SuperCam

Під час ракетної атаки в ніч на 18 травня, у Повітряних силах заявили, що окрім ракет збили російський безпілотник SuperCam S350. 

Розповідаємо, для яких цілей початково використовувались ці БПЛА і як змінилось їх призначення через повномасштабне вторгнення рф.

За даними ресурсу «Мілітарний», початково така техніка виготовлялася задля аерофотозйому місцевості, що мало допомагати дослідникам у створенні карт, а також у рятувальних операціях. Однак після початку повномасштабної агресії рф проти України з'явилися й на озброєнні окупаційної армії. За їх допомогою ворог веде повітряну розвідку.

Загальні характеристики SuperCam

Російський БПЛА «Суперкам» відомий своїми величезними розмірами (розмах крил сягає 3,5 м). Продуктова лінійка складається з 11 моделей літальних апаратів. 

Злетіти самотужки подібна махіна не здатна, тож у повітря їй допомагають піднятися спеціальні пристрої, які фактично катапультують «Суперкам». Загалом у небі дрон здатен протриматися 4-4,5 годин. За цей час, будучи за 70-100 км від точки запуску, безпілотник усе ще може передавати актуальну інформацію, допомагаючи своїм навідникам оцінювати обстановку.

Де виробляють SuperCam

Виробництвом SuperCam займається російська компанія «Безпілотні системи». Вони пропонують опціональні «підвіски» на свої БПЛА, в тому числі камери з різним розширенням, наявність гіростабілізованого тепловізора, різноманітні відеокамери, зокрема PAL или HD, що дозволяє в десятки разів збільшувати картинку. Також безпілотник може бути обладнаним лазерним цілевказом, мультиспектральною камерою та модулем автоматичного супроводу і утримання цілі. Загалом одна одиниця може мати до трьох корисних систем.

Як перехопити SuperCam

SuperCam інколи буває важко визначити за допомогою спеціальних пристроїв, адже він обладнаний командно-телеметричною радіолінією, яка має функцію псевдовипадкового перелаштування частоти — це допомагає захиститися від різноманітних перешкод.

Під час польоту такий дрон здатен розвивати швидкість до 120 км/годину. Максимальна відстань, яку він здатен покрити за один раз, перевищує 240 км. У небі він здатен адекватно працювати на висоті від 150 м до 5 км. Для запуску такої техніки необхідно мінімум 15 хвилин, його одразу налаштовують у повністю автоматичний чи напівавтоматичний режим.

SuperCum замість SuperCam: обмовка за Фрейдом від Повітряних сил

Зранку 16 травня Повітряні сили повідомили скільки ворожих цілей збили минулої ночі. Однак у назві допустили еротичний одрук і замість SuperCam написали SuperCum, що у перекладі з ангійської звучить, як супер кінчити.

В Повітряних силах швидко відреагували на одрук і відредагували зведення.  

До речі, SuperCam уже неодноразово ставав ціллю українських військових. Зокрема, у листопаді на Сумщині демонстрували його уламки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Кинджал» — що відомо про гіперзвуковий ракетний комплекс російської армії