого блокатора.

«Немає наукового обґрунтування того, що компоненти, які виділяються цим бейджиком, можуть впливати на вірусні частинки», — розповідає Chas News Віктор Досенко, доктор медичних наук, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України.

За його словами, хлор є потужним окислювачем і здатний вражати будь-які біологічні молекули. Якби пристрої працювали, то вони перш за все шкодили б людині. «Пари хлору викликають дуже серйозне отруєння»,  каже Досенко.

Якщо у тих, хто носив ці бейджики, проблем не спостерігається, то очевидно, що пристрої не дають ефекту. «Очікувати, що вони якимось чином впливають на білки або структури вірусу, абсурдно», — зазначає український вчений.

Володимир Курпіта, епідеміолог і ексголова Центру громадського здоров'я МОЗ, висловивився про блокатори лаконічно. «Бейджики — це взагалі маячня», — сказав він Chas News.

Слід зазначити, що подібна продукція приваблювала можновладців не тільки в Україні. Бейджик раніше носив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков і начальник штабу сухопутних військ Індії генерал Манодж Мукунд Нараване.

Схожі блокатори, хоч і з дещо іншою назвою (Eco Air Doctor) проникали і в США, але зіткнулися з опором з боку Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA). У серпні минулого року агентство заборонило торгівлю бейджами одній з каліфорнійських компаній за продаж незареєстрованого продукту і поширення неправдивих заяв про його дезінфікуючі властивості.

«Протефлазід»

Якщо бейджі-блокатори встигли засвітитися на міжнародній арені, то «Протефлазід» — історія made in Ukraine. Препарат встиг обнадіяти, а потім і розчарувати українських споживачів у минулому році.

На початку березня 2020-го з'явилася інформація, що діюча речовина цього лікарського засобу «блокує важливий фермент коронавірусу» і здатна гальмувати його розмноження. Таким повідомленням у Facebook поділився Олександр Гриневич, колишній керівник Центру грипу та заступник директора компанії «Екофарм», яка виробляє «Протефлазід». Президент Національної академії медичних наук Віталій Цимбалюк навіть рекомендував Кабміну використовувати препарат в лікуванні COVID-19.

У той час суспільство жадібно ловило будь-які нові відомості про коронавіруси, і звичайно, інформація про вітчизняні ліки швидко розлетілася в ЗМІ. Тут і з'ясувалося, що з «Протефлазідом» не все так добре.

«Протефлазід»

Засіб, що є, по суті, спиртовим екстрактом двох трав (щучки дернистої і вейника наземного), був розроблений близько 20 років тому. До появи коронавіруса творці «Протефлазіду» пропонували використовувати його для боротьби з герпесом, гепатитом, ГРВІ та навіть ВІЛ. За минулі роки експерти вказували на те, що доведеної ефективності у препарату немає. Наприклад, Андрій Сем'янків, лікар-анестезіолог, кандидат медичних наук і блогер, який розвінчує медичні міфи, робив це в 2017 і 2018 роках.

Питання про недоведену ефективність постало і цього разу. Експерти стали вказувати на нього, а журналісти пригадали ярлик «фуфломіцин», який препарат вже отримував в минулому, і через який компанія «Екофарм» навіть судилася в 2018-му, прагнучи захистити свою репутацію, але програла.

Творці препарату намагалися опертися на наукові вишукування. На сайті компанії навіть з'являлося повідомлення про те, що, мовляв, «отримані результати досліджень про дію протефлазіду на коронавіруси». Однак за ним ховався звіт про вплив препарату на коронавірус свиней, а не на SARS-CoV-2, який спровокував пандемію.

Врешті-решт «Протефлазід» так і не став порятунком від неї. А влітку минулого року Антимонопольний комітет України оштрафував «Екофарм» за «поширення неправдивої інформації про ліки від COVID-19». Сума штрафу склала 3,2 млн грн.

«Це позитивний приклад того, як фірма, що користувалася недобросовісним маркетингом, понесла заслужене покарання від закону України», — зазначає Досенко.

Втім, «Протефлазід» не покидає інформаційний простір України. Тепер новини змістилися в бік досліджень його ефективності, які переступили межі нашої країни. Наприклад, в жовтні 2020-го стало відомо, що препарат вивчили іспанські та німецькі вчені і виявили «специфічну противірусну активність» до коронавірусу SARS-CoV-2. Таке повідомлення з'явилося на сайті Національної академії медичних наук України.

Однак бігти в найближчу аптеку по препарат все ж таки зарано. Ця історія зацікавила український сайт StopFake, що займається фактчекінгом. Його фахівці звернулися в європейські установи і з'ясували, що в німецькій не випробовують речовини проти SARS-CoV-2, а в іспанській не виявили захисної активності «Протефлазіду».

А тим часом «Протефлазід» доступний у продажу і сьогодні. Причому ціна рослинного екстракту може перевищувати позначку в 700 грн (за 50 мл). Як з іронією відзначає Віктор Досенко, висока вартість препарату такого роду тягне на «світовий рекорд».

Маска Uncle Coca

А це не настільки відомий, але новіший засіб захисту від коронавірусу, розроблений підприємцем Костянтином Клімашенком. Здавалося б, що незвичайного може бути в масці? Однак ця  здатна вбивати бактерії і віруси, як стверджується на сайті продукту. Це досить несподівано, адже у масок інше призначення.

«Маски належать до бар'єрних засобів. Вони не вбивають віруси і бактерії, а зменшують кількість частинок, в яких можуть міститися ці мікроорганізми, шляхом створення додаткової перепони, що затримує їх», — пояснює Володимир Курпіта.

Маска Uncle Coca

Як це виходить у згаданого продукту? В інтерв'ю, що вийшло в листопаді минулого року на сайті видання «Факти», автор розробки стверджував, що фільтр маски просочений «розсолом з 20 різних речовин». Передбачається, що саме вони спричиняють вбивчий вплив на коронавірус. Судячи з опису на сайті, до 20 речовин відносяться ефірні масла туї, евкаліпта, кипариса і так далі.

У Віктора Досенка ефективність цих компонентів довіри не викликає. «Немає ніяких доказів, що будь-які ефірні олії, хоч кипариса, хоч туї, хоч папаї впливають на вірус», — говорить він. На його думку, твердження, що маска здатна вбивати віруси і бактерії, — «маніпуляція» і «спроба заробити гроші на паніці».

Акція, що триває вічно. Зверніть увагу на дату та час.

До речі, про гроші. Наразі маска оцінюється в 399 грн, хоч це і ціна зі знижкою. Повна вартість становить 699 грн. Втім, на сайті товару зазначається, що пропозиція обмежена в часі. На ньому навіть встановлений таймер, що відраховує години до підвищення вартості. Та щодня він скидається, повертаючи цінник до акційного значення.

Світ переживає загрозливі події колосальних масштабів, і способи боротьби з ними можуть бути різними. Та тільки одні допомагають швидше пройти через них, а інші лише створюють ілюзію безпеки.

Чіповані і щасливі
Наказую ковіду зупинитись! Чи допоможе указ Зеленського провакцинувати Україну