убд

Посвідчення учасника бойових дій (УБД) можуть отримати військові, які особисто або у складі військової частини виконували бойові завдання, проводили розвідувальні заходи, або отримали поранення, каліцтво під час військового стану.

Існує декілька шляхів подання документів для отримання статусу УБД військовим. Їх до комісії мають право надсилати командир частини, де служить боєць, або військовий може самостійно надіслати звернення, зібрати документи та подати їх до комісії.

Chas News розповідає, як отримати довідку для оформлення статусу учасника бойових дій та що ще потрібно для отримання статусу УБД.

Довідка про участь у бойових діях Форма 6 ЗСУ

У серпні 2023 року Кабмін спростив процедуру отримання статусу УБД. Так, за постановою №887, для цього достатньо подати довідку про безпосередню участь у захисті України — Форма 6 ЗСУ.

Якщо до комісії звертається командир військовослужбовця, він повинен протягом 30 днів після виконання військовим завдань подати на розгляд комісії довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони та один з документів, який є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій:

  • витягу (копії) бойових донесень, витягу (копії) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки),
  • витягу (копії) вахтових журналів, польотних листів,
  • витягу (копії) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Фактично, якщо до комісії звертається командир, то військовому вкажуть, які ще документи йому потрібно зібрати.

Якщо до комісії звертається самостійно військовослужбовець, то потрібно звернутися з рапортом до командира військової частини з проханням надати довідку про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена додатком 6 до Постанови КМУ. Тобто, її видає за зверненням військового безпосередньо командир військової частини, у де він служив. Ця довідка є підставою для надання особі статусу УБД.

Крім звання, прізвища, імені, по батькові, обов’язково та даних про те, що боєць дійсно виконував бойові завдання, довідка має містити:

  • посаду,
  • дату народження,
  • реквізити документа,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків
  • адресу місця проживання чи перебування, номер телефону та адресу електронної пошти.

Зразок довідки можна знайти у додатку 6 до Порядку (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 року № 887).

Раніше, крім довідки, військові також мали обов’язково подавати ті документи, які були підставою для її видачі. Зокрема, не менш як один витяг з бойових донесень, витяги з журналів бойових дій, витяги з вахтових журналів, копії польотних листів; копії матеріалів спеціальних розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв. Але за постановою № 887 тепер їх подавати не обов’язково.

Що ще потрібно для оформлення УБД самостійно

Якщо командир не подав документи, то військовослужбовець може надіслати звернення до комісії особисто. Для цього йому потрібно надіслати поштою:

  • заяву;
  • оригінали документів, що підтверджують факт виконання військовим завдань (у разі наявності);
  • згоду на збір та обробку персональних даних;
  • дві кольорові фотокартки розміром 3x4;
  • інші документи, які підтверджують факт виконання особисто або у складі військової частини бойових завдань.

Заява подається на адресу Комісії того органу військового управління, якому підпорядкована військова частина, де військовий проходить або проходив військову службу — у Міноборони, МВС, Нацполіції, НГУ, СБУ, ДПСУ тощо.

Зразки заповнення заяви військовослужбовця або його представника можна знайти за цим посиланням.

Як подати документи на отримання УБД онлайн

Військовослужбовець або його представник може підписати заяву до Комісії на Порталі Дія, шляхом накладання «Дія.Підпису» та подати їх на адресу електронної пошти: zvernmou@post.mil.gov.ua

Через Портал Дія або напряму на адресу електронної пошти подаються:

  • заява;
  • копії відповідних документів (у разі наявності);
  • згода на збір та обробку персональних даних;
  • дві кольорові фотокартки розміром 3×4 сантиметри в електронному вигляді у форматі JPG, JPEG;
  • інші документи, які підтверджують факт виконання особисто або у складі військової частини бойових завдань.

Як отримати УБД після звільнення

Для отримання статусу учасника бойових дій військовослужбовцю, якого звільнили зі служби, потрібно звернутися до ТЦК, де він перебуває на обліку, з такими документами:

  • заява щодо розгляду отримання УБД;
  • згода на збір та обробку персональних даних;
  • засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України;
  • документ про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • два кольорових фото 3х4.

Ці документами ТЦК скеровує на розгляд комісії через військову частину. Після заяви вона готує довідку про участь у бойових діях та надсилає необхідні документи на адресу комісії.

Як отримати УБД після поранення

За постановою №887, для отримання статусу учасника бойових дій після поранення достатньо подати до міжвідомчої комісії довідку про обставини поранення, контузії, каліцтва чи іншої травми. Її військовому мають видати за фактом отриманого ним поранення.

Раніше потрібні були матеріали спеціальних розслідувань за фактами отримання травми.

Як отримати УБД добровольцю

Статус УБД можуть отримати добровольці, які брали участь у бойових діях з 24 лютого до 25 березня 2022 року як самостійно, так і у складі добровольчого формування у взаємодії із ЗСУ, МВС, ДПСУ, СБУ тощо.

Добровольцю потрібно подати до міжвідомчої комісії довідку, яку видав командир, де був боєць. Якщо такої немає, то треба подати нотаріально завірені свідчення, що він дійсно безпосередньо брав участь у війні. Але їх мають дати щонайменше троє свідків серед військових, які вже отримали УБД.

У законі не прописано, як добровольці, що захищали державу після 25 березня 2022 року, можуть отримати УБД. Для цього він має бути офіційно оформленим у військовій частині як військовослужбовець.

Раніше Chas News розповідав, які пільги передбачені для осіб зі статусом УБД та їхніх сімей і як їх оформити у 2024 році.

Пільги для УБД у 2024 році: які передбачені та як їх отримати
Як військовослужбовцю оформити пільги на комунальні послуги