Polska Grupa Zbrojeniowa

Олаф Шольц, канцлер Німеччини, досі вагається з затвердженням плану передачі Україні 100 танків, який представили на розгляд уряду Роберт Хабек, міністр економіки, та Анналена Бербок, міністр закордонних справ.

За інформацією видання Politico, йдеться про передачу від компанії Rheinmetall Landsysteme бойових машин піхоти Marder, а також танків, тип яких не вказують. Раніше Андрій Мельник, посол України в Німеччині, повідомляв, що список цієї техніки певний час вже знаходиться на розгляді німецького уряду, але без подальшого руху.

Показово, що ще минулого тижня Міноборони Німеччини заявило про залучення своїх БМП Marder до зобов’язань НАТО. Мовляв, рішення ухвалюватимуть лише за згодою Альянсу. Днями Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, повідомив, що країни-члени Альянсу домовилися про постачання Україні нових видів сучасної зброї. В тому числі і важкої. Він до того ж зауважив, що передача відбуватиметься від національних урядів, а не від самого Альянсу.   

Німецька якість

БМП Marder виробництва компанії Rheinmetall Landsysteme донедавна був основною бойовою машиною Бундесверу. Втім, в останні роки йде процес його заміни на більш нові БМП Puma.

БМП Marder

Marder є гусеничною бронемашиною, що здатна транспортувати 12 осіб без урахування екіпажу. Для порівняння: у БМП-1 цей показник складає вісім осіб.

Німецький БМП озброєний 20-мм автоматичною гарматою та двома спареними кулеметами 7,62 мм. Тут варто зауважити, що у випадку, якщо цю техніку все ж таки передадуть ЗСУ, з’явиться нагальна потреба і в боєприпасах. Калібр 20 мм є нетиповим для української армії, а заводи не виробляють нічого подібного. У тієї ж БМП-1 калібр гармати становить 73 мм.

Жива легенда

За офіційною інформацією, Rheinmetall Landsysteme не має стосунку до виробництва німецьких танків. Якщо точніше, то компанія є постачальником гармат для Leopard 2 — основного танка Бундесверу. Але з огляду на існуючі обмеження їх на озброєнні тільки 245 одиниць.   

Втім, Leopard 2 є лише продовженням справжнього танкового хіта кінця ХХ століття — Leopard першого покоління, що був основним танком армій країн-членів НАТО в Європі.

Leopard-1-KMW-003

За різними підрахунками, компанія Krauss-Maffei Wegmann виготовила більше 6 тис. Leopard 1. Він досі залишається на озброєнні 14 армій на чотирьох континентах. З великою ймовірністю саме про нього йдеться у плані німецького уряду. Як і у випадку з Marder, тут варто задуматися про боєкомплект, адже основна гармата Leopard 1 має 105-мм калібр. Калібр гармати основних танків ЗСУ Т-64 та Т-72 становить 125 мм.

Крім питання боєприпасів, потрібен час для підготовки екіпажів, адже для українських захисників ця техніка є новою.

Крилаті й тактичні: якими ракетами окупанти нищать українців і коли нарешті вони вже в них закінчаться

Коли ж на них чекати?

Збройні сили Німеччини (Бундесвер) існують в межах жорстких обмежень. Це покарання за розв’язання та злочини Другої світової війни. Бундесвер дозволили створити лише через десять років після закінчення війни, з обмеженням по чисельності особового складу та військової техніки — танків чи іншого важкого озброєння, винищувачів, вертольотів, бойових кораблів. (До слова, Японії також досі заборонено мати армію. Її функції виконують Сили самооборони).

Питання виробництва та розповсюдження зброї чітко регламентує основний закон Німеччини. Він говорить, що зброя, призначена для ведення війни, може бути виготовлена, транспортована та розміщена на ринку лише з дозволу федерального уряду.

Тобто — прем’єра Олафа Шольца, який наразі відчайдушно намагається всидіти на двох стільцях. Одночасно зберегти дружбу з росією, яка є постачальником дешевих вуглеводнів, і разом з тим виявляти солідарність з НАТО та іншими країнами ЄС. Значить, врешті-решт техніку нам дадуть. Хоча відтягувати момент передачі будуть як тільки можливо.

П’ять актуальних запитань (і відповідей) про розмінування в Україні