страйк польських перевізників

6 листопада близько 13:30 польські перевізники розпочали акцію протесту на польсько-українському кордоні. Вони заблокували проїзд вантажному транспорту у пунктах пропуску «Корчова — Краківець», «Гребенне — Рава-Руська», «Дорогуськ — Ягодин».

З 23 листопада, польські перевізники почали блокувати ще один пункт пропуску — «Медика-Шегині». При цьому, за даними митниці, невдовзі страйн може поширитися і на КПП «Нижанковичі — Мальховіце».

Тоді організатори протесту заявили, що пропускатимуть лише по одній вантажівці на годину. Це спричинило величезні черги по обидва боки кордону. Протести на кордоні призупинили дуже багато процесів на українському ринку. Це, зокрема, гальмує і допомогу ЗСУ. Варто зазначити, що рух автобусів та легкового транспорту не заблокований. 

Chas News розповідає, яка ситуація на польсько-українському кордоні станом на кінець листопада, чого вимагають польські перевізники та які пункти пропуску працюють.

Чому страйкують польські перевізники на кордоні з Україною

Протест поляки планували організувати ще 3 листопада, проте потім перенесли на три дні. Але одразу заявили, що блокування триватиме кілька місяців — до 3 січня 2024 року. 23 листопада українська митниця повідомила, що стракарі, імовірно, отримали погодження від влади на проведення своїх акцій до 1 лютого.

Поляки вимагають, щоб їхні українські колеги знову їздили до ЄС лише з дозволами, щоби правила для іноземних перевізників всередині Європи посилили, щоб у Польщі неможливо було зареєструвати компанії, фінанси яких за межами ЄС тощо. 

Причина, як вони заявляють, у надмірній конкуренції після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Після повідомлення про заплановані страйки, посольство України в Польщі проконсультувалося з польською стороною. Відбулася зустріч із організаторами страйків. Була домовленість, що якщо польських водіїв почують та підуть з ними на компроміс, страйки триватимуть лиш один день. Якщо ж ні, такі акції обіцяють організовувати до кінця року.

Наразі сторонам не вдалося знайти рішення, яке б задовольнило і польських, і українських перевізників. 13 листопада деякі польські перевізники зустрілися з представниками українського та польського урядів. Вони заявили, що українська сторона не бере до уваги вимоги протестувальників, тому досягти домовленостей не вдалося.

Що вимагають польські перевізники

Польські страйкарі на кордоні вимагають:

  • повернення українським перевізникам дозволів;
  • посилення для іноземних перевізників правил перевезень за ЄКМТ;
  • заборони реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії не на території ЄС;
  • окремої черги в електронній черзі для автівок з номерами ЄС;
  • окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур;
  • доступу до системи «Шлях».

15 листопада Україна, Польща та Директорат Єврокомісії з питань транспорту та мобільності (DG MOVE) провели у «Дорогуську» тристоронні перемовини щодо розблокування пунктів пропуску. 

В результаті перемовин сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам, але ті пропозиції не погодили, заявили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. Тож сторони продовжують пошук рішень, які дозволили б вирішити ситуацію.

Того ж дня представники Союзу автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) на годину заблокували пункт перетину кордону з Україною «Ужгород — Вишнє Нємецьке» зі словацького боку, висловивши солідарність із польськими мітингарями.

Єврокомісія днями заявила, що може вжити каральних заходів щодо Польщі, якщо Варшава не вирішить питання блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною для вантажного транспорту.

Які пункти пропуску працюють та яка ситуація на польсько-українському кордоні

Станом на 23 листопада на польсько-українському кордоні працюють чотири пункти пропуски:

  • «Зосин — Устилуг»,
  • «Долгобичув — Угринів»,
  • «Будомєж — Грушів»,
  • «Кросценко —  Смільниця.

Зараз польські протестувальники щогодини пропускають три вантажівки і машину з гуманітарною допомогою або бензовоз. Черга з українських перевізників сягає 60 км. В очікуванні на кордоні понад 3,5 тис. фур. І з кожни новим днем протесту ця кількість тільки зростає.  

16 листопада на пункті пропуску «Ужгород» на словацькому кордоні зафіксували 900 вантажівок. Майже всі вони прибули туди з польського напрямку, аби оминути черги.  Українська митниця побоюється, що якщо польські перевізники продовжать страйк до них можуть доєднатися словаки й угорці.

У четвер, 23 листопада, польські перевізники почали блокувати ще один пункт пропуску — «Медика-Шегині». Через це ускладнено рух як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд. Блокування руху може тривати з 23 по 26 листопада.

Крім того, ситуація на польсько-українському кордоні призупинила дуже багато процесів на українському ринку. Зокрема, польські протестувальники на кордоні блокують гуманітарку для України. А трохи більше ніж за два тижні страйку збитки економіки нашої країни вже складають €400 млн.

Однак поляки не збираються припиняти блокаду кордону, а навпаки планують продовжити протест на пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» до 1 лютого.

Зазначимо, що за час блокади у черзі на перетин кордону померли два українських водія. Це сталося неподалік пункту пропуску «Корчова — Краківець» та «Дорогуськ — Ягодин».

У ЄС розглядають каральні заходи щодо Польщі через блокування кордону з Україною — ЗМІ