Те, що одяг — це значущий важіль впливу на суспільство, істина давно відома. І річ не лише у тому, що нас за ним зустрічають, а у тому, що саме ми можемо ним сказати.
Пам’ятаєте історію з «сукнею помсти» принцеси Діани? Нехарактерна для неї річ, яка порушувала усі королівські протоколи, стала її зброєю і блискучою відповіддю на інтерв’ю принца Чарльза для британського ТБ, в якому він розповідав про нещасливий шлюб з Діаною і свій роман з Каміллою Боулз.

У вечір, коли Чарльз сповідувався у своїх зрадах та шукав співчуття у британської спільноти, Діана позувала на камери всесвітніх таблоїдів у відвертій та провокаційній сукні, гарна і сильна як ніколи. Дивлячись на неї в той вечір, ніхто не співчував Чарльзу, ніхто не міг повірити, що такій жінці можна зрадити. Тоді вона вчергове  підтвердила своє звання королеви сердець, а його почали зневажати ще більше, аж до сьогодні.

Та мова піде трішки про інше.Учора закінчився перший півфінал конкурсу «Євробачення-2021», що проходить у Роттердамі, де Україну представляє група Go_A з піснею Shum. Ще до виступу наших представників вони встигли стати одними з лідерів серед букмекерів та найобговорюванішими серед модних блогерів.

У підсумку українські учасники пройшли у фінал, де букмекери прогнозують їм місце у топ-5, а глядачі охрестили артистів Go_A вихідцями з Матриці, цифровими ельфами та «радіоактивною королевою»! Про створення костюмів для гурту Go_A та їх соціальний меседж Chas News поговорив з дизайнером Галою Васеніною, засновницею бренду Gora Gala, та дизайнером Дмитром Курятою, що працювали над стилем гурту для конкурсу у Роттердамі.

Інформаційний шум та зелена шуба

На церемонії відкриття «Євробачення-2021» представники України з’явились у білих дощовиках від Гали Васеніної, пошитих з матеріалу Tyvek. Окрім екологічного підтексту, дизайнер заклала тут і соціальний.

«Першочергово ці костюми створили для проєкту Fashion VS Fakes благодійного Фонду родини Богдана Гаврилишина.
Fashion VS Fakes — освітній проект, основна мета якого — розвиток критичного мислення серед молоді, що максимально інтегрована в інформаційну реальність та живе, відчуває, мислить, діє, планує своє майбутнє невідривно від інтернету й сучасних гаджетів.

На створення колекції мене надихнули історії появи найгучніших фейків останніх п'ятдесяти років. Дощовики — це метафора захисту від фейків, неправдивості, потоку інформаційного ШУМу. Кожен з них має власний унікальний дизайн та відсилає до відомих фейків. Усі теми спільно обирали з експерткою з медіаграмотності і засновницею пабліку «По той бік новин» Альоною Романюк», — пояснює Васеніна. 

Попри яскраву появу на червоній (бірюзовій) доріжці, наші конкурсанти продовжили дивувати зовнішнім виглядом і на сцені, образи для виступу на якій створював український художник по костюмах Дмитро Курята.

«Візуальна концепція костюмів народжувалася у співпраці із постановниками концертного номера Костянтином Томільченком та Олександром Братковським. Спершу у нас було декілька варіантів концепту, але у результаті ми зупинилися на тому, що побачив глядач.

Під час розробки костюмів ми активно спілкувалися та погоджували ескізи з учасниками гурту, адже для мене був важливим не лише візуальний ефект, а й внутрішній комфорт артистів.

Одним із знакових і яскравих елементів костюму солістки Каті стала зелена шуба. Окрім яскравого кольорового акценту, ми закладали у неї і символ відродження усього живого, символ настання весни», — розповів Курята.