Поки триває війна, безліч відомих зірок вже встигли виказати свою підтримку нашій країні. Медійні особи збирають кошти на допомогу постраждалим від бойових дій, надають прихисток українським біженцям та намагаються розповсюджувати правду про війну по всьому світу.

Один із найкращих способів донести істину документальне кіно. Без декорацій, гриму чи костюмів. Справжні переживання, біль та страх, який відчувають головні герої військової хроніки.

Chas News розповідає, хто з діячів кіно готує документальні стрічки про війну росії проти України.

Кейт Бланшетт

Відома голлівудська актриса та посол доброї волі ООН у справах біженців, Кейт Бланшетт, нещодавно підтримала Україну, надягнувши костюм у жовто-блакитних кольорах. Згодом, цей костюм виставлять на аукціоні, а вилучені кошти направлять всім, хто постраждав від війни.

Кейт Бланшетт: підтримка України

На цьому вона не зупинилась. Пізніше стало відомо, що актриса спродюсувала та озвучила документальну стрічку про місто Харків під час війни.

Фільм під назвою «Ukraine: Life Under Attack» підготувала команда телеканалу Channel 4, а реліз відбувся 27-го червня. Хроніка розповідає про життя харків'ян у воєнний час. Справжні переживанні та біль всіх містян, що змушені покинути свої домівки, ховатися від бомбардувань аби врятувати своє життя. А також пожежників, парамедиків, всіх тих, хто продовжує працювати не дивлячись на небезпеку.

Стрічка справжня дань поваги українцям та нагадування всьому світу про воєнні злочини росії.

Шон Пенн

Ще один голлівудський актор та режисер, що неодноразово виказував свою підтримку Україні та захоплення стійкістю нашого народу. Від початку повномасштабного вторгнення, кінорежисер рішуче засуджував дії рф, допомагав біженцям та навіть влаштовував благодійні вечори, щоб зібрати кошти для постраждалих.

Шон Пенн: україна, документальний фільм

Поміж іншим, тепер актор готує документальний фільм про війну. Про це стало відомо після його останнього візиту в Україну і зустрічі з Володимиром Зеленським.

Президент виклав в соціальних мережах допис, в якому розповів про плани митця розповісти всю правду про події в Україні, а також подякував йому за підтримку нашої держави.

Бо Віллімон

Американський драматург та сценарист (насамперед відомий працею над серіалом «Картковий будиночок» та драмою «Березневі іди») планує зняти документальний фільм про звірства, які вчиняли російські окупанти у Бучі.

Бо Віллімон: фільм про Бучу

Відомо, що в квітні він відвідував Україну (а саме Бучу та Бородянку в Київській області), аби задокументувати злочини армії рф та зібрати матеріали для майбутньої стрічки. Драматург зізнався, що був вражений мужністю мирного населення, що стикається з наслідками окупації. А картина має на меті показати жахи війни та розповісти страшну правду про геноцид українців.     

Алан Бадоєв

Відомий український режисер, кліпмейкер також знімає документальне кіно про війну в Україні. Для цього він попросив надсилати йому будь-які зафільмовані факти російської агресії та історії про те, як змінилось життя українців після 24го лютого. З отриманих відеофрагментів режисер планує змонтувати повноцінну документальну роботу.

Стрічка з назвою «Довга доба» вже має тизер, в якому Бадоєв розповідає як змінилось його життя з початку повномасштабного військового вторгнення росії.

Мантас Кведаравічюс

Ще одна документальна стрічка про війну «Маріуполь-2». Фільм готував литовський режисер-документаліст Мантас Кведаравічюс, який, на жаль, загинув від російської ракети в місті Маріуполь. За словами очевидців, він помер з камерою у руках.

Мантас Кведаравічюс:фільм про Маріуполь

Фільм розповідь про життя міста Маріуполь, яке кожного дня намагається знищити російський окупант.

Роботу над «Маріуполь-2» завершила дружина митця і її було представлено на Канському фестивалі, де вона навіть отримала нагороду.

Поки Бен Стіллер подорожував Україною, ми переглянули його серіал «Розрив». Чи вартий він уваги?
Воєнний акціонізм. Як по всьому світу привертають увагу до війни в Україні
Стріт-арт-батальйон. Добірка муралів на підтримку України, що з’являються по всьому світу