Колонка
Стиліст
Стиліст

«Зустрічають по одежі»  заїжджена приказка, яка не втрачає актуальності десятиліттями. Особливо серед політиків. Щоби вразити електорат та отримати владу, вони готові витрачати сотні тисяч доларів на іміджмейкерів. І недарма  гра вартує свічок.

Наприклад, пам'ятаєте, як герой Кевіна Спейсі у серіалі «Картковий будинок» бореться у президентській гонці з молодим, симпатичним і прогресивним конгресменом? Той активно веде інстаграм і твіттер, знімає відео за кермом автомобіля, показує свою щасливу молоду сім’ю і спілкується з фоловерами під час трансляцій. І він майже виграє, адже стає популярним у медіапросторі, демонструючи свою спорідненість з сучасною  аудиторією.  

Приблизно те ж відбувається і в українській політиці: провідні гравці так чи інакше змінюють свій імідж і «молодяться» у передчутті виборів. І хоча до них чекати ще понад два роки, але фоловерів слід набивати вже зараз. 

Володимир Зеленський 

Розчарування 2020-го  року  саме такої думки про нинішнього президента дійшли більшість українців за результатами нещодавніх опитувань.

Втім, і в іміджі сталися очевидні метаморфози. Ще недавно спортивний і підтягнутий, Володимир Олександрович значно набрав ваги і сорочки «slim fit» та приталені костюми-трійки змінив на більш об'ємні речі. В гардеробі президента почало зявлятись все більше «водолазок», що маскують друге підборіддя, а самі речі стали помітно темнішими. Із жвавого і повного сил молодого політика Зеленський ззовні все більше перетворюється на тих, з ким він до свого президентства обіцяв боротися. 

Петро Порошенко

Як на мене, це найбільш яскравий приклад зміни образу «дорослого» політика. Вже близько року тому на неофіційні виходи Порошенко почав одягати футболку чи джемпер у поєднанні з  піджаком, мало того, став носити джинси. В образах зявилась така собі «розслабленість», вони осучаснились. Порошенко тяжіє вже не до суворої класики, а до кежуалу.

До того ж, Петро Олексійович помітно схуд і змінив зачіску на коротшу, що візуально його дуже омолоджує. Здавалось би, не такі вже й кардинальні зміни, але якщо порівняти його фото з епохи Майдану і нинішні, різниця буде колосальною. Сьогодні Порошенко виглядає як авторитетний та досвідчений політик, при цьому дуже жвавий і такий, що йде в ногу із часом. 

Юлія Тимошенко 

Без перебільшення, найстильніша жінка-політик в Україні. Одяг леді Ю завжди елегантний та продуманий у деталях. Команда стилістів уважно стежить за тим, щоб кожен з кольорів пасував їй за типом зовнішності і щоб кожен костюм сидів по фігурі. 

Окремим пунктом в її іміджі, звичайно ж, є зачіска: від легендарної коси, що підсвідомо асоціювалась з «золотим колоссям безкрайніх нив», до кіски «Матері драконів» з «Гри Престолів».  

Юлія Володимирівна як ніхто вміє адаптувати та використовувати глобальні тенденції собі на користь. Не стала винятком і нова зачіска, привернувши неабияку увагу публіки. 59-літня Тимошенко виглядає скоріше як голлівудська зірка, ніж як політик. Разом з новою зачіскою Юлія Володимирівна здивувала і новим загальним образом. На зміну силуетним піджакам та сукням у її гардеробі прийшло пальто оверсайз з приспущеними плечима  фасон, що є одним з найтрендовіших цієї зими. Чи виглядає Тимошенко у ньому доречно? Ще б пак! 

Багато хто порівнює її з героїнею Ніколь Кідман у новому популярному серіалі «Відіграти назад».

Віталій Кличко 

 

Назвати його персону стильною буде не надто вдалою заявою. На світських заходах Віталій завжди дотримується дрескоду, а в повсякденному житті носить неформальний кежуал. Як і більшість політиків, він ніколи не слідкував за модою і залишався балансувати на грані безпрограшної класики. 

Проте приблизно рік тому гардероб чинного київського мера почав набувати більш модних барв. 

Так, лаконічний штанний костюм змінився на костюм в стилі «спорт-шик»  штани на зав’язках і спортивний піджак. Такий варіант на Віталієві виглядає більш органічно і підкреслює його «авторитетну» статуру. 

Також у 2020-му з гардеробу міського голови поступово почали зникати краватки. У чому суть? Мені здається, що, змирившись зі своїми фейлами, Кличко просто вирішив розслабитись і не намагатися здаватись тим, ким він не є. 

«Господар бані та городу»  напевно, саме тому, не дивлячись на всі скандали та гучні заяви, мешканці столиці вчергове обрали його своїм градоначальником. 

Юрій Бойко 

«Мамонт» української політики і, напевно, єдиний, хто за роки своєї кар'єри жодного разу не змінював імідж. Синій костюм, біла сорочка і синя краватка  єдиний образ, у якому з’являється Юрій Анатолійович. 

По суті, це класична уніформа людей старої системи, коли вирізнятися було ризиковано, а синій колір обирали суто з психологічних міркувань як символ стабільності і надійності.  Можливо, для когось у 2020-му подібна «стабільність» ще й грає позитивну роль, але для мене це скоріше ортодоксальне явище, ніж імідж сучасного політика. 

Зустрічають по одежі.., але ж по розуму проводжають. І, на жаль, ми нерідко забуваємо про другу частину народної мудрості. Ми ведемось на картинку і не вдивляємось в суть, а потім жаліємось, що у країні все погано і навколо сама лише «зрада».